söndag 8 december 2019

Svar till: Vi måste börja leva som lantisar!

"Med hjälp av konsumtion, terapi, mindfulness och önsketänkande blundar storstadsmänniskan för de känslor som säger oss att något är fel."   Citat från DN

Kommentar på facebook: -"Vad som krävs är att vi storstadsmänniskor sneglar på lantisarnas levnadssätt. Där människor träffas utan att för den skull konsumera".

Foto Viveca Lammers

Min fundering:
 Jag tycker att jag bor på landet, men jag vet nog ändå inte riktigt vad som menas med att snegla på "lantisarnas livsstil" (jag tror inte att skribenten med "lantisar" menar gamla hippies som lever lugnt och fattigt på öl och "gräs" i renoverade hönshus och andra lustiga ruckel).

Normala lantisar bor i villor och har normala jobb (här kan det nog vara nästan "normalt" att ha en egen skogsmaskin, vilket man inte har i Sthlms centrum, så litet skillnad är det ju på så sätt.)
Nu när näthandeln finns så är det jättelätt att överkonsumera även här. Bara att trycka på knappar.
I Sthlm kanske man spenderar pengar på restauranger (?) medan man här köper byggvaror och maskiner (fyrhjuling, gräsklippare osv.). Det är inte billigt.

Stress???
En timme var morgon i tunnelbanan med rockmusik i headset och platta i knät eller en timme i bil på landsvägen i mörker, snömodd, snöstorm, is och halka (och några älgar som då och då springer i sicksack på vägen och träd som har ramlat)? Och detsamma sedan på kvällen. Och dagiset ligger kanske några mil bort i en annan riktning.

Jo, jag läste artikeln, men jag tror att skribenten kanske mest "bara fantiserar" om detta med lantisarna och deras livsstil.
Det kanske är personligt, var man bor och vad man sysslar med. Att vara författare i en stuga på landet är säkert mycket, mycket bättre än att vara författare i en lägenhet 12 trappor upp i Vällingby. Klart!!!
Om man får så mycket betalt för sina böcker så att man har råd att ha en 4WD-bil med "höjd under" (vet inte vad höjden över marken kallas på fackspråk, men det är bra att ha på gropiga vägar) och även råd att köpa huset och att laga taket, laga skorstenen, byta isolering, nya takpannor, sotningsavgift, vägavgift, gräsklippare, avfallsavgift, snöslunga, bensin, bilreparationer......

Om man gör fantastiska filmer från skogen, så som Jonna Jinton, så löser det sig, men hon är väl inte representativ för "lantisarnas livsstil", så det är nog inte heller den stilen som avses.
Vad beträffar "lantisarnas" känsla för naturen så består den mest av åsikter om värdet av olika hyggen och av jakt och fiske. Den typiske "lantisen" (killen med grävskopan) tycker att industriskogen är helt OK. ( = raka rader med träd som ser ut som flaggstänger, alla lika stora.) Ofta så jobbar han "på bolaget" ( = skogsbolaget) eller har jobbat där så alla hans åsikter om skog är bolagets åsikter.
Här finns naturligtvis läkare och tandläkare också, men jag tror inte att de räknas som typiska "lantisar"... och inte heller killen på banken och inte datakillarna (som lagar folks datorer) och inte personalen på Jysk, COOP eller DollarStore och inte.....osv.

Men, men.... du, som lade ut den här artikeln, du kanske bättre har fattat vad som avses med att snegla på lantisarnas livsstil. Du har erfarenhet av att bo på landet, men kanske inte i egenskap av "vanlig lantis".
Jag har inga problem med att själv tänka ut romantiska idealbilder av rosengårdar och lyckliga barn som dansar i gräset och hoppar i höet. Men det stämmer inte med verkligheten. Det finns inget hö att leka i. Man samlar gräset i stora, vita plastbalar där det förvandlas till ensilage.

Ungarna körs till dagis kl. 7 på morgonen där de får leka med "plattor" och lära sig mer om invandring och Climate Change.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar