Ska jag gå på vägen eller ska jag gå i skogen? Är det någon skillnad? Eller kan det kvitta?
Är det bara motion det handlar om eller är det något annat också? Nyttigt att vara ute i naturen? Stärker immunförsvaret? Jamen, om vägen går alldeles intill skogen - blir inte det samma sak som att vara "ute i naturen"?
När jag går ut och promenerar så brukar jag gå på en väg, som är alldeles i skogskanten. Att gå fram och tillbaka till en hästhage brukar vara lagom, det tar 40 minuter. Om jag går ännu längre bort, till en festplats i skogen, så tar promenaden en timme och när jag sedan kommer hem så tycker jag att jag har varit duktig. Det är nämligen ganska tråkigt att traska på vägen så det hela blir prestationsinriktat. Det blir något som jag "måste bli färdig med" för att sedan kunna känna att det är "avklarat" så att jag kan göra något annat intressantare. Promenera är nånting nyttigt som man måste göra för att inte få dålig kondis.
Den där sträckan kan jag klara av på kortare tid om jag går fortare. men...
Jag pratade en gång med en löptränare som hade varit med i landslaget och som nu hade blivit stressöverkänslig. Själv hade jag märkt att jag kunde få huvudvärk av att gå fort och jag frågade honom om det verkligen kunde stämma.
Jodå, även för honom hade det blivit så att han mådde dåligt av att röra sig fort. Det skapar en stressreaktion och om man har blivit överkänslig för stress så tål man inte det.
Detta hörde jag en gång Dr. Eric Berg säga i en video på YouTube, att om man hade blivit överkänslig för stress så kunde den allra minsta lilla stress utlösa en reaktion och därför så skulle man inte promenera fort och målinriktat. Nej, man ska göra tvärtom! Man ska strosa omkring och dagdrömma, liksom "bara gå omkring och existera" utan att det är något speciellt mål med det hela. Bara titta på molnen och träden. Man kan likna det vid det beteende som man har när man är ute och går med en hund. Jag tror att det kanske kan ha varit i en av hans filmer om Adrenal Fatigue, eftersom de handlar om effekter av stress.
Så jag har lärt mig att gå långsamt, men det är ändå så att promenaden blir målinriktad. Det tar 40 minuter och sedan är jag "färdig". Den tanken ger faktiskt upphov till litet stress och om man är stresskänslig så kan man få en stor reaktion på sådant som man tycker är nästan ingenting. Det verkar obegripligt, men i filmerna om Adrenal Fatigue finns förklaringar.
Måste man ha en stegräknare för att promenera på rätt sätt?
Jag känner en kvinna, som säger att hon har köpt en stegräknare och med hjälp av den så ska hon nu hålla sig frisk genom att promenera 4000 steg varje dag.
Ja, någon sådan har jag ju aldrig trott mig behöva. Om man går i lagom takt i drygt 40 minuter så blir det ungefär 4000 steg så man kan lika gärna titta på klockan. Eller kolla hur långt man går. Man behöver inte köpa någon trendig innegrej för att promenera.
Stegräknare!? Ska man inte koppla på sig en blodtrycksmätare / pulsmätare också då, för säkerhets skull??? Så att allt blir riktigt! Så att man inte går för fort eller för sakta! Och en liten flaska med vatten med rätt balans av elektrolytmineraler! Och telefon så att man kan ringa 112 ifall man misslyckas med projektet och sjunker ihop nånstans!
Eller...?
Näe, nu var det ju detta med att räkna! Tid eller steg, det kan kvitta, för själva räkningen tyder på att man sysslar med en prestationsinriktad aktivitet. Det man gör har ett mål (man måste gå en viss sträcka) och detta är tillräckligt för att det undermedvetna ska uppfatta det på ett sådant sätt att det frisätts stresshormoner. Och stress sänker immunförsvaret! Att hela tiden kolla hjärtfrekvens och blodtryck borde man ju också kunna bli kraftigt stressad av!
Olika typer av mental inställning och känsla frisätter olika transmittorämnen!
Jag brukar alltså tycka att det är tråkigt att vara ute och promenera på vägarna för gåendets egen skull, men i går gjorde jag i stället så att jag gick in i skogen.
Jag gick omkring på måfå under de höga granarna och jag klättrade också in i en tät dunge med smågranar, kanske två tre meter höga. Jag bara gick omkring för att se vad som fanns och fantiserade om påhitt till videofilmer och om älvor och andra skogsväsen. Tänkte att jag skulle ta med mig en bättre kamera till skogen och på att det snart är dags att plocka granskott att torka (och göra te på).
När jag kom hem hade jag varit ute en timme och jag kände mig inte alls som om jag hade gått en timme på vägen. Det var stor skillnad. Så jag funderade på om detta var inbillning eller om det möjligen kan vara en stor skillnad på att gå på vägen vid skogen och på att irra omkring på måfå djupt inne bland granarna.
Jag bestämde mig för att det var troligt att det verkligen var en riktig skillnad och jag tänkte att jag skulle jämföra fler gånger. Jag tänkte att det kunde vara en skillnad, som jag inte hade tänkt på, att den djupare skogen kanske hade någon speciell påverkan. Jag lade märke till att det var en påtaglig, positiv skillnad på min sinnesstämning. Det var alltså så tydligt så att jag funderade på det.
Nu, nästa dag, när jag öppnade YouTube så tittade jag på aviseringarna och just i dag så har Eric Berg lagt ut en video, som handlar om just detta, precis det som jag tänkte på i går kväll.
Klart att jag blev förvånad, så jag tittade naturligtvis på den.
Relax!
Man behöver inte syssla med någon
målinriktad aktivitet som kräver att man är duktig
och räknar hur många steg eller minuter man har klarat av!
Det japanska uttrycket "Shinrin-yoku" betyder skogsbada.
Han säger att detta är en metod, som använts i Japan för fysisk och mental hälsa. Det handlar om att andas in atmosfären! Han talar om träd som han kallar evergreens och det handlar om att träden utsöndrar kemikalier, phytoncides från eteriska oljor, som är bra för vårt immunförsvar på så vis att de stärker de killer cells som attackerar de virus, som har kommit in i kroppen. Vi andas in dessa ämnen när vi är bland träden.
En undersökning visade att när en liten grupp försökspersoner hade vistats i skogen i tre dagar så hade de en kraftigt förhöjd halt av T-celler mot vad de hade haft tidigare. Dessa T-celler hade också blivit mer effektiva.
Men effekten av "skogsbad" är inte bara stärkande på immunförsvarets T-celler, det sänker också halten av adrenalin, dvs det motverkar stress.
Urskog bäst för att sänka stress
Phytoncides (Wood Essential Oils) Induce Human Natural Killer Cell ActivityUrskog bäst för att sänka stress
Pretreatment with phytoncides partially prevents DDVP-induced inhibition of NK activity. Taken together, these data indicate that phytoncides significantly enhance human NK activity and this effect is at least partially mediated by induction of intracellular perforin, granzyme A, and granulysin.
The physiological effects of Shinrin-yoku (taking in the forest atmosphere or forest bathing)
The results show that forest environments promote lower concentrations of cortisol, lower pulse rate, lower blood pressure, greater parasympathetic nerve activity, and lower sympathetic nerve activity than do city environments. These results will contribute to the development of a research field dedicated to forest medicine, which may be used as a strategy for preventive medicine.
Shinrin-yoku. Skogsbad och Skogsterapi
Studier på olika håll i världen, har kunnat påvisa signifikanta nivåer av minskad stress, ett stärkt immunförsvar, sänkt blodtryck, en förbättrad kognitiv funktion, minskade nivåer av ångest och depression...
Dessa flyktiga ämnen är växternas immunförsvar.
Various spices, onion, garlic, tea tree, oak and pine trees, and many other plants give off phytoncides. Oak contains a substance called greenery alcohol; garlic contains allicin and diallyl disulfide; Sophora flavescens contains sophoraflavanone G; and pine contains alpha-pinene, carene, myrcene and other terpenes. More than 5000 volatile substances defend the surrounding plants from bacteria, fungi and insects.
Shinrin-yoku (forest-air bathing and walking) effectively decreases blood glucose levels in diabetic patients.
Blood pressure-lowering effect of Shinrin-yoku
Essential oils against coronavirus
Since the forest environment causes changes in hormonal secretion and autonomic nervous functions, it is presumed that, in addition to the increased calorie consumption and improved insulin sensitivity, walking in a forest environment has other beneficial effects in decreasing blood glucose levels.
Psychological effects of forest environments on healthy adults: Shinrin-yoku (forest-air bathing, walking) as a possible method of stress reduction.This study revealed that forest environments are advantageous with respect to acute emotions, especially among those experiencing chronic stress. Accordingly, shinrin-yoku may be employed as a stress reduction method, and forest environments can be viewed as therapeutic landscapes. Therefore, customary shinrin-yoku may help to decrease the risk of psychosocial stress-related diseases, and evaluation of the long-term effects of shinrin-yoku is warranted.
Blood pressure-lowering effect of Shinrin-yoku
Om man nu är inne på ämnen från träd så kan man nämna att barken från fransk strandtall hindrar virus från att föröka sig.
French maritime pine bark extract inhibits viral replication
Inhibitory effects of Pycnogenol® on hepatitis C virus replication.
French maritime pine bark extract inhibits viral replication
Inhibitory effects of Pycnogenol® on hepatitis C virus replication.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar