måndag 4 maj 2020

Hydroxychloroquine Bra eller dåligt att använda mot coronaviruset?


Enligt läkaren Mikael Nordfors så är lösningen på coronakrisen nära. Vad han menar är att vi nu har ett läkemedel mot Covid-19 och det är malariamedlet hydroxychloroquine, också stavat hydroxiklorokin på svenska. Men Socialstyrelsen vill inte riktigt vara med på det.

Mikael visar siffror som säger att i det jättestora landet Indien är det 1075 personer, som har dött av coronaviruset (i dag 3 maj är det 1.300) medan det i vårt lilla land Sverige är 2586, alltså dubbelt så många. Och hur kan då det komma sig?

Han säger att i Indien, som har 1,35 miljarder invånare, har regeringen bestämt att man nu på stor front ska använda hydroxiklorokin mot coronaviruset. Det är ett läkemedel som Indien är storproducent av (70% av världsmarknaden) och det är dessutom billigt så deras ekonomi blir inte knäckt av att använda det till väldigt många. En behandling kostar 20-30 kronor och troligen ännu mindre i Indien.
Det här medlet tänker man använda till friska människor som annars lätt löper risken att bli smittade, som ex vårdpersonal och nära anhöriga till dem, som är sjuka. (Och i Ryssland skulle man ha bestämt sig för att även använda Lariam.)

(Lancet skriver att The Indian Council of Medical Research, under the Ministry of Health and Family Welfare har rekommenderat profylaktisk behandling med hydroxychloroquin med 400 mg 2 ggr/dag och sedan 400 mg en gång i veckan för sjukvårdspersonal och nära anhöriga.)
Men de skriver också att de är tveksamma till detta: "This evidence, or the lack thereof, hardly justifies state-endorsed, widespread use of hydroxychloroquine for prophylaxis." Staten, sjukvården har nämligen ingen möjlighet att kontrollera riskerna för biverkningar hos så många. En av dessa risker är att hjärtat plötsligt kan stanna, Torsade de pointes, vilket gör att de som tar hydroxyklorokin måste kollas noga med EKG. Det finns även annat som ska kollas. (De läkare som använt hydroxiklorokin på sina egna kliniker har naturligtvis haft möjlighet till att noga kontrollera sina patienter.)

Råd angående denna profylaxbehandling med hydroxiklorokin:
Det står att de personer som arbetar inom sjukvården själva ska kontrollera sig för att förebygga biverkningar. (Men finns det verkligen resurser till att alla dessa själva ska kunna konstant kolla sina EKG och speciellt då det, som Lancet nämner och som kallas QTc-intervallet?)

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen i Sverige har gjort tvärtom, den 2 april beslutade man att förbjuda utskrivning av hydroxiklorokin i primärvården. Det har nämligen publicerats en del negativa studier av hydroxiklorokin , alltså studier som visat att det inte fungerar så bra. Men Mikael säger att dessa studier är gjorda på patienter som redan hade blivit så kraftigt sjuka att de inte längre kunde bli hjälpta av någon behandling med hydroxiklorokin.

Mikael säger att om hydroxiklorokin ska kunna ha någon effekt så måste den ges i primärvården, alltså väldigt tidigt, innan patienten hunnit bli för sjuk, gärna profylaktiskt. Han nämner Dr Zelenko, som är den läkare som fått Trump att upptäcka den här behandlingen.

Han tycker att Indien med sin bristande hygien och täta befolkning, speciellt i slummen där folk bor "på varandra", borde vara en fantastisk grogrund för Covid-19. Tidningen Lancet skrev nu i april att det skulle bli en galopperande ökning av smittade personer så att det skulle kunna bli 10 miljoner sjuka enbart i Delhi. Så vad har nu hänt egentligen? Jo, bara 33.600 bekräftade fall i hela Indien.
Den låga siffran skulle kunna bero på behandling med hydroxyklorokin och något liknande gäller för Australien som med sina 30 miljoner invånare bara har 91 döda.

Mikael nämner Dr. Vladimir Zelenko i New York och professor Raoult i Marseilles, som lyckats väldigt bra med att behandla sina coronapatienter, samtidigt som han påpekar att det här i Sverige nu har varit en fullständigt löjlig desinformationskampanj i media mot dessa mediciner. De varnar för livsfarliga biverkningar av mediciner som man tidigare aldrig har varnat för trots att de har använts i 70 år och tagits av miljoner människor utan problem. Så han undrar vad det är som egentligen ligger bakom denna kampanj. Varför vill man stoppa mediciner som i andra länder har visat sig vara effektiva mot coronaviruset? Det är som att man inte vill rädda livet på de sjuka för att man i stället vill sälja vacciner, som ger mer pengar till läkemedelsbolagen, plus att det kan vara något annat politiskt som också ligger bakom detta konstiga beteende från myndigheternas sida.

Ja, det är ju som en deckare så jag undrar också!



Den filmen har tagits bort av YouTube

Dr Vladimir Zelenko i New York har haft stor framgång med denna metod: inga dödsfall alls. "I’m seeing tremendous positive results,” säger han. HK ska då kombineras med Azithromycin. Det är han som har fått in Trump på den här metoden att bota Covid-19.

Professor Didier Raoult i Marseilles , som av DN kallas frifräsande kändisdoktor, är en fransk infektionsläkare och mikrobiolog och och han är specialist på tropiska infektionssjukdomar.

Han är chef för forskningsinstitutet IHU – Mediterranée Infection (l'institut hospitalo-universitaire en maladies infectieuses de Marseille) i Marseille.

Didier Raoult har aktivt förespråkat behandling mot Covid-19 med hydroxiklorokin kombinerat med antibiotika. Hans uppfattning i frågan fick i mars 2020 stor spridning i USA efter det att den amerikanske presidenten Donald Trump uttalat sitt uttryckliga stöd för en sådan behandling.  Wikipedia

Hydroxiklorokin
är ett närbesläktat läkemedel till klorokin som också används mot malaria, reumatoid artrit och SLE. Hydroxiklorokin säljs under namnen Plaquenil, Axemal, Dolquine och Quensyl. Det används precis som klorokin experimentellt för att behandla sjukdomstillståndet covid-19. Wikipedia
Man kombinerar hydroxiklorokin med Azithromycin.

Azithromycin är ett antibiotikum, som tillhör en grupp som kallas makrolider och som används mot bakteriella infektioner. Men det har också antivirala egenskaper ( = mot virus) och om jag nu förstår den här texten rätt så gör Azithromycin så att det stimulerar kroppens eget immunförsvar i bronkerna genom att det sätter fart på interferonerna, som är ett naturligt protein, producerat av kroppens celler som svar på attacker av virus. När en cell märker att det finns virus så sänder den ut interferoner så att andra närliggande celler blir alarmerade av detta och förstärker sitt försvar mot virus, som då hindras från att sprida sig.
Interferonerna tillhör cytocinerna, som är signalmolekyler som utsöndras vid fara.

Interferons are named for their ability to "interfere" with viral replication by protecting cells from virus infections. Interferons also have various other functions: they activate immune cells, such as natural killer cells and macrophages.
Interferons are a group of signaling protein,s made and released by host cells in response to the presence of several viruses. In a typical scenario, a virus-infected cell will release interferons causing nearby cells to heighten their anti-viral defenses.

Interferons belong to the large class of proteins known as cytokines, molecules used for communication between cells to trigger the protective defenses of the immune system that help eradicate pathogens.

Chloroquine and hydroxychloroquine as available weapons to fightCOVID-19
I denna artikel är man mycket positivt inställd till behandling med hydroxiklorokin mot coronaviruset.
For us, the activity of hydroxychloroquine on viruses is probably the same as that of chloroquine since the mechanism of action of these two molecules is identical, and we are used to prescribe for long periods hydroxychloroquine, which would be therefore our first choice in the treatment of SARS-CoV-2.
På andra ställen kan man däremot läsa att dessa två ämnen inte är identiska. Skillnaden skulle dels vara att hydroxyklorokin är mer effektivt och dels att det finns en fara med klorokin, som inte finns med hydroxiklorokin, och det är att det finns 400 miljoner människor som har ett enzymfel, som gör att de inte bör använda klorokin.
Klorokin är också mera giftigtEmpirical evidence suggests that hydroxychloroquine has a better safety profile, and it might therefore be preferable to focus research efforts on this less toxic metabolite.

Azithromycin induces anti-viral responses in bronchial epithelial cells
Det ökar interferonerna och bromsar virusets spridning.
Azithromycin has anti-rhinoviral activity in bronchial epithelial cells and, during rhinovirus infection, increases the production of interferon-stimulated genes.

https://en.wikipedia.org/wiki/Interferon Interferons are a group of signaling proteins made and released by host cells in response to the presence of several viruses. In a typical scenario, a virus-infected cell will release interferons causing nearby cells to heighten their anti-viral defenses.

Viral loads were significantly reduced in patients receiving hydroxychloroquine compared with those who did not receive the treatment. Patients taking hydroxychloroquine also appeared to clear the virus from their system more quickly. Virus elimination was even more efficient in the 6 patients in the trial who received both azithromycin and hydroxychloroquine.

Egentligen är det zink som motverkar viruset men det är hydroxiklokin som gör att zink kan komma in i cellen. Man säger att hydroxiklorokin öppnar zinkkanalerna så att zink kan komma in och sedan är det zink som bromsar viruset.
På annat ställe har jag läst att klorokin hindrar viruset från att binda till cellen. Då kan ju inte dessa medel fungera på samma sätt som man skriver här. (... the mechanism of action of these two molecules is identical, ...)

Ja, det där lät väl bra!
Att stärka kroppens immunförsvar mot ett enda virus är vad man vill med ett vaccin, men här finns alltså en billig medicinering, som aktiverar kroppens immunförsvar mot både bakterier och flera olika virus, och speciellt då i luftvägarna. Man har erfarenhet av att det hjälper mot coronaviruset.
Varför motarbetar man då detta? För att det är för billigt och för att man tjänar mycket mer pengar på att vaccinera hela befolkningar???

Eller ska vi ta en titt på vad man känner till om biverkningarna av dessa mediciner? Ja, klart jag blir nyfiken så det ska jag göra.

Men först så är det något jag funderar på.

Indien
Mikael säger i videon att Indien med sin bristande hygien och täta befolkning, speciellt i slummen där folk bor "på varandra", borde vara en fantastisk grogrund för Covid-19.

Vad beträffar Indien så tänker jag att de som brukar flyga mellan olika länder och över huvud taget reser mycket är personer som tillhör en annan samhällsklass än de fattiga, som bor i slummen. De som bor där kanske inte träffar några smittade personer för sådana kommer inte dit! Speciellt nu så kanske främlingar extra mycket håller sig borta från tättbefolkade slumområden och för övrigt så får de väl kanske inte ens gå ut.. Och själva så är de fattiga i slummen knappast ute och reser. Jag skulle tro att de håller sig i sina byar.

En annan sak också: i Indien är det vanligt att man smetar in marken, golven och husen med kodynga som är decinficerande, som i denna video. Det gör man säkert överallt i slumområdena eftersom det är ett gratis skydd mot bakterier och mikrober. Man eldar med den också och eftersom folk i slumområden troligen inte tvättar händerna så har kanske de flesta litet torkad kodynga på händer och kläder och det kanske fungerar bättre än vår handsprit??? Ja ... i alla fall om det är vanligt att folk sitter och kladdar med det så här. Detta är brahminer och inte några fattiga.

(Om det finns några kor i slummen i Delhi vet jag inte, men det finns kanske inte så många turister heller, i alla fall inte just nu.)
Cow dung in Ayur Veda
Cow dung has been used in ayurvedic treatments, used for biogas production and increasing crop productivity from ancient times. Evidence suggests that cow dung possesses antiseptic and prophylactic or disease preventive properties. A number of studies reported the highly effective antibacterial features of cow dung extract against different pathogenic agents
Antimicrobial potential of cow dung.
CNN 
har också funderat på den saken och i en artikel menar man att det låga dödstalet kan ha att göra med att Indien stängde ner samhället så snabbt, redan när det bara fanns 519 konstaterade fall. 

En annan sak är att man inte tar prov på alla människor som dör så man vet inte vad de dött av.
Det är bara 22% av de registrerade dödsfallen som har en fastställd dödsorsak. Och då är detta en hög siffra  Citat från sid.15 i rapport från indiska regeringen: During these years, the share of medically certified deaths to total registered deaths has been hovering around 12.7 –22.0 per cent. "In the majority of deaths, the official cause of death has not been certified by a doctor".
Hur många är det då som inte ens är registrerade? Kanske bara lagda på någon helig brasa vid Ganges?
International Business Times skriver att framgången beror på den indiska regeringens snabba och effektiva lockdown tillsammans med andra effektiva hjälpåtgärder.

BIVERKNINGARNA
Ja, hur är det nu? Vill man förbjuda billiga, ofarliga mediciner för att man hellre vill tjäna stora pengar på vacciner? Jag ska leta och se om jag kan hitta något om biverkningar av hydroxiklorokin.

Läkartidningen skriver så här:

Behandling med 4-aminokinoliner vid covid-19 kan ge allvarliga biverkningar. 
FDA (Food and Drug Administration), EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten) och Läkemedelsverket rekommenderar behandling med hydroxiklorokin eller klorokin mot covid-19 enbart inom ramen för kliniska prövningar. Denna restriktiva hållning baseras delvis på de kända risker som behandling med 4-aminokinoliner kan medföra. 

Vad är det för kända risker? 
Ja, man säger att man inte vet så noga. Så här:
Hydroxiklorokin och klorokin är läkemedel som tolereras väl av de flesta patienter. Kunskap kring toxicitet och allvarliga biverkningar kommer huvudsakligen från retrospektiva studier och fallrapporter. De randomiserade kontrollerade prövningar som finns är små och har ett snävt urval av deltagare, där patienter med exempelvis hög ålder och komorbiditeter ofta exkluderats. Dessa faktorer gör det svårt att veta exakt frekvens av allvarliga biverkningar vid användning av hydroxiklorokin och klorokin i klinisk vardag. 

Men det finns ändå en hel del som man räknar upp och beskriver i artikeln. Så nånting verkar man ju veta i alla fall.
Torsade de pointes (hjärtat stannar).
En biverkning , som man är rädd för, skulle kunna vara plötslig död på grund av hjärtarytmi. Sedan 2005 är det obligatoriskt att alla nya läkemedel ska testas för detta, som innebär att mediciner kan göra så att hjärtats kammare drar ihop sig för långsamt så att man dör. 

Klorokin och hydroxiklorokin förlänger QTc-intervallet och det ökar risken för potentiellt letala kammararytmier, såsom torsade de pointes. Förlängningen av QTc-intervallet är dosberoende och uppkommer i regel redan kort tid (~4 timmar) efter första dosen.
Vid dosering med 600 mg klorokin förlängs QTc i genomsnitt med 6–16 ms. Vid dosering med 1 200 mg klorokin förlängs QTc i genomsnitt med 28 ms.
Det är viktigt att beakta patientens samlade riskfaktorer för QTc-förlängning och torsade de pointes vid behandling med klorokin eller hydroxiklorokin. Betydande riskfaktorer innefattar hög ålder, hjärtsjukdom, vissa elektrolytrubbningar och samtidig behandling med flera läkemedel som ger Qtc-förlängning. Flertalet av dessa faktorer är även riskfaktorer för att drabbas av allvarlig covid-19-infektion. 

I en fransk icke-randomiserad studie rapporteras att hydroxiklorokin i kombination med azitromycin har effekt mot covid-19. Både hydroxiklorokin och azitromycin kan förlänga QTc. 
I en preliminär icke referentgranskad rapport uppges tämligen oroväckande QTc-förlängningar vid kombinationsbehandling med hydroxiklorokin och azitromycin mot covid-19.

FASS säger att fall av kardiomyopati, resulterande i hjärtsvikt, i vissa fall med dödlig utgång, har rapporterats hos patienter som behandlats med Plaquenil.

Hypoglykemi
Hydroxiklorokin och klorokin kan ge upphov till allvarlig hypoglykemi. Detta kan drabba patienter med eller utan diabetes. Hypoglykemin kan debutera när som helst under behandlingen: det finns rapporter om allvarlig hypoglykemi redan efter första dosen. Detta beror på att det då har blivit för mycket insulin i blodet. Hypoglykemi betyder att blodsockret har sjunkit för mycket.

FASS säger att hydroxiklorokin har visat sig orsaka svår hypoglykemi innefattande medvetandeförlust som kan vara livshotande.

Allvarliga hudreaktioner
Hydroxiklorokin och klorokin kan i sällsynta fall orsaka mycket allvarliga hudreaktioner, ibland med dödlig utgång. Dessa tillstånd uppkommer i regel 1–4 veckor efter behandlingsstart. Hydroxiklorokin och klorokin kan även provocera fram utbrott av psoriasis 

Psykiska störningar.
Debuten för allvarliga psykiska biverkningar varierar kraftigt: en del insjuknar redan efter något dygns behandling. 

Vid överdosering blir allt ännu värre. 
"Grav hypokalemi, hypoglykemi och metabol acidos är också vanligt förekommande vid svår intoxikation. Misstanke om förgiftning med 4-aminokinoliner bör föranleda skyndsam konsultation med Giftinformationscentralen." (Plus att hjärtat kan stanna.)
  
Azithromycin Här kan man läsa om biverkningarna, men listan är lång att jag inte riktigt vet vad jag ska plocka ut. Det är så mycket och det verkar inte vara något speciellt som dominerar, men det kan ha samma effekt som hydroxiklorokin på det sättet att hjärtat kan stanna.
Man brukar vilja undvika att kombinera två olika medel, som kan ha samma negativa effekt.

French study on hydroxychloroquine
Even though Trump said that people can try this drug, Caplan disagrees with that statement due to dangerous side effects and said, "Studies in Sweden and Japan [of the drug] have been shut down because [patients[ kept having seizures. It was approved for 20-year-olds going on a safari; it was not approved for 74-year-olds with pneumonia.
Here, it should be mentioned that other data revealed that there are 43 cases of heart incidents linked to hydroxychloroquine. In this case, France's drug safety agency said "This initial assessment shows that the risks, in particular cardiovascular, associated with these treatments are very present and potentially increased in COVID-19 patients. Almost all of the declarations come from health establishments," and added that "these drugs should only be used in hospitals, under close medical supervision." Hela artikeln

Om biverkningar säger Mikael:
"Detta står i FASS och ingår i den förskrivande läkarens uppgifter att ta hänsyn till. Biverkningarna är välkända. Om man tar ett EKG innan för att utesluta patienter med långa qtc intervall är riskerna oerhört små, typ 1/100 000 enligt uppgift från professor Didier Raoult i Marseille för fatala hjärtarrytmier.
Ögonbiverkningar förekommer ytterst sällan vid korttidsbehandling. Medlen har använts inom reumatologin och malariabekämpning i decennier, och här har man inte funnit någon anledning att avråda från behandling pga biverkningar trots att reumatologiska sjukdomar har betydligt lägre mortalitet än Covid 19."
Ja, det låter väl så som det låter om alla läkemedel, att det finns en massa biverkningar och att detta är något som läkaren ska hålla koll på. Och varför skulle man inte få använda detta mot corona om man får använda det mot artrit? Varför har man fått skriva ut det förut men inte nu?
Om det nu är så att man tycker att det måste vara något skumt, som ligger bakom, så kanske man kan vara intresserad av den här filmen.


Lariam Biverkningar.
Konklusion
Behandlingen med hydroxiklorokin kan, enligt Mikael, inte ges till dem som blivit allvarligt sjuka av viruset, därför att då är det för sent och det fungerar inte.
I stället ska man ge det i förebyggande syfte till anhöriga och vårdpersonal, som utsätts för smittorisken. Men vad innebär det?
Skulle det betyda att vårdpersonal skulle ta dessa mediciner hela tiden, så länge smittofaran fanns? Det skulle ju då kunna bli minst ett halvår som all vårdpersonal skulle göra så och det blir väl då det som kallas för långvarigt bruk, även om det bara är en tablett i veckan? Men med tanke på bieffekter så skulle alla dessa behöva övervakas extra noga, plus att det då fanns en risk att läkare och sköterskor kunde drabbas av akut hjärtstillestånd  eller akut hypokalemi eller hypoglukemi, så att de bara föll ihop och dog, kanske mitt under en operation! Man kan ju heller inte under längre tid ge sådan viktig personal en medicin som kan ge psykiska störningar redan efter bara något dygns behandling. 

Återstår att ge medicinerna till dem som just blivit sjuka för att förhindra att de blir sämre. Men då kanske deras hjärtverksamhet och blodsocker (och psykiska tillstånd?) måste övervakas hela tiden och det kanske inte finns resurser inom den allmänna sjukvården för att övervaka så många. Men på en privat klinik går det säkert bra.

Det skulle vara intressant att höra vad Vladimir Zelenko och Didier Raoult har för uppfattning om risken för alla dessa biverkningar. Eftersom de tycks ha fått bra resultat så tyder väl det på att de har behandlat patienter som ännu inte hade hunnit att bli dödssjuka. De har hunnit bli inlagda innan de blev så sjuka att medicinerna inte längre kunde fungera och det har kanske också funnits resurser till att kunna övervaka dem ordentligt. 

Det är min åsikt just nu, att man kanske ska vara försiktig med de där medicinerna. Men det kan ju finnas något som ändrar på den bilden så jag ska titta litet mer på annan information.

Jag lyssnar på Dr Eric Berg, som säger att Dr. Anthony Cardillo har haft framgång med behandling med hydroxiklorokin. Denne säger att det enbart fungerar i kombination med zink. Hydroxiklorokin öppnar zinkkanalerna och då kan zink komma in i cellerna och blockera viruset så att det inte längre kan föröka sig. Han säger att denna behandling ska reserveras för dem, som är på väg att bli riktigt sjuka.

Cardillo säger att alla de patienter som han behandlat på det sättet har först varit ordentligt sjuka men sedan inom 12 timmar blivit så gott som symptomfria.
Han säger att anledningen till att andra fått negativa resultat med hydroxychloroquine är att de inte har kombinerat det med zink. Men det som då används är en enorm överdos med zink, 220 mg jämfört med det vanliga kosttillskottets 15-25 mg.

Dr OZ säger att zink vanligen kan användas förebyggande mot influensa och förkylningar. Han frågar Cardillo hur det kan komma sig att somliga fått bra resultat med hydroxiklorokin utan att kombinera det med zink och Cardillo svarar att det möjligen skulle kunna vara så att dessa patienter redan hade bra nivåer med zink i kroppen så att medicinen nu bara öppnade kanalerna så att mer av detta zink kunde komma in i cellerna.

Här visar Dr Eric Berg ett diagram där man kan se hur snabbt hydroxiklorokin + Azitromycin kunde hjälpa. Patienter kunde testas negativt efter bara fem dagar, men de vetenskapliga studier som finns tycker han ändå är så få och så luddiga så att man inte riktigt vet vad man ska tycka. 

Här  berättar Eric Berg om en ny studie som visar att den grupp, som behandlades med hydroxiklorokin hade högre dödlighet än den grupp som inte fick denna medicin. Men eftersom den grupp, som inte fick medicinen, var mycket sjukare än den andra gruppen, så kan man inte dra några vettiga slutsatser av rapporten. Det verkar ju faktiskt som att man har haft för avsikt att få ett negativt resultat att publicera. Det var ju också det som Mikael nämnde, att hydroxiklorokin inte duger till att rädda dem, som redan är dödssjuka.

I Senegal testas alla och man använder klorokin till de sjuka. Senegal ligger som trea när det gäller att ha bra resultat, räknat i antalet sjuka som botats.

Jo, men jag har en fundering om den saken och det är att om man testar precis alla, hela befolkningen, och ger klorokin till alla som bär på viruset - då måste man ju få bra resultat eftersom man då "botar" hundratusentals personer som ändå bara skulle ha fått milda symptom.
Om det då skulle vara så att ett hundratal skulle få hjärtstopp, hypokalemi eller hypoglukemi av dessa piller och dö av det, då skulle ju dessa dödsfall inte komma med i statistiken över corona och inte heller i statistiken över bieffekter av klorokin.
Kan det möjligen vara så att man i Senegal struntar i om några hundra dör av medicineringen, att man mest är intresserad av statistiken över "botade fall"?

The Pseudo-Science Behind The Mysterious Assault On Hydroxychloroquine Läs här!



Nej, vi kan inte hålla på så här!

Lösningen på covidkrisen = 
Vi måste stärka vårt eget naturliga immunförsvar!

Det finns många metoder.
Sluta äta industriell skräpmat!
Sluta utrota alla insekter!
Vad är mest besprutat?
Sluta äta fladdermöss!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar