tisdag 7 januari 2020

Fake News om att lagra ved på den egna tomten


En kväll kom en granne in till mig och berättade att nu hade de verkligen hittat på något nytt för att hindra folk från att vara någorlunda självförsörjande när det gäller uppvärmningen av hus på landet. Senare läste jag den artikel som han hänvisade till och här sägs ju precis det han berättade.
Rubriken ropar ut det alarmerande budskapet att "nu ska det bli förbjudet att lagra ved på egen mark!"  Kan det vara sant? Är det fake news eller är det inte?

Man menar att det är regeringen som nu tar krafttag mot dem, som vill ha "tillgång till fri energi" genom att värma sina hus med vedspisar, som man då själv kan skaffa ved till från egen skog.
För inte så länge sedan försökte man att instifta krångliga lagar, som på sikt skulle kunna göra det omöjligt att använda gamla vedspisar. Detta för att man inte vill att folk ska bo på landet.

Detta nya förbud mot vedlagring skulle då bara vara en följd av att man tidigare misslyckades med att förbjuda vedspisen. Nu i praktiken så "förbjuder man veden" i stället,  dvs det blir dyra avgifter för att bara ha den liggande på den egna marken.
Artikeln hävdar att de små skogsbrukarnas tillgång till egen ved länge har varit ett problem för myndigheterna, som inte vill att folk ska ha tillgång till naturlig gratisenergi.

Så hur är det nu med det här, som påstås i artikel? 

Är det förbjudet att lagra ved på egen mark? 
Nej, det är inte riktigt så. Kan vara! Mer om det kan man få veta av Trafikverket Att söka tillstånd för virkesupplag har varit utan kostnad sedan 2012. Men från årsskiftet kommer en handläggningsavgift att tas ut enligt vägförordningen och avgiftsförordningen.

"43 § Inom ett vägområde får inte utan väghållningsmyndighetens tillstånd
1. uppföras byggnader, göras tillbyggnader eller utföras andra anläggningar,
2. vidtas andra åtgärder som kan inverka menligt på trafiksäkerheten eller vara till olägenhet för vägens bestånd, drift eller brukande."


Lagen säger alltså att man måste ha tillstånd för att lagra timmerstockar vid allmän väg. Varför det?

Jo, det handlar om trafiksäkerheten. 
Det är tydligen en regel som funnits länge, att man måste ha tillstånd för att lägga stora högar med stockar vid vägen, men tillståndet har varit gratis förut. Att regeln finns vid allmän väg är väl inte så konstigt eftersom det kan medföra fara att privata skogsägare av misstag lägger sådant på fel ställe så att stockarna kan ramla eller så att sikten skyms eller så att breda bilar inte kan passera... Den saken kan man ju förstå.
Vid en allmän väg måste man ha säkerhetsregler och en timmerhög är ju väldigt tung. Om en hög är lagd så att stockarna kan börja rulla så måste man veta vem som äger högen. Om den ligger en bit ovanför vägen så kan en hög rulla ner och krossa en bil. Tunga, runda stockar är väldigt farliga grejer och Trafikverket ansvarar väl för säkerheten på alla allmänna vägar.
Förbudet kommer alltså inte att drabba gamla Laila, som går omkring och plockar pinnar och kvistar  till sin lilla vedspis. Hon får gärna lägga sin rishög utanför dörren till sin stuga.

Men i praktiken så kan man ju då ändå säga att det på sätt och vis är förbjudet att stapla ved hur som helst på egen mark, men om det bara gäller kontroll av att det inte ska utgöra fara för trafiken, varför har man då gjort en så alarmerande rubrik om detta? 

Det som man har reagerat på är inte själva lagen.

Det man reagerat på är vissa personers åsikter om att vedeldning skulle vara något som står i strid med ideal om jämställdhet och integration". Det är Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet, som anser detta i en artikel i Expressen 

Det står också att man varnar för att vedeldning kan bli en sorts symbol för självförsörjning, och stå i strid med en mer idealisk framtidsvision där alla är beroende av samhället på lika villkor.

Ja, jag kan inte tycka annat än att det där låter dumt, men det kan vara en idé som gillas av vissa politiker av typen "globalister", som tydligen är emot allt som kan kallas tradition och kultur.
Borde vi inte i stället satsa mer på alla människors möjligheter att vara mer självförsörjande i alla länder. 



Dessa kommentarer gör ju faktiskt att man misstänker att det finns politiker som inte vill att folk ska bo på landet, som inte vill att de ska kunna odla egen mat och värma sina hus med egen ved och det är det här intrycket som artikeln spinner vidare på.

Om en person tycker något så finns det fler som tycker likadant och här är ju en anmärkningsvärd åsikt, som mycket väl kan komma att spridas och bli dominerande. Det krävs bara att det finns ett politiskt och ekonomiskt intresse i att sprida den. Och det finns det ju faktiskt! Pengar! 

Det är möjligt att den idén redan är ganska spridd eftersom en etnolog på Nordiska museet så lätt kan framföra den. Han påstår alltså att vår gamla tradition av att ha en levande eld i huset skulle vara ett problem, därför att det inte är jämlikt...?

Ja, när jag läser detta så förstår jag att man i den första artikeln har reagerat och att man anser att det finns de, som vill hindra landsbygdens vedeldning. Det som artikeln uttrycker är en helt logisk teori om en konspiration som mycket väl snart skulle kunna bli en verklighet om bara några beslutsfattare bestämmer sig för att genomdriva idén.


Engman menar att det handlar om ett slags nostalgi över ett svunnet bondesamhälle och det svenska folkhemmet som var ett slags ursprungssamhälle där människorna var självförsörjande. 
Ja, det kan man väl säga att det är - men so what? Vad är det för fel med det? 

Engman anser att detta med att bygga hus, fälla träd, snickra och hugga ved är manliga sysslor som ger mannen en känsla av att kunna kontrollera sin tillvaro, men också att detta utestänger kvinnor. 
Det är verkligen ett underligt resonemang.  "Utestängd" från det jobbet behöver man inte känna sig - i dag kan även en kvinna lära sig att sköta en motorsåg. Om hon verkligen vill!
Själv skulle jag bara tycka att det var bra att slippa att fälla tunga träd eftersom det är ett både tungt och farligt jobb. Jättebra om det finns någon annan som gör det!

Om det nu kan sägas vara manligt att hugga ved (?) så kan det väl också sägas vara kvinnligt att sköta elden i en spis. Det finns jobb för båda! Och vill man verkligen byta så går väl det bra. Att hugga ved är inte så svårt att det bara kan skötas av män. Jag tycker att det är kul att hugga ved och om man känner sig frusen så blir man varm av det. Det är naturlig motion, som det är en mening med. 

Den konspirationsteori, som utropas angående myndigheters förtryck av folket är visserligen osann om man enbart ser till den här lagen om trafiksäkerhet, men om man i stället tar fasta på de åsikter, som kommer fram i Expressen, då är inte teorin helt fel. Då ligger det något i den. Det finns troligen politiska grupperingar, som vill hindra folk från att bo och leva naturligt på landet. Det låter ju så. Varför skulle man annars hävda att vedeldning innebär farliga konservativa åsikter och grumliga politiska strömningar?  Om Engman hade varit ensam om sitt sätt att resonera så skulle han inte ha vågat framföra sådana åsikter i Expressen. Hans idé är troligen "politiskt korrekt".


Om de lyckas att övertyga folk om detta så kan det mycket väl bli så att man förbjuder vedeldning. Och den verkliga orsaken till det skulle då kunna komma att bli att staten inte kan få in några pengar på denna fria energi. Man vill att alla ska köpa elektricitet från vindkraftverk och av solpaneler med stora batterier, som tillverkas utomlands och gör oss helt beroende av den internationella marknaden och ekonomin. Och av stora internationella elbolag och globala nätverk av tunga transporter.

Klart att dessa tankegångar låter som en dold konspiration mot folkets vedeldning. Den kanske ännu inte märks så mycket, men kan komma att växa. 

Jonas Engman, som tycker att vedeldning är en suspekt verksamhet som utesluter kvinnor (konstig idé) blev intervjuad med anledning av norrmannen Lars Myttings bok om vedeldning, som blev en storsäljare i hela norden. 



"Ved: allt om huggning, stapling och torkning - och vedeldningens själ"
Boken handlar om ved och den är en praktisk handbok om både inköp, staplingsmetoder, torkning, eldning, skogsskötsel, miljöaspekter, motorsågshistoria och olika sorters eldstäder. Den här norska boken blev en succé och sålde i 100000 ex. Den svenska utgåvan innehåller 16 extra sidor med extrakapitel om kakelugnar. Men den är inte bara en praktisk handbok, den handlar om den andliga eller romantiska sidan också, dvs. om eldens själ och om glädjen av att ha en levande eld och han tycks se hela proceduren med att skaffa veden från skogen som viktig eftersom han säger att "Den som köper sin ved i säck har mycket att upptäcka. Han har inte sett ljuset än."

Ja, om man köper veden färdig, kapad och kluven, så har man ju missat känslan av att man verkligen kan få något direkt av naturen enbart genom arbete. Något mer "jämlikt" än att alla kan ta vad de behöver i en skog kan väl knappast finnas. Enligt naturen är det meningen att djur och människor ska kunna leva direkt av skogen - inte att skogsbolagen ska äga all skog.

På de ställen där man bygger vindkraftparker blir naturen förstörd, men inte bara det, i närheten av snurrorna blir det också tillträde förbjudet. No trespassing. No hunting.


Om storindustrin och deras aktieägare får som de vill så kan vi förvänta oss en värld där all mark förvandlats till industriområden där enbart bolagens personal får vistas. Samt inhägnade monokulturer som sköts av stora maskiner.

Det sägs också från annat håll att eftersom enbart vindkraft och solenergi inte kan ge konstant energi till samhällets alla funktioner så kommer den extra backup som krävs att göra att elpriserna kommer att gå i höjden. I så fall kan det komma att bli svårt att betala elräkningarna i hus på landet och om strömmen försvinner på vintern (av någon olycka) så blir alla hus snabbt nedkylda om det inte finns några vedspisar som backup. Allt detta, plus krav på att alla ska ha elbilar, kan göra att folk inte längre kan bo på landsbygden. 



Romantiken med det som är levande och naturligt

Det är en fantastisk känsla att vakna i mörkret i ett iskallt hus för att sedan famla efter en tändsticksask, tända ett stearinljus och sedan göra upp en ny eld i spisen. Det knastrar och börjar brinna och man ser elden fladdra i mörkret. Sakta sprider sig värmen och så kommer gryningen och med den alla småfåglarna som samlas omkring sina frön. Katten lägger sig vid spisen och spinner.
I Ryssland finns "Guds hörna" vid spisen och min upplevelse av elden i en vedspis är att den är husets hjärta! Från spisen utgår värmen och här lagas också maten, dvs spisen är centrum för det som håller alla vid liv under en kall vinter. Slocknar elden så dör man. Elden är också husets ande och en varm spis är som en levande varelse, som alla dras till. Den funktionen har i dag övertagits av TVn.

Hela denna känsla av att "vara i harmoni med naturen" kan till stor del gå förlorad när huset får en el.uppvärmningsanordning som regleras med termostat. Enbart att ha elektriska lampor och en cigarettändare gör att en stor del av naturkänslan försvinner. Då är det inte längre så att man dör om elden slocknar. Har man tappat tändaren så är det bara att köra till ICA och köpa en ny. Men detta tar också bort något väsentligt.
Enbart att gå ut och hugga ved ger en känsla av att vara en del av ett naturligt kretslopp. Men nu kommer intellektuella debattörer i Stockholm och bestämmer att sådant ska kallas "nostalgi" och "grumlig politisk åsikt". Det är retorik som tjänar något intresse. Den industriella storfinansens, antar jag. Och politikerna måste få in så mycket skatt som möjligt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar