onsdag 6 mars 2019

Psoriasis, Metotrexat, folsyra och 5-MTHF



Inledande video med info, frågor och funderingar.



1. Psoriasis och immunförsvaret
2. Leaky Gut
3. Metotrexat och folsyra
4. Folsyra och andra folater
5. Glutamin
6. Annonser, "piller och pulver".




1. Psoriasis och immunförsvaret. 


Om du har psoriasis så har du ett genetiskt anlag till att kunna få det. Men sedan är det något i din miljö, som aktiverar ditt immunsystem så att det reagerar på det här sättet och T-cellerna vandrar iväg till huden där de orsakar inflammation.

You have a genetic predisposition but something environmental triggers the psoriasis. Like stress, for example. And then your immune system is turned on. The T-cells migrate to the skin and cause an inflammatory reaction.

Psoriasisförbundet skriver så här:
Vid behandling av psoriasisartrit vill man påverka den inflammation som orsakar sjukdomen. Att bromsa sjukdomsprocessen innan ledbrosket förstörts och leden slutar fungera och minska smärtan är de viktigaste målen med behandlingen.

Naturläkarna resonerar så här:
Vid behandling av psoriasis vill man påverka de faktorer, som orsakar inflammationer.





Hon har gjort fler filmer 
där hon berättar om sin psoriasis.


Den här filmen börjar med en annan kille, som 
hade haft psoriasis. Hela hans familj hade psoriasis.









Börja titta vid 13:20
Det som kommer före är
mest bara en inledning



2. Leaky Gut
"Leaky Gut" betyder att tarmarna läcker ut ämnen i blodet. Det är ämnen som egentligen inte ska vara där och det orsakar att kroppens immunförsvar reagerar. Jag har lyssnat på många naturläkare nu och alla tycks vara överens om att psoriasis beror på just detta, dvs fel på matsmältningen och även fel på bakterierna i magen. Därför anser de att psoriasis inte är någon hudsjukdom och att problemet inte kan lösas genom att man bara behandlar huden.

De vanliga läkarnas metod är att blockera ett enstaka ämne, ofta enzymet DHFR, men det ger lätt andra biverkningar i stället medan grundorsaken finns kvar.





5 Steps to Heal Leaky Gut & 
Autoimmune Disease 
with Dr. Josh Axe








3. Metotrexat (MTX) och folsyra

Metotrexat är ett s.k. cellgift, som används mot både cancer och psoriasis. Det fungerar genom att gå in i folatomsättningen och blockera enzymet DHFR så att folsyra inte kan brytas ner. På så vis kan det blockera celltillväxt. För att motverka biverkningar så ger man samtidigt ett tillskott av folsyra (!). Man kan också ge ett tillskott av folinsyra. Skillnaden mellan folsyra och folinsyra är att folsyran behöver DHFR för att brytas ner i levern, medan folinsyran bryts ner i magen och alltså inte kan bromsas av att enzymet i levern är blockerat. Därför kan folinsyran också användas som motgift mot en överdosering av Metotrexat.

Många patienter som behandlas med MTX upplever biverkningar i slemhinnor, mage, lever och blod. Tillskott av folsyra eller folinsyra under behandlingen med MTX kan motverka dessa effekter.

Many patients treated with MTX experience mucosal, gastrointestinal, hepatic or haematologic side effects. Supplementation with folic or folinic acid during treatment with MTX may ameliorate these side effects.
Folic acid and folinic acid for reducing side effects in patients receiving methotrexate for rheumatoid arthritis

MTX minskar DAO (diaminoxidas) i magen.

Methotrexate caused a marked decrease in diamine oxidase activity.
Epidermal growth factor enhances repair of rat intestinal mucosa damaged by oral administration of methotrexate

Det borde betyda att MTX kan ge dig sämre förmåga att bryta ner histaminer, vilket då borde kunna ge allergiliknande reaktioner.

Diaminoxidas är ett enzym som bryter ner histaminer. Det säljs också i form av kapslar under namnen Daosin och Daofood

Metotrexat är en folatantagonist och därför kan man använda folater för att motverka biverkningar av MTX. Här säger man också att det inte motverkar effekten av MTX, som ex. giftverkan på levern och skador på tarmarna. Både folsyra och folinsyra fungerar lika bra, men folsyra är billigare.
Folate supplementation during methotrexate therapy for patients with psoriasis.

MTX är en vanlig medicin mot reumatoid artrit, men det händer ofta att behandlingen får avbrytas för att patienten mår dåligt av biverkningarna, som man anser bero på att den är en folatantagonist. Folattillsats minskar dessa biverkningar och de tycks inte heller motverka effekten av MTX. Tillskottet av folsyra kompenserar också för en förhöjning av plasma homocystein.
Folate supplementation and methotrexate treatment in rheumatoid arthritis: a review.

Homocystein bildas av aminosyran metionin. Homocysteinet måste sedan omvandlas tillbaka till metionin och till det behövs vitamin B12 eller till cystein, vilket kräver enzymet CBS och vitamin B6. Om detta inte fungerar bra så samlas homocystein och på normal svenska skulle vi kunna kalla det för att "giftiga nedbrytningsprodukter samlas i blodet".
Homocystein i hög koncentration påverkar olika stödjevävnader i kroppen, till exempel genom att göra ämnet fibrillin ostabilt. Fibrillin bildar bland annat de trådar som ögats lins är upphängd i. Anhopningen av homocystein påverkar också stödjevävnaden i skelettet, skadar blodkärlens väggar och kan medverka till bildning av så kallade fria radikaler. 

Nivån av homocystein korrelerar starkt negativt med vitamin B12, vitamin B6, folsyra, god livsstil, njurfunktion, och kvinnliga könshormoner. Kvinnor i fertil ålder har som regel lägre homocysteinvärden, vilket dels beror på könshormonernas inverkan, dels på att kvinnor har mindre muskelmassa. Dopamin, rökning och koffein ökar homocysteinvärdena, och god fysisk kondition minskar dem.
Wikipedia

MTX-patienter får vanligen ett tillskott av folsyra, men i sista raden här sägs att ett intag av folatrik mat också skulle kunna räcka för att undvika de negativa biverkningarna.
Folate supplementation during methotrexate treatment of patients with rheumatoid arthritis. An update and proposals for guidelines.

Leucovorin och levoleucovorin
Folinsyra heter också 5-formyltetrahydrofolat och används som motgift mot överdos / förgiftning av MTX. Vanligen används det under namnet Leucovorin, som är en blandning 1:1 av höger- och vänstervridna molekyler. Levoleucovorin har bara vänstermolekyler, de som är de biologiskt aktiva.
Man skulle också kunna säga L-Leucovorin.
Folsyran behövs för omsättningen av metionin. Men för att kunna det så måste folsyran först nedbrytas av enzymet DHFR, men MTX blockerar DHFR och bromsar alltså folsyrans nedbrytning och därmed också dna-replikation och celldelning. Det leder till en brist på enzymer, vilket gör att det ansamlas giftiga ämnen, som orsakar biverkningar.
Om dessa biverkningar blir allvarliga så kan de motverkas av Leucovorin, som inte blockeras av DHFR.
Levoleucovorin

Folat och folsyra
Folat finns naturligt i mat. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. 

Wikipedia säger här hur orden egentligen ska användas. Folat finns i mat, men folsyra är det kemiska preparat, som man tillverkar i fabriker.
När naturläkarna talar om folater så menar de lever, spenat och ärter osv...
När de vanliga läkarna och forskarna skriver folater så handlar det om folsyra och folinsyra, eftersom det är dessa, som används av läkarna. Läkarna gör till och med så att de säger att det finns folsyra i maten. Om de menar mjöl, bröd, pasta och andra färdigprodukter så har de rätt eftersom folsyra tillsätts till dessa produkter, men i sallad kan man ju inte ha tillsatt någon folsyra. Till och med Wikipedia glömmer bort sig på den här sidan och påstår att det finns folsyra i gröna blad och lever. Detta gör att vi luras att tro att folsyra är något nyttigt och naturligt.
Folsyra tillsätts i maten för att hindra vissa fosterskador, som beror på folatbrist, men detta ger också den effekten att hela befolkningen har ett överskott av folsyra i blodet, vilket inte är så bra. Det finns forskare som har påpekat att detta kan vara en betydande orsak till att cancer blivit så vanlig.
Anledningen till att denna folsyra inte bryts ner utan i stället samlas i blodet (där de bromsar immunförsvaret, som ska vara aktivt mot infektioner och cancer) är att det kräver enzymet DHFR, som inte är tillräckligt aktivt för att kunna ta hand om detta onaturliga tillskott.
Folater i mat behöver inte brytas ner av DHFR i levern, de kan brytas ner i tarmarna. Det blir därför litet missvisande när man skriver att det finns folsyra i bladgrönsaker.

Forskarna skriver att det går lika bra med folsyra och folinsyra för att motverka bieffekter av MTX och någon skriver ju t.o.m. att bra mat kan ha effekt. Att man då väljer folsyra är bara för att det är billigare, sägs det, men om det stämmer att båda fungerar lika bra så vore det ju bättre att välja folinsyran. I alla fall så borde patienten få veta det och ges möjlighet att välja.


Eller är man även intresserad av effekten av att folsyran samlas i blodet och motverkar T-celler? Men i så fall skulle ju inte folsyra och folinsyra "fungera lika bra".

Folinsyra används för att motverka skador av MTX. Det gäller som akut motgift, men också som normal dosering med MTX för att motverka biverkningar.

Folinic acid is given following methotrexate as part of a total chemotherapeutic plan, where it may protect against bone marrow suppression or gastrointestinal mucosa inflammation.
Folinic acid, also known as leucovorin, is a medication used to decrease the toxic effects of methotrexate.


Kalciumfolinat är indicerat för att reducera toxiciteten och motverka effekterna av folatantagonister såsom metotrexat i cytotoxisk behandling och vid överdosering hos vuxna och barn. Inom cytotoxisk terapi är denna behandling känd som ”Calcium Folinate Rescue”.
När kalciumfolinat ges tillsammans med en folatantagonist kan effekten av folatantagonisten antingen reduceras eller neutraliseras fullständigt. 
Detta stämmer ju inte med det, som andra forskare skrev: att att MTX kan ges antingen med folsyra eller folinsyra för att båda går lika bra och effekten av MTX störs inte av det. ...the use of folate supplements in patients treated with methotrexate reduces the incidence of hepatotoxicity and gastrointestinal intolerance without impairing the efficacy of methotrexate. Both folic acid and folinic acid are equally effective; however, folic acid is more cost effective.

Här har vi ett exempel på hur man handskas med orden på ett något luddigt sätt:
Läkare brukar skriva ut folsyra till sina patienter, som har reumatoid artrit och som tar MTX. Folsyran blockeras av MTX så den måste ersättas av tillskott.  Folsyran behövs för att motverka anemi av skador på röda blodkroppar. Det reducerar också illamånde av MTX.

It is common practice for doctors to prescribe folic acid for their rheumatoid arthritis patients who are treated with methotrexate. Folic acid is depleted by methotrexate, so it must be replenished through supplementation. Folic acid is needed to prevent red blood cell abnormalities and anemia. It also has been seen to reduce nausea from methotrexate.The National Rheumatoid Arthritis Society in the UK, "Methotrexate depletes the body of folic acid and the frequency of side effects can be reduced by taking supplements of folic acid.
Optimal Regimen for Methotrexate and Folic Acid


Folsyra är ett kemiskt tillverkat tillskott, men här använder man ordet på ett sådant sätt att läsaren får ett intryck av att det är ett naturligt ämne.

Låt säga att en person bara har ätit nyttig mat (med naturliga folater) och då alltså inte har någon folsyra i kroppen. Hos den personen finns det ju då inte något, som MTX kan blockera. (Eftersom naturliga folater inte är beroende av att brytas ner av DHFR i levern.) Hos den personen borde enbart MTX inte kunna ha någon effekt, varken bra eller dålig.

Det enda som då MTX skulle kunna göra är att blockera den folsyra, som doktorn ordinerar. Detta får då till effekt att den folsyran samlas i blodet och här kan den ha en antiimmunförsvarsfunktion eftersom den motverkar T-cellerna.

Det skulle alltså vara av intresse att se vad enbart MTX skulle kunna ha för effekt på en person, som aldrig ätit folsyra (men däremot naturliga folater). Men det kanske inte finns några sådana personer som har cancer eller autoimmuna sjukdomar???

Doseringen är 5-10 mg/vecka. Högre eller lägre dos kan minska effekten av MTX och många rekommenderar att folsyran tas en eller två dagar efter MTX, i alla fall inte samma dag som MTX.

This can be taken as 5 to 10 milligrams weekly. Taking higher doses may reduce the efficacy of methotrexate and most rheumatologists recommend taking the folic acid one or two days after the methotrexate, and in particular not taking it on the same day as the methotrexate."

Höga doser av MTX orsakar "Leaky Gut".

By measuring the level of plasma endotoxin and DAO in children with ALL and during HDMTX chemotherapy, the results suggest that there is increased intestinal permeability.
Evaluating Intestinal Permeability by Measuring Plasma Endotoxin and Diamine Oxidase in Children with Acute Lymphoblastic Leukemia Treated with High-dose Methotrexate.

Magslemhinneinflammation och "Leaky Gut", orsakad av kemoterapi, sägs kunna påverkas av glutamin och arginin. Forskarna undersökte detta och kom fram till att:
Glutamin motverkar denna MTX-orsakade skada i tarmarna. Men en blandning av glutamin och arginin fungerar inte.

Increased intestinal permeability occurs during chemotherapy-induced intestinal mucositis. Previous data suggest that glutamine and arginine may have additive or synergic effects to limit intestinal damage.
Glutamine prevents MTX-induced gut barrier disruption by regulating occludin and claudin-1 probably through erk and NF-κB pathways. In contrast, combined glutamine and arginine has no protective effect in this model.
Glutamine supplementation, but not combined glutamine and arginine supplementation, improves gut barrier function during chemotherapy-induced intestinal mucositis in rats.

Glutamin kan ha en skyddande inverkan på magen även i andra sammanhang.

Dietary glutamine (Gln) supplementation improves intestinal function in several stressful conditions.
Our findings indicate that dietary Gln supplementation preserved the integrity of the intestinal barrier and reduced the severity of hyperthermia during heat exposure.
Glutamin har betydelse för cancer, som tydligen äter glutamin så att personen får glutaminbrist.

Numerous studies on glutamine metabolism in cancer indicate that many tumors are avid glutamine consumers in vivo and in vitro. 
Glutamine and cancer.

Men glutamintillskott skyddar ändå tarmslemhinnan.

Glutamine depletion in host tissues occurs in tumor-bearing rats. Glutamine supplementation can attenuate loss of protein in the muscle in tumor-bearing animals and protect immune and gut-barrier function during radiochemotherapy in patients with advanced cancer.
Glutamine supplementation in cancer patients.

En man med kraftig psoriasis tog metylfolat tillsammans med MTX och det motverkade effekten av MTX. Några fler exempel på 5-MTHF + MTX verkar inte finnas.

Psoriatic flare after the concomitant administration of L-methylfolate and methotrexate

Det finns inte så mycket forskningsrapporter angående MTX + folsyra. Och beträffande detta  och psoriasis så hittade man 2013 bara sju fall beskrivna.
Det är ju konstigt eftersom det också sägs vara en vanlig medicinering.

Twenty-six published trials were included addressing folic acid supplementation with MTX. The majority found a benefit to folic acid supplementation, but there were only seven studies in psoriasis.
The effect of folate supplementation on methotrexate efficacy and toxicity in psoriasis patients and folic acid use by dermatologists in the USA.

Glutamintillskott kan ha en positiv effekt, speciellt för magen, under MTX-cancerterapi.

Oral GLN has been shown to decrease the gut toxicity seen with MTX treatment while enhancing its tumoricidal effect.
These studies suggest that GLN supplementation is safe in its administration to the tumor-bearing host receiving MTX. By preferentially increasing tumor retention of MTX over that of normal host tissue, GLN may serve to increase the therapeutic window of this chemotherapeutic age.
Effect of glutamine on methotrexate efficacy and toxicity.

I Norge ger man inte hela befolkningen tillskott av folsyra. Där kan man alltså undersöka vad det kan bli för effekt av tillskott av folsyra, eftersom man har tillgång till en kontrollgrupp, som inte äter folsyra.
Norska hjärtpatienter, som fick tillskott av folsyra + B12 löpte en högre risk att få cancer.

Folic acid and B12 supplementation was associated with a 21% increased risk for cancer, a 38% increased risk for dying from the disease, and an 18% increase in deaths from all causes.
Seventy-five (32%) of the 236 cancer-related deaths among the study participants were due to lung cancer, and the cancer incidence among the study group was 25% higher than in the population of Norway as a whole.
Roughly 70% of all the patients in the study were either current or former smokers, including more than 90% of those who developed lung cancer.
Folic Acid, B12 May Increase Cancer Risk

Because inflammation is an overactivity of one part of the immune system, the intent of using the drug is to reduce inflammation in rheumatoid arthritis. The major side effects of Methotrexate, however, have everything to do with causing inflammation of the digestive tract. This is important to understand, because the integrity and function of the intestinal lining is quite central to controlling inflammation. The most recognized risk of Methotrexate is increased intestinal permeability; this leaks to what is known as leaky gut and is a cause of inflammation.
Methotrexate also has been shown to reduce the number and diversity of gut microbiome which has been shown to promote joint inflammation.
Methotrexate

Det finns T-celler, som regulerar och bromsar de andra T-cellerna så att de inte ska anfalla den egna kroppen. De kallas Treg.

As the name suggests regulatory T cells (also called Tregs) are T cells which have a role in regulating or suppressing other cells in the immune system. Tregs control the immune response to self and foreign particles (antigens) and help prevent autoimmune disease. Tregs produced by a normal thymus are termed ‘natural’. Treg formed by differentiation of naïve T cells outside the thymus, i.e. the periphery, or in cell culture are called ‘adaptive’.
Regulatory T Cells (Tregs) | British Society for Immunology

Treg är en specialiserad underavdelning av T-celler och deras uppgift är att motverka autoimmunitet genom att bromsa de andra T-cellerna så att de inte anfaller den egna kroppen. 

Regulatory T cells (Tregs) are a specialized subpopulation of T cells that act to suppress immune response, thereby maintaining homeostasis and self-tolerance. It has been shown that Tregs are able to inhibit T cell proliferation and cytokine production and play a critical role in preventing autoimmunity.Regulatory T cells (TREG) and their roles in immune system with respect to immunopathological disorders. - PubMed - NCBI


Vitamin B9 har en nyckelroll för att hålla liv i de reglerande T-cellerna i tunntarmen. Detta visar att det finns en länk mellan dieten och immunförsvaret.

Dietary factors regulate immunological function, but the underlying mechanisms remain elusive. Here we show that vitamin B9 is a survival factor for regulatory T (Treg) cells expressing high levels of vitamin B9 receptor (folate receptor 4). In vitamin B9-reduced condition in vitro, Treg cells could be differentiated from naïve T cells but failed to survive. The impaired survival of Treg cells was associated with decreased expression of anti-apoptotic Bcl2 and independent of IL-2. In vivo depletion of dietary vitamin B9 resulted in the reduction of Treg cells in the small intestine, a site for the absorption of dietary vitamin B9. These findings provide a new link between diet and the immune system, which could maintain the immunological homeostasis in the intestine.
A pivotal role of vitamin B9 in the maintenance of regulatory T cells in vitro and in vivo. - PubMed - NCBI

Autoimmuna sjukdomar kan orsakas av felfunktion hos de regulerande T-cellerna.

Regulatory T cells (Tregs) are a specialized subpopulation of T cells that act to suppress immune response, thereby maintaining homeostasis and self-tolerance. It has been shown that Tregs are able to inhibit T cell proliferation and cytokine production and play a critical role in preventing autoimmunity. Different subsets with various functions of Treg cells exist. Tregs can be usually identified by flow cytometry. The most specific marker for these cells is FoxP3, which is localized intracellulary. Selected surface markers such as CD25high (high molecular density) and CD127low (low molecular density) could serve as surrogate markers to detect Tregs in a routine clinical practice. Dysregulation in Treg cell frequency or functions may lead to the development of autoimmune disease. Therapeutical Treg modulation is considered to be a promising therapeutical approach to treat some selected disorders, such as allergies, and to prevent allograft rejection.Regulatory T cells (TREG) and their roles in immune system with respect to immunopathological disorders. - PubMed - NCBI

De regulerande T-cellerna är beroende av flera vitaminer, speciellt A, D, B3 och B9. Vitamin B9 (folater) gör att T-cellerna överlever i magen, vilket förhindrar inflammation i magen (tarmarna).

Fundering:
Att folatantagonisten Metotrexat kan orsaka inflammation i tarmarna kan bero på att de tar livet av de regulerande T-cellerna så att immunförsvaret går till attack mot den egna tarmen (mucosa).

A variety of immunological disorders can result from deficiency of various vitamins Among these, vitamins A, D, B3 and B9 have been linked to Treg biology. 
Vitamin B9 metabolism maintains gut Treg survival and restricts intestinal inflammation.
Metabolic control of regulatory T cell development and function


Fundering:
Man använder alltså Metotrexat mot autoimmuna sjukdomar (och cancer).  Metotrexat blockerar nedbrytningen av folsyra (genom att blockera DHFR) så att cellerna får folatbrist, som blockerar celldelning. På så vis bromsar man T-cellerna (och deras attack på kroppens egna vävnader). Men Treg blir ju då också blockerade, vilket kan få den motsatta effekten eftersom Treg har till uppgift att se till att de andra T-cellerna inte anfaller den egna kroppen.

Här tycker jag att jag har ett bra exempel på att forskarna ofta uttrycker sig slarvigt:
Det är inte folsyra, som behövs för dna-syntesen. Det är troligen tetrahydrofolat eller 5-MTHF, som är derivat av folater i mat eller av folsyra. Alla dessa ämnen kan sedan gå under beteckningen folater eller B-vitamin. Det, som de skriver här, skulle betyda att vitamin B9 bryts ner till folsyra. Men "folsyra" är det ord, som betecknar det ämne, som tillverkas i fabriker.
Att skriva på det här sättet ger ett intryck av att "folsyra" skulle vara något naturligt och nyttigt, medan det egentligen är en billig, syntetisk produkt, som tillsätts i vår mat och som kan misstänkas ha del i orsaken till att cancer är så utbrett.

Så här skriver man:
Folsyra, som är avledd av vitamin B9, behövs för DNA-syntes och reparation.

Folic acid, derived from vitamin B9, is required for DNA synthesis and repair. 
Frontiers | Regulatory T Cell Metabolism in the Hepatic Microenvironment | Immunology




4. Folsyra och andra folater

Det finns många olika namn på dessa folater.
Folsyra är en syntetiskt framställd produkt, som kommer från kemiska fabriker. Den används i tabletter och som tillskott i mat.
Den nedbrutna slutprodukten i kroppen heter 5-metyltetrahydrofolat eller 5-MTHF, som också kan kallas metylfolat. 5-formyltetrahydrofolat betyder folinsyra.
Det verkar vara brukligt att den folat, som finns i mat, bara går under beteckningen "folat", men det är också vanligt att folk kallar alla folater för folsyra. På en burk med tabletter kan det stå Folat och när man tittar på innehållsförteckningen så står det Metylfolat och 5-MTHF.
Ibland kan man skriva att det finns "folsyra" i maten (i grönsaker osv), dvs man använder ordet som om det skulle beteckna ett naturligt ämne, som finns i spenat och sallad, medan "folsyra" egentligen är det, som tillverkas i laboratorier, och som måste brytas ner i levern av ett enzym, som inte är så särskilt effektivt. Det gör att man luras och tror att de syntetiska tabletterna är något naturligt och nyttigt, medan det i själva verket är så att det finns forskare, som misstänker att tillsatsen av onaturlig folsyra i maten (i mjöl mm) kan vara en bidragande faktor till att så många får cancer.
Eftersom många använder dessa ord litet hur som helst, så kan man inte alltid veta vad skribenterna menar. När forskarna säger "folater" så är det troligaste att de bara menar folsyra och folinsyra. Det händer också att man kallar alla folater för folsyra.
Men när det gäller alla dessa folater så verkar det som om det skulle vara viktigt att veta precis vad man menar. eftersom de fungerar på olika sätt i kroppen.
Ät inte det som heter "folsyra". Det är en billig, konstgjord produkt.
Det finns tabletter, som heter 5-MTHF, men eftersom de inte behöver brytas ner så kan det finnas en risk att det blir ett folatöverskott i kroppen och att de kan ge andra oönskade effekter. Såvida man inte har ett genetiskt fel på folatnedbrytningen (det är ganska vanligt), men det kan man testa om man har.


5. Glutamin
Inflammation i tarmslemhinnan, orsakad av kemoterapi, gör att tarmslemhinnan blir genomsläpplig (det som amerikanarna kallar för Leaky Gut). Det har föreslagits att aminosyrorna glutamin och arginin skulle kunna påverka detta.
Här har man gjort ett försök där mössen fick tillskott av antingen proteinpulver, bara glutamin, bara arginin eller en blandning av både glutamin och arginin.  Tillskottet motverkade skadan på tarmarna hos de möss, som bara fick glutamin, men inte hos de andra mössen.

Increased intestinal permeability occurs during chemotherapy-induced intestinal mucositis. Previous data suggest that glutamine and arginine may have additive or synergic effects to limit intestinal damage. The present study aimed to evaluate the effects of glutamine and arginine, each alone or in combination, on gut barrier function during methotrexate (MTX)-induced mucositis in rats.
CONCLUSIONS:Glutamine prevents MTX-induced gut barrier disruption... In contrast, combined glutamine and arginine has no protective effect in this model.
Glutamine supplementation, but not combined glutamine and arginine supplementation, improves gut barrier function during chemotherapy-induced intestinal mucositis in rats.
Studier har visat att glukosamin har en viktig roll för att hålla tarmslemhinnan frisk och för att skydda den mot skador vid ex. stress och infektioner. Glutamin verkar alltså vara viktigare än vad man tidigare har trott.

The intestinal barrier integrity is essential for the absorption of nutrients and health in humans and animals. Dysfunction of the mucosal barrier is associated with increased gut permeability and development of multiple gastrointestinal diseases. Recent studies highlighted a critical role for glutamine, which had been traditionally considered as a nutritionally non-essential amino acid...

Glutamine stimulates growth of the small intestinal mucosa in young animals and also enhances ion transport by the gut in neonates and adults. Growing evidence supports the notion that glutamine is a nutritionally essential amino acid for neonates and a conditionally essential amino acid for adults. Thus, as a functional amino acid with multiple key physiological roles, glutamine holds great promise in protecting the gut from atrophy and injury under various stress conditions in mammals and other animals.
Glutamine and intestinal barrier function.
Glutamin har en viktig roll för tarmslemhinnan och brist på glutamin  kan orsaka läckage från tarmen (Leaky Gut) och även villus atrophy, som betyder att tarmluddet försvinner så att man inte längre kan ta upp näringen från maten. 

Glutamine is a major nutrient to maintain intestinal barrier function in animals and humans. Depletion of glutamine results in villus atrophy, decreased expression of tight junction proteins and increased intestinal permeability.
Glutamine and the regulation of intestinal permeability: from bench to bedside.

Glutamin är viktig för att immunförsvaret ska fungera.

In health and disease, the rate of glutamine consumption by immune cells is similar or greater than glucose. For instance, in vitro and in vivo studies have determined that glutamine is an essential nutrient for lymphocyte proliferation...
Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation.

Metotrexat orsakar tarmläckage, medan Glutamat motverkar detta.
Eftersom Glutamin stödjer immunförsvarscellerna och Metotrexat försöker bromsa dem (genom att ge dem folatbrist) så skulle man kunna tänka att Glutamin kunde motverka den önskade effekten av Metotrexat, men så tycks inte vara fallet. Snarare tvärtom.

(GLN = Glutamine)
The use of high-dose chemotherapy regimens is limited by the severity of their toxicities. Oral GLN has been shown to decrease the gut toxicity seen with MTX treatment while enhancing its tumoricidal effect. These studies suggest that GLN supplementation is safe in its administration to the tumor-bearing host receiving MTX. By preferentially increasing tumor retention of MTX over that of normal host tissue, GLN may serve to increase the therapeutic window of this chemotherapeutic age.
Effect of glutamine on methotrexate efficacy and toxicity.

Glutamin tycks fungera positivt vid cancerbehandling: att det skyddar kroppen men inte cancern mot effekten av Metotrexat.

Chemotherapy doses are limited by toxicity to normal tissues. Intravenous glutamine protects liver cells from oxidant injury by increasing intracellular glutathione (GSH) content. The authors hypothesized that supplemental oral glutamine (GLN) would increase the therapeutic index of methotrexate (MTX) by improving host tolerance through changes in glutathione metabolism. The authors examined the effects of oral glutamine on tumor and host glutathione metabolism and response to methotrexate.These data suggest that oral glutamine supplementation will enhance the selectivity of antitumor drugs by protecting normal tissues from and possibly sensitizing tumor cells to chemotherapy treatment-related injury.
Glutamine enhances selectivity of chemotherapy through changes in glutathione metabolism.



L-Glutamine Benefits

Men det betyder inte att glutamin är något, som är "bra mot cancer". Kanske snarare tvärtom, eftersom socker och glutamin är den mat som cancern gillar bäst.

Cancer Lives On Sugar AND...Something Else


6. Annonser, "piller och pulver".



Folat eller vitamin B9 finns i många former och på nätet kan det vara svårt att veta vad burkarna egentligen innehåller. Man måste kolla på innehållsförteckningen och vad man vanligen har att välja på är folsyra, folinsyra och 5-MTHF.
Folsyra är namnet på den folat, som tillverkas i fabriker. Den bryts ner av DHFR i levern och den kan därför stoppas / blockeras av medicinen Metotrexat.
Folinsyra tillverkas också i fabriker, men den går förbi levern och kan brytas ner av magen.
Vad beträffar metotrexatbehandling så skriver forskarna vanligen att båda går lika bra, medan en del författare (ex. FASS) säger att folinsyran kan motverka effekten av Metotrexat.
Folinsyran används som motgift mot överdosering av Metotrexat, i allvarliga fall med injektioner. Det kan också användas som motgift mot metanol (träsprit).
5-MTHF kan vara av betydelse för dem, som har ett fel i den gen, som kodar för 5-MTHFR, som är ett enzym, som bryter ner folater.
5-MTHF är den biologiskt aktiva formen, så den behöver inte brytas ner mer. Denna tablett är då till för dem, som saknar det enzymet.
Om man, ex. på grund av enzymbrist saknar folater i kroppen så kan det leda till bland annat depression.
Det gör att 5-MTHF kan motverka en sådan depression, men jag misstänker att detta ämne därför också kan ha fått rykte om sig att vara ett "lyckopiller".
Men eftersom 5-MTHF är "färdigt" och kan användas direkt av kroppen så kan det också vara lätt att överdosera och jag har läst en lista på de effekter, som en överdosering kan ge.
Det bästa är att äta sådan mat som innehåller naturliga folater (med tillskott av 5-MTHF om man har genfel).


Metotrexat kombineras vanligen med antingen folsyra eller folinsyra och det är bara dessa två varianter, som forskarna rapporter handlar om. Det finns tydligen ingen forskning på kombinationen Metotrexat + ärter och spenat och då kan de inte säga så mycket om den saken. Vanliga läkare ordinerar inte grönsaker och naturläkare ordinerar inte Metotrexat. De lever i olika världar och tänker på olika sätt.

Eftersom folinsyra kan användas för att snabbt stoppa en förgiftning av en folatantagonist så tycker man ju att det låter som om den skulle vara direkt biologiskt aktiv på samma sätt som 5-MTHF, men dessa två ämnen är ändå inte samma sak.
Jag skrev till ett laboratorium (Kirkman) och frågade om deras burk med Folinic Acid verkligen innehöll folinsyra och inte 5-MTHF.
(Jag hade funderingar eftersom doseringen var densamma i deras folinsyraburk som i andras 5-MTHF-burkar: 800 mcg, medan Leucovorin (som sägs vara folinsyra) finns i tabletter på ung. 10-20 mg). 

Innehåll i Kirkmans burk: 
Folinic Acid (Calcium Folinate)











Jag fick detta svar:

"Viveca,
Thank you for your email.
We sell both Folinic Acid and 5-MTHF.
This is the Folinic Acid.  
I sent your question to our chemist and here is his answer.

We buy pure calcium folinate and encaplsulate 800 mcg of folinic acid adjusting for the calcium content.  We are not using 5MTHF in this product.  Lelucovorin tablets are for a different purpose and therefore are in milligram potencies.


Larry Newman
COO Technical and Regulatory
Kirkman Group

Thank you again."


Rättelser av två stavfel:
encapsulate
Leucovorin

Folinsyra

Varför man som akut snabbhjälp använder folinsyra och inte 5-MTHF - det vet jag inte, men det verkar som om folinsyran snabbt kan tas upp av kroppen utan att själv ge någon förgiftning.

MTHFR och genförändringen






















2 kommentarer:

  1. Jag är 15 år gammal. Jag föddes med HIV, min mamma dött på grund av HIV-infektionen Och jag beklagar varför jag aldrig träffade Dr Itua, han kunde ha botat min mamma för mig, eftersom det var mycket svårt för min mamma att jag stött på Dr itua läkande ord online om hur han botar olika sjukdomar i olika raser sjukdomar som HIV / Aids Herpes, Parkison, Astma, Autism, Copd, Epilepsi, bältros, förkylningssår, infertilitet, kronisk fatiguesyndrom, fibromyalgi, kärleksformulär, prostatacancer, lungcancer, glaukom ., psoriasis, levercirros, grå starr, makuladegeneration, Chrons sjukdom, infektiös mononukleos., hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom. förstorad prostata, osteoporos. alzheimers sjukdom, psoriasis, bipolär sjukdom, demens., magsjukdom, bröstcancer, blodcancer , Kolo-rektal cancer, kärleksformulär, kronisk diarré, atxi, artrit, amyotrofisk lateral skoliose, fibromyalgi, fluorokinolontoxicitet Syndrom Fibrodysplasia Ossificans Progres Skleros, svag erektion, bröstförstoring, Penis Enlargment les, stivkrampa, kikhoste, tuberkulos, polio och difteri) Diabetes Hepatit till och med cancer Jag var så upphetsad men skrämde samtidigt för att jag inte har stött på en sådan artikel på nätet, då kontaktade jag Dr Itua på Mail drituaherbalcenter@gmail.com/ . Jag pratar också med honom på vad som är appen +2348149277967 han berättar för mig hur det fungerar och jag säger till honom att jag vill gå vidare. och här lever jag friskt igen kan föreställa mig hur gud använder män för att manifestera sina verk. Jag skriver i alla artiklar online för att sprida gudsarbetet för Dr Itua växtmedicin, Han är en stor man.

    SvaraRadera
  2. Jag är 15 år gammal. Jag föddes med HIV, min mamma dött på grund av HIV-infektionen Och jag beklagar varför jag aldrig träffade Dr Itua, han kunde ha botat min mamma för mig, eftersom det var mycket svårt för min mamma att jag stött på Dr itua läkande ord online om hur han botar olika sjukdomar i olika raser sjukdomar som HIV / Aids Herpes, Parkison, Astma, Autism, Copd, Epilepsi, bältros, förkylningssår, infertilitet, kronisk fatiguesyndrom, fibromyalgi, kärleksformulär, prostatacancer, lungcancer, glaukom ., psoriasis, levercirros, grå starr, makuladegeneration, Chrons sjukdom, infektiös mononukleos., hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom. förstorad prostata, osteoporos. alzheimers sjukdom, psoriasis, bipolär sjukdom, demens., magsjukdom, bröstcancer, blodcancer , Kolo-rektal cancer, kärleksformulär, kronisk diarré, atxi, artrit, amyotrofisk lateral skoliose, fibromyalgi, fluorokinolontoxicitet Syndrom Fibrodysplasia Ossificans Progres Skleros, svag erektion, bröstförstoring, Penis Enlargment les, stivkrampa, kikhoste, tuberkulos, polio och difteri) Diabetes Hepatit till och med cancer Jag var så upphetsad men skrämde samtidigt för att jag inte har stött på en sådan artikel på nätet, då kontaktade jag Dr Itua på Mail drituaherbalcenter@gmail.com/ . Jag pratar också med honom på vad som är appen +2348149277967 han berättar för mig hur det fungerar och jag säger till honom att jag vill gå vidare. och här lever jag friskt igen kan föreställa mig hur gud använder män för att manifestera sina verk. Jag skriver i alla artiklar online för att sprida gudsarbetet för Dr Itua växtmedicin, Han är en stor man.

    SvaraRadera