onsdag 6 november 2024

Varför man inte bör äta margarin och fröoljor

Det var för 25 år sedan, som jag fick tag i en artikel av en dansk forskare, som beskrev effekter av omega-6-fetter, vilket enligt hans beskrivning innebär att att den här linolsyran bryts ner till arakidonsyra, som orsakar aggressiva inflammationer och alltså då också kan leda till autoimmuna besvär.

Jag slutade genast att äta olja och margarin. Sedan slutade jag även att äta bröd, inte bara på grund av den höga halten av omega-6 utan även för att det vanligen innehåller gluten som innehåller morfin. Eller närmare bestämt i vår mage bryts ner till sådant morfin.  
Möss och fåglar är skapade för att äta gräsfrön, men inte vi!

This research was performed in response to several observations made in people with paranoid schizophrenia who, upon removal of all gluten sources (that contain gliadin) experienced a reduction of paranoid thinking and auditory hallucinations. Dr. F. Curtis Dohan also made the observation that non-grain consuming natives of these islands developed an explosive level of schizophrenia when allowed to consume Western foods containing grains.

Här kan man tillägga att Aspirin fungerar på det sättet att det blockerar enzymet cyklooxygenas (vanligen bara kallat COX), som just arakidnsyran behöver för att göra prostaglandiner. 
Linolsyrans förmåga att skapa inflammationer kan i viss mån bromsas av EPA/DHA, som är omega-3-fetter som finns i fisk. Vi behöver prostaglandiner och kroppen kan även göra dem av fiskfett, men skillnaden blir att de, som är gjorda av omega-6 blir mer aggressiva så att de lättare kan börja attackera den egna kroppen. Kroppen föredrar att göra prostaglandinerna av EPA/DHA, men om vi äter massor med fröoljor, men ingen fiskolja, så blir det hela fel och vi blir tjocka och sjuka.

När jag hade läst om detta så gick jag till hälsokostaffären och berättade för ägaren om mina upptäckter, men han såg inte ens intresserad ut. Han hade aldrig hört talas om detta. Något eller några år senare sålde han en olja, som just hade blivit populär just på grund av att man då hade upptäckt att omega-6-fetter är inflammatoriska och bara ska ätas i väldigt liten mängd. De kommer från fröer, vanligen gräsfröer, och människor har inte en metabolism som är anpassad till att äta gräs. Ute i naturen är det ju också omöjligt att äta stora mängder gräsfrön så några större mängder linolsyra kan vi på det sättet inte få i oss. Jordbruket med sina moderna maskiner och metoder har ändrat på den saken.

Den nya, populära oljan, som nu såldes i hälsokostaffärerna hette "Udo's Choice" och sades ha en perfekt balans mellan omega-6 och omega-3. Men egentligen så är det helt meningslöst att äta den oljan om man samtidigt äter mat som innehåller jättehöga halter av omega-6-fett (margarin och andra oljor) för då blir ju balansen fel i alla fall. Så gott som all vår mat har fel balans på det sättet och detta har enligt forskaren Chris Knobbe (och andra, som ex. dr. Eenfeldt) resulterat i en enormt stor ökning av fetma och sjukdomar, främst i USA, men eftersom de "amerikanska matvanorna" sprids till andra länder så sprids även dessa problem. I Sverige finns det nu många människor som är väldigt tjocka och så var det inte på 70-talet. Livsmedelsverket har lurat oss till att tro att margarin är något nyttigt och man dekorerar margarinpaketen med små söta, gula blommor. Men matoljan är inte gul för att den skulle vara gjord av pressade gula blomlad! Den är gjord av små, svarta frön och skulle vara mörkt grön om den inte var blekt med hexan, som är detsamma som det giftiga lösningsmedlet som finns i lim. Det är ett kolväte, dvs ungefär samma sak som bensin. Matolja innehåller alltså litet hexan.

Författaren och ögonläkaren Chris Knobbe har skrivit en bok om detta och håller även föredrag där han berättar om hur dessa oljor har orsakat en ökning av både fetma, hjärtfel, cancer, demens, synfel, artrit och andra degenerativa åkommor. The Ancestral Diet Revolution.


Han har blivit känd för sina studier och teorier om sambandet mellan moderna kostvanor, särskilt intaget av vegetabiliska oljor (som sojabön-, majs-, solros- och rapsolja) och kroniska sjukdomar.

Han anser att vegetabiliska oljor är en nyckelfaktor bakom många kroniska sjukdomar

Vegetabiliska oljor och kroniska sjukdomar
Han hävdar att den snabba ökningen av kroniska sjukdomar som hjärtsjukdom, cancer, diabetes, fetma och neurodegenerativa sjukdomar är starkt kopplad till det ökade intaget av vegetabiliska oljor under de senaste 100 åren. Han menar att dessa oljor innehåller höga halter av omega-6-fettsyror, som kan orsaka inflammation och oxidativ stress i kroppen, vilket i sin tur kan leda till cellskador och olika sjukdomar.

Omega-6 och oxidativ stress
Omega-6-fettsyror i vegetabiliska oljor särskilt problematiska eftersom de är lätt oxiderbara, vilket kan bidra till att skadliga fria radikaler bildas. Han argumenterar för att dessa fria radikaler kan skada cellmembran och mitokondrier och störa kroppens energiproduktion, vilket kan leda till metabola problem.
Resonemanget handlar alltså främst om oljor som är gjorda av frön. Det som vi kallar säd är egentligen olika former av gräs.

Traditionell kost som förebyggande
Dr. Knobbe förespråkar en återgång till en kost baserad på hela, naturliga livsmedel som animaliska fetter, smör, olivolja, kött, fisk, ägg, nötter, och grönsaker. Han anser att moderna industriproducerade livsmedel, inklusive raffinerade kolhydrater och vegetabiliska oljor, bör undvikas eftersom de inte är evolutionärt anpassade till våra kroppar.

Begränsa industrimat
Han menar att en stor del av dagens hälsoproblem kan spåras till industrimaten, där vegetabiliska oljor, socker och processade kolhydrater dominerar. Enligt honom bör vi äta som människor gjorde innan dessa livsmedel introducerades för att minska risken för kroniska sjukdomar.

I korthet är Dr. Knobbes budskap att vegetabiliska oljor är en nyckelfaktor bakom många kroniska sjukdomar och att en kost baserad på naturliga fetter och hela livsmedel är bättre för vår hälsa.


Oljornas negativa inverkan på cellernas mitokondrier.
En mitokondrie kan man se som en liten generator, som finns inne i en cell. Den producerar vår energi. 
Att matoljorna till och med kan ses som giftiga har också att göra med att de stör mitokondrierna och deras energiproduktion, vilket har en något knepigare förklaring som kan se ut ungefär så här.

Seed oils, particularly those high in polyunsaturated fatty acids (PUFAs) like omega-6 fatty acids (found in oils like corn, soybean, and sunflower), can impact mitochondrial energy pathways due to their susceptibility to oxidation and their effects on inflammation. Here are these  mechanisms:

High Susceptibility to Oxidation
PUFAs are more prone to oxidation than saturated fats or monounsaturated fats. When seed oils are exposed to heat (during cooking or processing), light, or oxygen, they can form lipid peroxides and other oxidative byproducts.
These oxidized lipids can be incorporated into cell membranes, including the mitochondrial membrane. Since the mitochondrial membrane is where the electron transport chain (ETC) resides, this can interfere with the function of complexes involved in ATP production, affecting overall energy output.

Impact of Oxidative Stress on the Electron Transport Chain
Within the electron transport chain, electrons move through a series of complexes to generate ATP. If the mitochondrial membrane has been compromised by lipid peroxidation (oxidized fats integrating into the membrane), it can cause "electron leakage."
Electron leakage leads to the formation of reactive oxygen species (ROS), such as superoxide. High ROS levels can damage mitochondrial DNA and proteins, further impairing mitochondrial function and reducing energy production efficiency.

Imbalanced Omega-6 to Omega-3 Ratio
Seed oils tend to be high in omega-6 fatty acids and often low in omega-3s, leading to an imbalanced ratio in modern diets. This imbalance can promote inflammation throughout the body.
Mitochondria are highly sensitive to inflammatory signals, and chronic inflammation can impair mitochondrial function. For example, inflammatory molecules like cytokines (e.g., TNF-alpha) can decrease ATP production by disrupting mitochondrial enzymes, leading to "mitochondrial dysfunction."

Incorporation of PUFAs into Mitochondrial Membranes
The composition of the mitochondrial membrane affects its fluidity and stability, which are crucial for the function of the electron transport chain.
When PUFAs are incorporated into these membranes, they make the membrane more fluid and less stable, which increases the risk of oxidative stress and affects how effectively mitochondria can generate ATP. Saturated fats, in contrast, provide more stability to mitochondrial membranes, potentially protecting the electron transport chain’s function.

Effects of Metabolizing PUFAs in Mitochondria
When mitochondria metabolize PUFAs, more ROS are often generated than when metabolizing saturated fats. Over time, this higher ROS production can lead to mitochondrial damage if antioxidant defenses (like glutathione) aren’t sufficient to neutralize these byproducts.
Summary

Seed oils, because of their high PUFA and omega-6 content, can impact mitochondrial function through several mechanisms. One is Increased susceptibility to oxidation, which leads to lipid peroxides and oxidative damage.
Elevated ROS generation during metabolism can damage mitochondrial DNA and proteins.
Promotion of inflammation that can disrupt mitochondrial pathways.
Changes to membrane stability that affect the efficiency of ATP production.

Balancing omega-6 intake with EPA/DHA, minimizing high-heat cooking with seed oils, and opting for oils with more stable fat profiles (like olive or avocado oil) can reduce potential negative effects on mitochondria.


Linoleic Acid: A Narrative Review of the Effects of Increased Intake in the Standard American Diet and Associations with Chronic Disease

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar