fredag 25 augusti 2023

Gifter i glas, porslin och keramik.

Jag gick in på Dollarstore och köpte en stor påse kattmat och en söt liten skål av stengods, som jag tänkte jag skulle ge till den där vildkatten som brukar komma till min kompis i skogen och tigga mat. Den har flytt från samhället. Den vill inte bli vaccinerad och chippad, så man kan inte komma i närheten av den för då är den snabbt försvunnen.


Men han som äger huset i skogen ville inte ha den lilla gulliga skålen. Han såg bara misstänksam ut och sa att "man vet inte vad den innehåller för giftiga kemikalier!"

- Va? Giftiga ämnen? En liten ny, fin skål? Stengods, det låter ju jättenaturligt!  Vad pratar han om?

Jag gick hem och googlade och här är resultatet:

Farliga koppar och fat

Först fann jag en artikel i Expressen och dess rubrik är "Så farliga är kopparna och faten du har hemma" och den handlar om att man ska vara försiktig när man handlar "gamla fina grejer" på loppis och i antikaffärer. Keramik, porslin, grytor, kristallglas ... allt det där kan innehålla gift!
Det gäller speciellt den keramik som är gammal och den som är köpt från andra länder.

Före 70-talet använde man blyglasyr i Sverige, men sedan blev det förbjudet. Bly, alltså! Man kan bli blyförgiftad! Man bör alltså köpa nytillverkat porslin från kända svenska fabriker om man vill vara säker på att det inte innehåller bly. Man ska inte använda gamla, slitna karotter och framför allt då inte värma upp dem eller ha något surt i dem, eftersom bly då lättare kan läcka in i maten.

Här står att man kan "köpa testmedel", men det står inte vad det heter eller var man köper det.

Så öppnar jag en annan sida, Trendenser, där Frida säger att visst är det bra med second hand och att återanvända gamla grejer, men med porslin, grytor, koppar, skålar, glas o.dyl ska man vara försiktig eftersom man kan bli förgiftad av att de innehåller bly. Frida hade nog läst Expressen!


Här hittar jag en länk till Livsmedelsverket och jag öppnar den och läser det som jag tidigare skrivit här, tillsammans med en varning för "gamla antika metallkärl", men också en del annat, som jag inte visste, som t.ex. att "smöret" i kräftor kan innehålla höga halter av bly, eftersom det är kräftans reningsorgan! Vilda djur, som blivit skjutna med "blykulor" kan ha fått in bly i kroppen (regler). Vatten som har stått stilla i ledningarna kan ha plockat upp bly så man bör spola en stund innan man tar vatten. Om man har en egen brunn så finns information här.

Ett pressmeddelande från 2004 berättar att det var en kvinna som blev allvarligt blyförgiftad för att hon hade haft juice stående i en tillbringare av kristallglas, som hon hade köpt i Grekland. Man varnar för kärl av okänt ursprung. 

"Läckage av metaller från glas och keramiska artiklar köpta second hand till livsmedel."  
Det är titeln på ett examensarbete från Linnéuniversitetet.

"Förgiftningsfall och hög exponering av bly i Sverige sker än idag och då framför allt vid användning av keramik som är blyglaserad och inköpts från andra länder."

 Författaren nämner att man även kan bli förgiftad av kadmium, som kan finnas i rotfrukter, cerealier och grönsaker, men också i glaserad keramik och lergods och då främst i färgerna gult, orange, rött. Att använda kadmium som färgpigment är sedan 80-talet förbjudet i Sverige. (Men det är tillåtet i konstnärsfärger.)

Det står att beträffande glas så finns det inte någon bra undersökning av farliga ämnen, bortsett från en enda, som bara handlar om glas från Polen. Här upprepas igen det som sagts tidigare, att höga koncentrationer av bly kan läcka från keramiska artiklar från utlandet.

Ja, här har jag en egen fundering. Detta arbete handlar bara om porslin, som är köpt på second hand, men hur är det då med glas och karotter, som är köpta i vanliga affärer och på nätet? Skulle de vara bättre? Jo, om de är nytillverkade i Sverige så man bör kolla i vilket land de är gjorda. (Jag hade ingen aning om att glas kunde läcka giftiga ämnen.) 

Hur är det då med mina stora glas, som jag har löpt på IKEA? Det finns en stämpel i botten men den är nästan omöjlig att läsa så jag tar ett foto, som jag förstorar och upptäcker att texten är felvänd. Man kan läsa den om man tittar inuti glaset, men det är väl inte det första man tänker på. Man brukar ju vända på grejer för att läsa i botten!


Jag lägger in bilden i ett bildmanipuleringsprogram så att jag kan vända den åt rätt håll.


Glasen som jag har köpt på IKEA är alltså gjorda i Bulgarien.

Bulgarien är med i EU men jag kan inte hitta någon sida om "bly i glas inom EU". Men man vet nog inget om den saken. Citat från examensarbetet (länk nedan):

"Turner (2018) noterade att det saknas systematiska undersökningar av glasindustrin och konsumenternas exponering av farliga ämnen, han noterade även att bara en vetenskaplig artikel fanns och den undersökte enbart den polska glasmarknaden (Rebeniak et al, 2014)."

Livsmedelsverket skriver så här: "Om du har frågor om enskilda produkter från en specifik tillverkare – vänd dig till din butik eller direkt till tillverkaren."

Jag hittar en text från Jin Shengyuan Casting Co., Ltd, som specialiserat sig på köksartiklar i gjutjärn. Jättesnygga grejer! Läs mer. 

den här sidan har de en ordentlig utläggning om grytorna, som är gjorda av "tackjärn eller återvunnet stål".

Det står att gjutjärnsgrytan är det mest populära traditionella kokkärlet i Kina och att de som finns på marknaden alla är av gjutjärn (tackjärn) eller återvunnet stål. Så citerar jag text, som verkar vara maskinöversatt så att det låter konstigt här och där. Jag förstår inte allt i den. men den säger i alla fall inte att grejerna är "säkra". Tvärtom! 

"Sanitära Och Säkra Kokkärl I Gjutjärn Och Tillverkningsmetod För Dessa"

"Förutom högre kisel- och kolinnehåll innehåller den även fosfor, svavel, bly, kadmium, arsenik och andra skadliga ämnen för människokroppen. Så i tillagningsprocessen, även om järngrytan kan komplettera järn, är det lätt att fälla ut dessa skadliga grundämnen samtidigt som man kompletterar järn, särskilt tungmetallerna som bly, kadmium och arsenik kommer in i människokroppen tillsammans med maten och ackumuleras med tiden.
Det kommer att orsaka allvarlig skada på människokroppen. Till exempel har Folkrepubliken Kinas nationella standard "Hygienic Standard for Stainless Steel Tableware Containers" GB9684-88 gjort kvantitativa bestämmelser om de fysiska och kemiska indexen för austenitiskt rostfritt stål och martensitiskt rostfritt stål. Men på grund av bristen på nationella eller industristandarder för sanitära indikatorer för järnkokkärl och begränsningarna i dess tillverkningsmetoder, har alla tillverkare inte kontrollerat sina sanitära indikatorer. Efter slumpmässiga inspektioner, hygienen av järnkokkärl, särskilt gjutjärnskokkärl, på marknaden De flesta av dem uppfyller inte de fysiska och kemiska indikatorerna för rostfritt stål. " 

Konstigt att de publicerar en sådan text. Bolag brukar ju annars göra reklam för sina grejer och få dem att låta så bra som möjligt, men detta är nog information som de måste publicera. En varningstext. Det är nog en juridisk grej, en säkerhet för fabriken så att den inte blir ersättningsskyldig om någon bevisligen skulle bli allvarligt förgiftad av deras grytor. I och med att de tydligt har varnat så får kunden skylla sig själv!!! Ansvaret hamnar hos återförsäljaren. Men den firma som säljer grytorna i Sverige visar kanske inte den här varningstexten. Man får kanske inte ens veta att grytan är gjord i Kina. 

Det där återvunna stålet som grytorna kan vara gjorda av, vad är det? Bilskrot? Och i så fall - hur är det då med min kastrull av rostfritt stål? Är den gjord av bilskrot? 

I dag är det inte längre så att folk dör av hög ålder.
De flesta dör av effekterna av långvariga förgiftningar. 

Stengods från Höganäs, tillverkat efter 1970 ska vara blyfritt enligt denna sida.




Jag har en jättefin, jättesnygg järngryta, som ännu står oanvänd i ett skåp och när jag tittar på den grytan på nätet så står där bara att det är "svensk design" (Vinga) och i den lilla "manualen" som medföljde grytan står inte ett ord om var den är tillverkad. Om det står "Svensk design" så tror man naturligtvis att den är gjord i Sverige för det låter ju så. Men jag skrev till den affär, som säljer sådana grytor på nätet, och frågade och som svar fick jag en hel del information.

Den kinesiska firma som jag tittade på förut heter Jin Shengyuan Casting Co Ltd,  men min nya gryta tycks komma från Hebei Jiantai Kitchenware Co Ltd ,enligt den information som jag fick från Vinga, och denna kinesiska firma har inte någon varningstext på sin sida. Där finns i stället en sida med licenser, som jag inte kan läsa, men jag fick också en testrapport och ett Safety Data Sheet
 där det bl.a. står så här:

"The product does not include any toxic or anti-environmental materials. None indication of danger for the human health."

Man har testat med vatten med 3% syra i +95C i 2 timmar och på varje metall står det ND, som betyder "not detected".

Men då bör nämnas att det i artikeln från Linnéuniversitetet står att standarden för sådana tester är att man använder 4% ättiksyra i 24 timmar rumstemperatur.
och på deras sida kan jag inte hitta någon varningstext. Där finns foto av flera certifikat, men jag kan inte läsa dem.