fredag 5 december 2014

Maktspråk, retorik och datatroll


Nu har jag studerat debatterna på nätet tillräckligt mycket för att kunna se att många använder vad jag skulle vilja kalla ”maktmetoder” eller ”maktspråk” för att ”vinna” i diskussioner, som de ser som strider där den ena parten ska vinna och den andra förlora. De är egentligen mer intresserade av själva bråket och retoriken än av ämnet som diskuteras.

Idén bakom begreppet diskussion är förvisso litet krigisk till sin natur, men vår tillvaro består ju också till stor del av balanser mellan motsatser, som lätt kan visa sig i former av kamp. Jag tror att ”diskussion” från början var avsedd som en slags mental kampkonst, som var till för att utveckla det analyserande intellektet.
Det är två begrepp som står mot varandra och ska prövas mot varandra, men vad som sedan händer är att de två personer som egentligen skulle varit idéernas försvarsadvokater i stället identifierar sig med idéerna och matchen blir i stället en revirstrid mellan två personer, som nu använder dessa idéer för att hävda sig själva.
De två motsatta idéernas tvekamp, där personerna skulle ha varit idéernas verktyg, vänds till att bli en strid där idéerna blir personernas verktyg. När den personliga kampen nu blivit huvudsyfte så är de ursprungliga idéerna inte längre så viktiga och nu är det fritt fram att byta ämne hur som helst för att kollra bort motståndaren.
Man drar in påståenden, som inte alls har med saken att göra, man ”svarar fel” för att retas, man lägger in långa haranger av fina ord i långa bisatser, som man staplar på varandra, för att den andre ska få svårt att hänga med, man använder fackuttryck, som den andre inte hinner kolla upp, och man gör till sist personangrepp, som kan vara förklädda till skenbara vänligheter.
Ibland kan målet tydligen vara att den andre ska göra något dumt och bli utvisad av domaren så att man blir ensam kvar på plan som vinnare.

Romarna gjorde en konst av diskussionen med utvecklandet av alla sina retoriska begrepp. I dag har vi fått datatroll, som gör det till en sport att reta folk för att vinna en liten personlig kamp på något nätforum. De, som de ger sig på, har ibland ingen aning om deras uppsåt och kan gå rakt i fällan.
Uppsåtet kan vara att de får energi och glädje av att andra blir arga och mår dåligt (det kan låta konstigt, men jämför med det som finns skrivet om psykopater).
Ibland kan flera stridslystna personer samlas på någon sida där det råder ett hett klimat, ungefär som att män tydligen alltid har samlats på speciella platser för att slåss. Tornérspel, krig, fotbollsmatcher...

Om man låtsas vara verkligt intresserad av ämnet så kan man vara snäll i början för att sedan långsamt retas mer och mer tills det slutar med personangrepp.
På en sida, där de stridslystna (mest män) samlas för att litet uppfriskande mentalt slagsmål, kan man däremot starta en tråd med att kalla någon för idiot. Då har man tänt brasan med en gång och slipper att ödsla bort tid på att krångla för att folk ska bli arga. Här är det nu fritt fram att kasta glåpord mot varandra redan från början, men den som äger sidan kan se sig som vinnare hela tiden eftersom han kan ”hålla kollen” och blockera den som han vill ”trycka till extra”. Han grälar och skäller gärna på sin egen sida, men inte på andras. På så vis får han alltid den vinst, som det innebär att ha många läsare och aktiva deltagare och han kan nu kalla sig debattör.

I och med att de här metoderna syns på nätet så finns det också artiklar skrivna om datatrollen.

Men alla är inte troll och bråk kan kanske uppstå även bland folk, som hade för avsikt att verkligen prata allvar om ett ämne. Någon har påstått något och en annan person vill rätta till det och upplysa litet mera varefter den första känner sig missförstådd och vill förklara och efter en stund har duellen rullat igång automatiskt och båda anser att den andre inte har fattat vad det handlar om. Båda är naturligtvis jättesnälla och båda försöker hjälpa den andre att begripa bättre. Båda blir sårade när gamla minnen triggas och de förvandlas till två ungar som slåss i sandlådan och man kastar veteskapliga termer på varandra som barn kastar sand.

Enligt min erfarenhet är det vanligare bland kvinnor att vara litet mera eftertänksam på ett sådant sätt att man vet att man inte vet allt och man försöker hjälpa varandra att hitta nya vinklingar för att kunna se saken bättre. Man lägger pussel med det material man har och känner efter om någon ny idé kan dyka upp. Man har väldigt mycket gammal information lagrad i det undermedvetna och om man i lugn och ro tillsammans fokuserar på ett visst ämne så börjar det undermedvetna att plocka fram sådant som kan passa som pusselbitar i den helhet man försöker se.

Fördelen här är att många kvinnor kan våga att använda sin intuition och kan våga säga vad de ser, känner och upplever, till skillnad från männen, som tycks vara livrädda för att säga något som inte mainstream tror är ”bevisat”. Det verkar vara svårt för en man att säga ”Jag vet inte”, såvida det inte ligger en slags prestige i att inte veta, dvs han vill visa sitt avstånd till något. Det är vanligt att de låtsas att de vet mycket om något, även om de inte vet något alls.

Om de inte vill avslöja att de inte vet något om ämnet, så finns det ett vanligt trick, som de brukar använda, och det är att liksom ”snabbt krossa ämnet”. I besserwisser-ordalag, som blir för långa att återge här, deklarerar han att ämnet eller påståendet inte finns, inte är bevisat, beror på inbillning eller bara är dåligt eller nonsens.
Om jag påstår att något är väldigt dåligt så måste jag ju vara väldigt insatt i ämnet för att kunna veta det, eller hur? Vad han inte tänker på är att jag kanske har träffat många andra som verkligen är insatta i ämnet så att jag har något att jämföra med.

Ett exempel:
Jag har dataprogrammet X och kan inte få Y att fungera.
Kalle sägs vara sååå ”bra på datorer” så jag frågar honom om det.
- Vet du hur detta fungerar?
- Det där programmet är inget bra – jag har ett annat, som är mycket bättre, som du kan få av mig!
Sedan är han försvunnen och har sluppit att svara men har ändå lyckats att framstå som expert, trots att han inte hade en aning om hur programmet fungerade.
De kvinnor jag känner skulle vara mycket ärligare, de skulle helt enkelt svara ”Jag vet inte!

Om jag ställer samma fråga till killen på DatorCenter så klickar han lugnt på knapparna i en halv minut och sedan svarar han på frågan och visar mig. Och om det finns ett annat program, som är bättre, så ger han mig omedelbart namnet på det programmet (eller laddar ner det åt mig) och berättar varför. I och med att han vet vad han pratar om så behöver han inte köra med några trick för att låtsas veta mer än han vet.

Nackdelen med den kvinnliga intuitionen är att man kan uppleva vad som helst, oberoende av om det är riktigt (sant) eller inte och även här kan det bli två helt olika åsikter som står mot varandra där båda hävdar ”Jamen, jag känner att...” eller ”Jamen, jag ser att...!”
Kvinnor kan använda orden ser och känner ungefär så som männen använder ordet bevis. Om en man gör samma sak så blir mängder av kvinnor så imponerade att de flockas omkring hans fötter och han kan omge sig med stora skaror av beundrarinnor, oberoende av om det han ”ser” är riktigt eller inte.

Även i den kvinnliga situationen kan försvarsinstinkten triggas så att det man själv tycker blir ett mentalt revir som ska försvaras så att man börjar strida om vem som har den bästa ”inre synen”.
Män gör vanligen inte på det sättet, de åberopar ”bevis” i stället, speciellt när de pratar med kvinnor.

Då chansar han på att hon inte fattar att inte han heller känner till några bevis. Han räknar med att hon inte kan tänka så långt. Om det ändå skulle börja osa hett så kan han nämna något namn eller någon avhandling. Om detta är helt påhittat så kan han ju vara säker på att det inte är något, som hon känner till och därmed har han fått henne att tappa bort sig.

Enligt vad jag erfar så är män mer fokuserade på att dra fram detaljer, som ska ”bevisa” det som de tycker medan förmågan att se till helheten tappas bort. De anser att de stödjer sina åsikter på det som är rent och klart intellekt utan några som helst flummiga irrvägar och att detta också är ”Sanningen”.
Det är vanligen bara en slags retorik eftersom han naturligtvis inte har en aning om vad som egentligen är bevisat och inte. Och när man använder det resonemanget för att diskutera medicin och psykologi så är det enbart en ”maktmetod” eftersom det inte finns några sådana avhandlingar där några forskare påstår att de har ”bevisat” något.
Man kan ha ”påvisat” något, men det betyder inte att det inte finns någon annan forskare som har påvisat något helt annat, kanske till och med motsatsen.

Vi tror att vi har avskaffat all religion, men i stället så har vi en ny religion, som man kan kalla för ”scientism”. Gårdagens tro på Gud är knappast mera blind än dagens tro på vetenskapen.

Även forskare råkar ut för stridigheter, har olika åsikter och får olika resultat (i samma fråga) och det kan ofta handla om vem det är som betalar forskningen.
När tillräckligt många forskare har fått exakt samma resultat i samma fråga och andra också kan upprepa experimentet med samma resultat så blir det en konsensus som sprider sig och efter 30 år så har det vuxit upp en ny generation som ”tror på det”. Hur fort det går kan ju bero på hur svårt ämnet är att förstå. Att man upptäckt en ny asteroid kan antagligen spridas och accepteras på en vecka.

Den typiske manlige debattören (kanske på en något lägre nivå, får man väl tillägga) har ett kärt slagträ, som han kan använda i alla sammanhang, och det är att säga: ”Det du säger är inte bevisat!”

Detta är en tydlig maktmetod eftersom han själv vet att den andra personen troligen inte snabbt kan få fram någon referens till någon avhandling som skulle ”bevisa” något, helt enkelt för att en sådan inte finns.

Detta tjat om ”bevis” beror antagligen på att vi hela tiden, sedan Agatha Christie skrev sina deckare, som blev populära, har ansett att ”bevis” är något viktigt. Det är bevisen som avgör vem som har rätt och vem som har fel i en tvist i en domstol.
”Bevis” är ett gångbart begrepp inom justitia, filosofi och matematik, men det är det inte inom medicin och psykologi.
Men det används ändå av stridslystna debattörer som mest är ute efter ett uppfriskande mentalt slagsmål, som höjer halten av dopamin i hjärnan.
En del tycks ha utvecklat detta som en sport och vi refererar till dem som VoF eller datatroll, medan de själva kanske ser sig som intelligenta debattörer, som tar parti för sanning och klarhet. Antar att kanske prof. Weishaupt hade samma avsikt med sina Illuminati, att grunda verklighetsuppfattningen på det som var klart upplyst av att vara stensäkert vetenskapligt bevisat.

Om man inte kan lägga pussel med ett otal mängder av indicier, som ibland till och med kan tyckas peka åt olika håll, så blir man hänvisad till att prata om vad som är bevisat och inte. Trots att man egentligen inte vet det! Men man kan ju låtsas! Man vet ju att opponenten inte heller vet det, så det är fritt fram.
Om man nu råkar in i en debatt där opponenten mycket väl känner till den forskning som finns i ämnet (hoppsan!) så finns alltid ett nytt grepp att ta till.
Vad gör man? Börjar man att läsa de forskningsrapporter, som den andre har föreslagit, för att informera sig mer om saken och bli klokare?
Nej, det är för jobbigt och för ens egen prestige är det väl heller inte så lyckat.
Så vad gör man?

Jo, man säger något annat i stället!

Det här med att ”säga något annat i stället” är så extremt vanligt att man kan kalla det för en metod, en maktmetod.
Vad man kan göra är att man kan svara på något annat än vad den andre har sagt. Man låtsas helt enkelt att den andre har sagt (menat) något som han eller hon inte alls har sagt (eller menat) och detta svarar man på, precis som om det vore en självklarhet.
Eftersom man nu själv har valt (fantiserat ihop) en åsikt, som man tillskriver den andra personen och svarar på, så har man skaffat sig en egen mental höstack att vara tupp på. Man har liksom flyttat diskussionen till ett eget revir, som man tycker att man behärskar. Och den andra personen inbjuds nu som en gäst, som måste försvara en ståndpunkt, som han eller hon aldrig haft.

Man räknar antagligen med att den andra personen inte riktigt har koll på vad han eller hon egentligen har skrivit och därför blir osäker och tappar bort sig. Andra som läser det skrivna vet nu heller inte riktigt hur det egentligen förhåller sig – troligen har alla tappat bort sig.

Man har skapat en kort stund av mentalt kaos och här kan man nu klämma in något helt nytt, som gör att ”det andra” blir helt bortglömt, det där andra som man helst inte ville eller kunde svara på..

Den här metoden, att säga något annat i stället, har jag märkt många gånger (även ute i verkligheten), men den är bara en av många metoder, som används av VoF och datatroll för att retas och syftet är att opponenten ska få en känslomässig reaktion och bli frustrerad, arg eller ledsen.
Man kan ju undra vad syftet med detta kan vara, men eftersom revirslagsmål är så vanligt, både bland växter, djur och människor, så kan man ju säga att det är något, som går per automatik. Det är den s.k. reptilhjärnan, som gör att en trigger kan försätta en människa i en slags stridsberedskap, som innebär att någon ska vinna och någon ska förlora.

I ett samtal försöker man gemensamt komma fram till något, men en diskussion är snarare att ställa motsatser mot varandra för att se vilken sida som vinner.

Grundbetydelsen av ordet diskussion är ”att skaka isär” ( dis + quatere), dvs. att förstöra, slå sönder motståndarens argument) och det betydde senare också en domstolsförhandling, som ju är en strid om vem som ska vinna.
Så småningom har ordet glidit över till att betyda debatt, men grundbetydelsen ligger ändå dold där bakom, att det gäller en strid. Det finns folk, som kallar sig debattörer och som samtidigt kan ha en extremt aggressiv framtoning för att det tydligen är kul att provocera och då verkar det ofta som att de kan säga precis vad som helst enbart för provokationens egen skull. Om det inte finns någon som härsknar till och svarar så kan ju debattören inte kalla sig för debattör!
Att vara debattör låter ju intelligent och kan användas som en ”fjäder i hatten” för att bli beundrad och ha en viss position, men ”att göra folk arga” kan också vara en ren underhållning.

Den som enbart är ute efter att få energi av att retas kan vi ju kalla för troll eftersom de lever på att göra så att andra mår dåligt. Ibland går de också under beteckningen energitjuvar och om de är riktigt intensiva så kan man ju också kalla dem psykopater.
I takt med Internets utveckling har dessa troll fått ett uppsving och blivit datatroll (Internet Troll) och grundregeln för ett sådant troll är att han ska välja ett kontroversiellt ämne, där det finns många som är känslomässigt engagerade i att försvara huvudtemat, som också bör vara svårt att reda ut.

Andlighet, Gud, moral, homosexuella, invandring, SD, sjukvården, kolloidalt silver, chemtrails och elöverkänslighet är som godisburkar för VoF och datatroll.
De behöver här inte vara rädda för att möta några forskare som är insatta i vad som är och inte är ”bevisat” eftersom folk med högre utbildning tydligen gärna undviker den här typen av diskussioner.
De går inte gärna in i ”pöbelns gräl”, bortsett från vissa modiga individer och från dem, som har ett direkt intresse av att synas.
Forskare tycks gärna hålla sig undan även från journalister, eftersom de vet att de i rubriker kommer att tillskrivas sådant, som de aldrig har sagt. Dessutom har de inte tid att bråka med folk, inte ens att försvara sig mot effektiva lobbyister.

På facebook märks det tydligt att många datatroll redan på förhand har tänkt:
”Detta är en sida för flummiga dumskallar, som inte vet vad de pratar om. Dem ska det bli lätt att reta!”
Man märker det på att de ofta inte har den minsta insyn i ämnet utan endast använder en slags aggressiv pseudovetenskaplig retorik. De hänvisar glatt till en vetenskap som de inte på något sätt känner till och det, som de själva refererar till som vetenskap, kan ofta helt enkelt vara rubriker från Aftonbladet eller något citat från något ytligt TV-program
Egentligen är de inte alls intresserade av ämnet – de vill bara använda det för att få en energikick av att göra folk arga.

Nu finns det troll på flera olika nivåer. På lägre nivå vet man nog att man bara har kul, men på högre nivå så tror jag nog att man kanske inte förstår det. Man tror att man är intelligent när man egentligen bara använder retorik för att provocera och vinna.

Ett annat knep, som de använder, är att helt enkelt, om vad som helst, bara påstå att ”det är inte sant!” Trollet har ingen aning om ifall det är sant eller inte – men det går ju fint att säga så ändå, bara för att retas.

Ett knep är att svara något som är totalt ovidkommande och helt fel. Det kan reta upp några så att en helt ny diskussion startar och alla glömmer att det var trollet självt som egentligen hade tappat bort sig. Nu kan trollet också ”ta bollen” och slippa konfronteras med det som diskussionen egentligen skulle ha handlat om.

Ett knep är att ge sken av att man är kunnig och påläst, även om man egentligen inte är det.
Hur gör man då?
Jo, exempelvis så kan man ta reda på litet om ämnet. Det behöver bara vara så mycket mer att man kan svänga sig med en del vetenskapliga facktermer, man vet några formler och siffror och namnen på några forskare och universitet och man kan ha lärt sig namnen på några avhandlingar. Det kan gå snabbt att googla ihop ett eget litet bibliotek i ett visst ämne.
Sedan kan man när som helst slänga in en bit av detta i diskussionen och de andra har ju naturligtvis inte en chans att så snabbt ta reda på vad man egentligen har refererat till, speciellt inte om man väver in flera sådana uttryck i en lång svada, som ”låter akademisk” och innehåller mängder av långa bisatser med ovanliga ord. På så vis kan man ge sken av att kunna väldigt mycket och man blir inte avslöjad av andra än av kvinnor med bra intuition, som troligen inte för andra kan förklara vad de känner.

Men somliga gör motsatsen: de vill ge ett sken av att de är ärligt intresserade men att de inte vet något alls. Man framställer sig själv som helt oinformerad och undrande. Efter en stund börjar man köra de andra knepen och när man riskerar att bli upptäckt så retirerar man genom att säga att man egentligen bara är jättesnäll och egentligen tycker som ”motståndarna” innerst inne. De kan vara lugna, man är faktiskt på deras sida. När de lugnat ner sig kan man komma med nya tjuvnyp, som får de andra att verka dumma eller oinformerade. Man liksom leker katt och råtta.
Inom retoriken finns begreppet concessio, som innebär att man ger motståndaren rätt. Innerst inne gör man ju inte det eftersom det är bara ett retoriskt knep, som används i motsatt syfte.

Det kan naturligtvis vara så att man verkligen vill visa att man kan se saken även från ”motståndarens” sida = ”vi är egentligen vänner!”

Men concessio är vanligen ett trick för att avväpna motståndaren. Man har levererat något, som kan reta andra, men innan de hunnit svara emot för mycket så har man lagt sig på rygg för att visa hur snäll man är, vilket innebär att man avväpnar motståndaren, som nu inte längre kan köra sitt tänkta anfall utan att känna sig elak eller i varje fall ovänlig och ”fel”. Det uppstår ett litet tomrum, där man får chans att hitta på något annat. Eller försvinna.
Det är ”bara retorik”.
Concessio: An argumentative strategy by which a speaker or writer acknowledges the validity of an opponent's point.

Det finns varianter av concessio och en är att man i förväg själv använder det argument, som man vet att en eventuell motståndare kan komma att använda, kanske för att sedan också själv snabbt neutralisera eller avfärda det. På så vis har man tagit ifrån honom det vapen som han hade tänkt använda och troligen hinner han inte så snabbt hitta något nytt.

Ett knep är att anklaga motparten för att vara något, till exempel vetenskaplig, religiös, nazist, psykotisk eller någon som ”bara inbillar sig”. Sådant kan reta vem som helst så att alla fakta totalt glöms bort till förmån för att alla inblandade blir emotionellt involverade i att ansluta sig till eller försvara sig mot anklagelsen.

Ett annat knep, som jag läst om, är att man går in på en sida för ”troende” i något ämne, ex alternativmedicin, där man sedan hävdar den åsikt som man vet att de mest avskyr. Man provocerar tills man blir kallad för något (förolämpad) av någon, varefter man vänder sig till admin och ber om att den personen ska bli blockerad på grund av olämpligt uppträdande.

I en text om datatroll har jag läst att trollandet egentligen inte handlar om att vinna eller förlora, utan i stället helt enkelt om att få energi och glädje av att man lyckats att dra till sig uppmärksamhet och av att man fått andra att må dåligt. Schadenfreude.
Men ungefär detsamma har jag också läst om psykopater.

Om trollen har jag också läst att de är mästare på att sno en annan persons ord för att sedan använda dessa ord mot den personen.
Man kan alltså citera X och samtidigt lägga in en annan betydelse (än den av X avsedda) i det citatet, för att sedan angripa denna betydelse, som man själv hittat på, och därmed få det att låta som att X har sagt något dumt, som man nu med fina fraser korrigerar.
Det här är ett trick som andra inte så lätt kan märka, så man sitter säkert i sadeln. Det blir något i stil med att fiffla med spelkort under bordet.

Det sägs att välmenande försvarare kan orsaka kaos i debatten, genom att svara på vad ett troll har sagt, och att det bästa är att ignorera dem.

Men det kan ju vara svårt för jag tror att gränserna kan vara väldigt flytande och en person måste ju inte vara ett medvetet troll bara för att han/hon är skeptisk.
En skeptisk fråga kan också vara ställd av en person, som av nyfikenhet gör detta för att få ett svar.

En diskussion ska egentligen inte vara en strid mellan två personer – det ska vara en strid mellan två åsiktsriktningar, som man väger mot varandra för att kolla deras kvaliteter.
Det kan ju, oberoende av vad man tror eller inte tror, vara intressant att se vilken sida som vinner i en viss fråga, och varför den gör det och då ska man ju också kunna ställa vassa motargument för att se om idén kan stå pall för det. Man kan på fullt allvar vara intresserad av att få veta om det finns något svar till en provocerande fråga, speciellt om den är vanlig.

Egentligen borde två personer kunna agera som försvarsadvokater för två motsatta idéer utan att emotionellt identifiera sig med sina ”mentala klienter”, på samma sätt som att två jurister i en domstol inte börjar slåss med varandra eller bli högröda i ansiktet och kasta glåpord mot varandra. De har blivit tränade till att inte bli känslomässigt upprörda av att konfronteras med motstridiga åsikter.

Idén med begreppet diskussion bör vara att komma fram till en slags konsensus, men så fort parterna börjar reta varandra för att skapa emotionella effekter så går det ju inte. Det blir i stället ”det inre sårade barnet” som tar över och gamla minnen triggas så att det hela kan urarta till ett slagsmål i sandlådan där de inblandade förvandlas till ”egotrippare”.

torsdag 7 augusti 2014

Konspirationsteoretiker vs normopater



Himlen kan vara full med kvarliggande spår efter flygplan och täckt av underliga tvärrandiga slöjor, samtidigt som det finns mängder av information om vad som pågår i luftrummet runt hela jorden. Det finns så mycket att läsa om saken att det skulle räcka till flera universitetskurser.
Det är bara att börja informera sig om saken – om man vill.

Men det konstiga är att det finns så många, som stenhårt hävdar att de nya formationerna på himlen är helt normala och att de är naturliga kondensspår efter flygplan, att de "alltid har funnits" och att de bara orsakas av luftfuktighet, planets höjd och hastighet osv.

De kommer med förklaringar som låter som om de vore hämtade från en skolbok från 40-talet och jag undrar naturligtvis hur det kan komma sig. Sååå insnöade kan de ju bara inte vara?
Det är som om de bara kör ett slags rollspel för att imponera.

Det är helt normala människor med för övrigt normal intelligens. De har inte alls informerat sig om ämnet, men hävdar ändå helt tvärsäkert att de med bestämdhet vet allt om saken och ex. att alla bilder på chemtrails är bluff och photoshoppade.
De hävdar att det inte finns några analyser av kemiskt nedfall (trots att det finns) och att det inte finns någon anledning till någon sådan sprayning (trots att dessa anledningar finns beskrivna i många skrifter och olika patent). Och så vidare... och så vidare...

http://www.geoengineeringwatch.org/links-to-geoengineering-patents/

Folk brukar säga: 
"Och vad skulle anledningen vara?"

I denna studie från US Air Force beskriver man vad det kan finnas för anledningar:
From enhancing friendly operations or disrupting those of the enemy via small-scale tailoring of natural weather patterns to complete dominance of global communications and counterspace control, weather-modification offers the war fighter a wide-range of possible options to defeat or coerce an adversary. Some of the potential capabilities a weather-modification system could provide to a war-fighting commander in chief (CINC) are listed in table 1.

Weather-modification 
can provide battlespace dominance!
In this paper we show that appropriate application of weather-modification can provide battlespace
dominance to a degree never before imagined. In the future, such operations will enhance air and space
superiority and provide new options for battlespace shaping and battlespace awareness.
 “The technology is there, waiting for us to pull it all together;”  in 2025 we can “Own the Weather.”

Vad ska man ha Weather Modification till?

Politikerna är ute efter temperatursänkning.
Militären är ute efter air and space superiority.

Om man vill veta vad det handlar om så är det bara att läsa, men man kanske inte bara ska söka på ordet "chemtrails" för då är det faktiskt risk att man kan hamna på en photoshoppad YouTube-film.
Det är bättre att söka på de ord, som militärens forskare själva använder:
Weather modification, Cloud seeding, Geoengineering, Powder contrails, Welsbach seeding mm Det finns många ord




Många säger också: 
"Och hur har du tänkt dig att det skulle fungera?" 
Ja, det har jag också undrat. Man kan nog inte blanda metaller i bränslet och det finns inga yttre kranar för utsläpp på våra passagerarplan (en del av dem, Boeing 737-800 kan släppa s.k. persistent contrails, det har jag sett.)

som visar hur man har tänkt sig 
att det ska fungera vid motorn.
Den finns i ett gammalt patent från 1975
Nu har det gått 40 år så metoden har nog uppdaterats många gånger.

Att man vill spraya reflekterande metalloxider över himlen för att sänka temperaturen (mot den globala uppvärmningen) är den officiella förklaringen, den som man delger alla högre politiker (utom de svenska????)

Indonesien  behöver mera flygplan till detta.
The Agency of Assessment and Application of Technology (BPPT) required at least 15 airplane to optimally implement the weather modification technology across Indonesia, an official said here on Wednesday.

"We now have only five airplane, three of which are available for weather modification. The other two are rented out for pioneer flight service," Head of the Technical Management Unit of Artificial Rain of the BPPT Heru Widodo said here at a press conference on Wednesday.

According to Widodo, the weather modification technology should cover all the regions in Indonesia, which are divided into western, central and eastern.
Jakarta (ANTARA News) -

Hur skulle temperatursänkning fungera?

A method is described for reducing atmospheric or global warming resulting from the presence of heat-trapping gases in the atmosphere, i.e. from the greenhouse effect. Such gases are relatively transparent to sunshine, but absorb strongly the long-wavelength infrared radiation released by the earth. The method incudes the step of seeding the layer of heat-trapping gases in the atmosphere with particles of materials characterized by wavelength-dependent emissivity. Such materials include Welsbach materials and the oxides of metals which have high emissivity (and thus low reflectivities) in the visible and 8-12 micron infrared wavelength regions.http://www.google.com/patents/US5003186?dq=5003186&ei=5GFLUIusCYSg8QTy1YHoCA

Men det verkar som om den metoden bara fungerar kortvarigt på vissa ställen, men sedan i stället orsakar långvariga förändringar som är av helt annan art. Det blir i stället obalanser i vädret med iskyla eller skyfall på vissa ställen medan andra områden får en onormal hetta och torka.  https://www.youtube.com/watch?v=c34U0Pwz4_c

Märkligt, psykologiskt fenomen

Jag tycker att detta är ett psykologiskt fenomen, som man bör titta litet närmare på, detta att man kraftigt förnekar något som man egentligen inte alls vet något om.
Hur kan man göra det? Borde man inte informera sig om ett ämne innan man har åsikter om det?

Det är ju precis så som H C Andersen beskriver folkhopen i Kejsarens nya kläder. En skock med människor, som helt enkelt tror något, totalt i blindo.

Själv tänker jag att det kan vara något, som ligger i våra gener, nämligen att det är farligt att vara avvikande. Det är vår hönshjärna, som säger att den som är annorlunda är det fel på och den ska slängas ut ur boet.
Även i en flock med betesdjur är det farligt att vara avvikande för då blir man genast upptäckt av de rovdjur, som är i närheten.
I människoflocken kan man bli mobbad som i en hönsgård.
Man vet vad dagspressen och ens arbetsgivare anser om världen och för säkerhets skull så tycker man likadant. Även på ett jobb kan den avvikande bli utkastad ur boet, dvs få sparken. Så vi har lärt oss att vi måste ”passa in” för att klara oss.

Man vill inte bli avslöjad som en person, som inte alls vet vad det handlar om när någon börjar prata om något. De flesta män verkar sakna förmågan att säga ”Jag vet inte” (såvida samtalet inte handlar om sömnad, stickning eller något annat ”kvinnligt” då det snarare verkar vara hög status att inte veta något om saken).
De använder ofta en massa retoriska knep för att låtsas att de vet sådant som de inte vet.
Men jag förstår inte att de inte kan se att de gör bort sig när det blir alltför tydligt. Man märker ju om en person verkligen är insatt i ett ämne eller om han bara låtsas.


Man vill sitta säkert i sadeln och vara likadan som mainstream, men också samtidigt vara den som vet bäst - i alla fall litet bättre än alla andra i rummet. Det verkar vara en slags mental maktkamp.
Dessa personer har numera en etikett, som de sätter på alla dem, som pratar om sådant som de inte begriper, och det är konspirationsteoretiker. Det har nog alla hört.
Det är ett ord, som man bara kläcker ur sig som ett slags mentalt försvar mot det okända, ofta utan att ens ha reflekterat över vad det betyder.


Egentligen är det inget fel på det ordet. En teori om en konspiration är ju en konspirationsteori och det är ju inget konstigt med det! Det är en teori om en grupp människor som är enade i ett gemensamt uppsåt som kan anses vara illasinnat.
Om man nu har lyckats att nästan förstöra all natur på hela jorden så kan det väl kallas illasinnat. Det är inte konstigt att vakna människor kan ha teorier om den saken.
Jag är intresserad av dessa teorier (som är mer komplexa än vad normopaterna har en aning om) så jag kan gärna vara konspirationsteoretiker – jag är intresserad av en massa andra teorier också.

USAs försvarsmakt sysslar naturligtvis med konspirationer mot andra nationer. Det är ju deras jobb.
Häromdagen lyssnade jag på ett bra föredrag om geoengineering där en psykologistudie nämndes och jag googlade på det och hittade följande citat:

Recent studies by psychologists and social scientists in the US and UK suggest that contrary to mainstream media stereotypes, those labeled “conspiracy theorists” appear to be saner than those who accept the official versions of contested events.

It is the pro-conspiracy commenters who are expressing what is now the conventional wisdom, while the anti-conspiracy commenters are becoming a small, beleaguered minority.

Jag nämnde detta för en kompis, som är psykolog och han påminde mig om begreppet normopati.

Normopati är när någon tvångsmässigt ordnar sitt liv för att inte avvika eller verka onormal och det viktigaste är att vara socialt accepterad.

Man är rädd för att avvika o framstå som konstig och det gör att man håller sig till den allmänt accepterade normen för att bli accepterad av andra.

Man är rädd för att bli klassad som annorlunda, underlig, dum eller vidskeplig och därför har man ett känslomässigt behov av att sätta upp en barriär mot ovanliga eller kontroversiella idéer. Det ska man helst göra snabbt och tydligt – innan någon hinner misstänka att man kanske sympatiserar med något konstigt.
Barriären är mera viktig än själva den avhandlade idén och om man snabbt har hojtat något om ”konspirationsteori” så har man visat att man minsann befinner sig på den säkra sidan.
Det kan liknas vid ett betesdjur, som snabbt retirerar in i den trygga flocken när fara hotar.


Normopati är begreppet som beskriver strävan efter att vara "normal" på alla sätt och vis. En normopat reducerar sig själv och försöker passa in i mängden så mycket som möjligt, även om det går så långt att han själv börjar må dåligt av det. 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspxprogramid=3940&artikel=4787682

Normopati innebär att man frivilligt vingklipper sina egenskaper - både begåvningar och tillkortakommanden - för att framstå som normal.

Normopaten drivs av rädsla och vågar inte bryta upp från det invanda och pröva andra möjligheter. I stället lägger han eller hon ner mycket tid på att läsa av andra, studera hur de uppför sig och klär sig - och försöka göra likadant.
http://www.dn.se/insidan/desperat-jakt-pa-ett-normalt-liv/

Vanligen handlar det om att ha de rätta kläderna, fin bil och de rätta möblerna, senaste tekniken osv, men det handlar naturligtvis också om att noga se till att man har de rätta åsikterna så att man framstår som intelligent (trots att man egentligen mest upprepar vad andra i ”de rätta kretsarna” tycker, vilket väl egentligen inte precis tyder på någon intelligens).
Det kan vara "fint", men ändå stanna inom det normala, inom Medelsvenssons accepterade gränser, att tillhöra en grupp, som är en aning udda men den får inte vara alltför konstig, den får inte vara alltför långt bort från det inlärda allmängodset. 


Även om ens rädsla för att inte passa in i den accepterade normen inte gör att man mår jättedåligt så kan man ändå vara mentalt vingklippt av att inte kunna tänka i nya banor när ens miljö ändras eller när man konfronteras med en ny idé.
Man bara står där med slocknad hjärna och letar efter en retorisk räddningsplanka, som ska göra att ingen märker att man inte vet vad det handlar om.
En planka är att etikettera den andre med något nedsättande ord och en annan planka är att snabbt låtsas att man vet något, som den andre inte vet. Det är naturligtvis enkelt att hitta på vad som helst.

Och det är det som händer nu i vår tid, att vi konfronteras med sådant som man tidigare ansåg vara totalt uteslutet. Situationen på jorden har blivit sådan att vi måste börja tänka i nya och mycket ovanliga banor. Det är inte längre bara fienden som sprayas med gifter av oss - vårt moderna samhälle har gått över styr i sin aggressivitet och anfaller allt levande på jorden med allehanda manipulationer.


Natur och djur utrotas i snabb takt och geoengineering, gmo, giftiga kemikalier i all mat, strålning, radioaktivitet och HAARP samarbetar för att förstöra klimatet och atmosfären på ett sätt som redan om några decennier kan innebära en akut katastrof över hela jorden.

Dagens normopater, som anser sig vara på den rätta sidan, bör kunna få skrämselhicka när de en dag upptäcker att de inte längre tillhör någon trygg majoritet. Det verkar som om de redan är i minoritet.

In academic studies, as in comments on news articles, pro-conspiracy voices are now more numerous - and more rational - than anti-conspiracy ones.

It is now more conventional to leave so-called conspiracist comments than conventionalist ones: “Of the 2174 comments collected, 1459 were coded as conspiracist and 715 as conventionalist.”

Mainstream views no longer represent the majority. 

The conventionalists 
sound more and more like 
a bunch of paranoid cranks.

Det är normopaterna som låter som 
gamla, paranoida, rostiga startvevar.




söndag 25 maj 2014

Vara vegetarian eller inte.





Många verkar ha den uppfattningen att vegetarianism är något, som är så nyttigt att det ska kunna bota de flesta sjukdomar. Man tänker på nypressade grönsaksjuicer, fräsch sallad och fina frukter och det låter ju bra.

Are Waerland och kruska
Den, som mest lanserade den idén var Are Waerland och folk blev friskare av hans kruska med russin och grönsaker.
Men det var i början av 1900-talet när många hade börjat leva på en diet, som mest bestod av en överkonsumtion av kött, fläsk, korv och vitt bröd och då var det väl inte så konstigt om de började må bättre av en massa fibrer, frukt och grönt.
Om man jämför så blir det ju en övergång från en dålig kost till en bättre. Nässelsoppan förde oss ett steg ”back to nature”.

Det naturliga hade inte haft en så särskilt hög status, det var ”finare” med vitt bröd och vita sockerbitar och de flesta barn fick nog saft, dvs sockervatten, med vetebullar. Det var ett vanligt mellanmål. Man hade inga funderingar om att maten skulle vara ”nyttigt”. Det hette bara "ät ordentligt!"

Att från den livsstilen byta upp sig till Waerlands kost kanske inte var så dumt. Och det kunde man ju kalla för att ”bli vegetarian”. En viktig sak var syra-basbalansen och köttet var ju syrabildande, så bort med det. Säd åt man fortfarande, trots att det också var kraftigt syrabildande, men man bytte till fullkorn, som också är syrabildande. Syftet var att må bättre och bli av med krämpor.

Ohsawa och råris
Ett helt annat sätt att bli vegetarian praktiserades bland hippies på det tidiga 70-talet. Då var det Ohsawa, som hade lärt ut den japanska makrobiotiken, som innebar att allt indelades i yin och yang.
Eftersom de flesta västerlänningar ansågs vara ”för mycket yin” så skulle man äta mat som var yang. I praktiken blev det att folk mest åt råris med Goma-Sio (krossade sesamfrön med havssalt) och Tamari (soyasås) eller Miso (soyapasta).
Eftersom frukt räknas som yin, så var frukt närmast tabu.

Det var kanske inte lika strikt ute i landet på kollektiven där folk odlade egna grönsaker. Där blev det råris med grönsaker.

Vi hade Ohsawas bok om makrobiotik och en bok, som hette ”Eat brown rice and make revolution!” Att vara vegetarian ingick i revolutionen mot kapitalistsamhället, främst USA. Alla var redan friska så det var snarast en filosofisk och idealistisk fråga.

Indiska gudar
Vegetarianism är annars ett begrepp, som har sina rötter i det gamla Indien och gamla Grekland och det måste ju då vara något, som har tillhört gamla kulturella och religiösa traditioner, som går tillbaka hur långt som helst.

Om man går efter indiernas egna Vedaskrifter så kommer deras kultur från en ännu högre kultur i en annan dimension på ett sådant sätt att man inte kan jämföra med vårt samhälle.

Men vi kan ju tänka oss blomstrande skogsmarker, som var överfulla av grönsaker och frukter. Under tiotusentals år hade de utvecklat sin kunskap om sina örter och kryddor och förfinat en matkultur, som också hade ”satt sig i generna”.
Här har vi en vegetarianism, som närmast liknar en del av en tempeltjänst med blommor och frukter som offras till gudarna i mängder med tempel. Solen är het och man kan bo i enkla lerhyddor. Man har ett överflöd av grönsaker och frukter och proteiner får man från kornas mjölk.
Man lever i symbios med tusentals gudar som man offrar både mat, rökelse och blommor till.

Folk bodde i sina byar och hade samma rutiner hela livet. Här kan man ju säga att man har ”den högre varianten” av vegetarianism. Den är inte till för att man ”ska bli frisk”, den är en livsfilosofi, men man betraktade nog inte sin livsföring som ”en filosofi”, man betraktade den som ”verkligheten”. Så som det alltid hade varit.
Den diet som ens förfäder haft i tiotusentals år är kroppen också så väl anpassad till att man också mår bra av den.

Rajas, tamas och sattva.
Men även i Indien fanns det folk, som tillhörde olika temperament, gunas: rajas, tamas och sattva. De borde ha levt på olika sätt och givit upphov till olika kaster. Då kan man tänka sig att det var sattva, som var fredliga vegetarianer, medan rajas och tamas åt kött.

Rajas är ett mera hetlevrat temperament, som passar för krigare. Tamas är mera ”vanliga jobbare” så de bör mest ha varit hantverkare och bönder.

De som åt kött åt troligen mest höns. Det är ju enklast eftersom en höna liksom är portionsförpackad.
Korna var heliga. (I dag finns det en indisk by där man äter möss.)
Tjurkalvarna fick bli oxar, som drog kärror och plogar.

Den indiska vegetarianismen var i alla fall förknippad med ahimsa (ickevåld) och fast grundad i ett religiöst och filosofiskt tänkande.

Alla religiösa är inte vegetarianer, det vet vi ju, men vegetarianer brukar, rent generellt, vara litet mer andligt intresserade. Det hänger ofta ihop. Om man tittar litet närmare på Waerlandisterna så hade de också en dragning mot religion eller mot en slags förståelse av andliga dimensioner.
Det ger ett intryck av att vegetarianer ofta är känsligare, men det är inte så tydligt som det var på 70-talet. Det har slätats ut.

Indianer och buffelbiff
Vi har också naturfolk, som är väldigt andligt inriktade, men som är nomader eller jägare. Här kallas de kloka för medicinmän eller shamaner och de använder trumman för att kontakta andarna.

Indianernas filosofi präglas av en vördnad och respekt för allt levande och man tar av naturen på ett naturligt sätt, dvs utan att förstöra djurens livsmiljö eller mörda dem i onödan för att det är kul.

På indianernas prärie fanns inga mängder av frukter i överflöd. Det fanns vintrar med snöstormar och hjordar av bufflar. Man åt kött, men man gjorde som vargarna, man tog först de djur som var försvagade eller skadade. Indianen var nomad och hade sitt bärbara tempel: the Medicine Pipe.

Ett liv i balans med naturen kan vara både jägarens, nomadens och indierns liv. De har under lång tid ätit olika sorts mat och utvecklat olika sorters nervsystem, men de kan alla leva i harmoni med djur, natur, andar och gudar, om de vill, men på olika sätt.
Våra kulturer har rasat ihop och blandats så att nu varken den ena eller den andra livsstilen finns i sin riktiga form. Så vi får själva hitta på hur vi ska göra.

Det är inte alls säkert att en indian skulle må bättre av att övergå till en vegetarisk diet på bananer, persikor, dadlar och friterade blommor i 60 graders värme.

Lika litet som en gammal tempelindier skulle må bra av grillat buffelkött i snöblandad snålblåst.

Man kanske kan tycka att vegetarisk mat är mera ahimsa och man känner sig snällare och tycker att hela världen borde göra så och bli snällare. Men man kan inte säga att den alltid är nyttigare. Det beror ju på....

Situationen har blivit besvärlig i dag.

Vi har under några hundra år flyttat omkring så mycket att vi inte längre vet vad vi har för gener och traditioner. Vi testar en massa dieter och exotiska maträtter och antagligen vet kroppen inte längre hur den ska bete sig. Inte nervsystemet heller.

Gräsätare på flykt
Det tar lång tid att ändra generna och vi är nog fortfarande olika personlighetstyper: rajas, tamas och sattva, och somliga har mer av jordbrukarens gener och passar bäst för sävligt arbete, som går sin gilla gång, sitt jämna lunk, likadant dag efter dag, vecka efter vecka och år efter år.
De gillar att ha fasta rutiner, trygghet och lugn och ro. Om man jämför med djuren kan man säga att de mera liknar gräsätarna, som tycker om att bara gå omkring och tugga.
De passar troligen att vara vegetarianer. Om en gräsätare får en plötslig kick och sätter fart så är det vanligen en flyktimpuls och den upplevs inte alls som kul. Det är en hög energi, men det är en negativ känsla och inget man eftersträvar.

Jägare på jakt
Men jägaren mår inte bra av en vegetarisk diet.
Han har ett mera reaktivt nervsystem och gillar inte att det bara är lugnt hela tiden. Han vill gärna sätta full fart mot ett mål, som han är fixerad på. Han kan lätt bli en karriärist eftersom det känns som att det är livets mening att sikta mot ett mål.
Om han inte får en kick (mer eller mindre) så är det tråkigt och meningslöst. Det sägs att en sådan person har ett underskott av dopaminreceptorer. Han behöver mer stimulans än andra för att tycka att livet är kul. Det sägs ju att indianer är sådana och alltså lättare blir alkoholister.
Logiskt sett bör han också lättare kunna bli sockerberoende och bör hålla sig borta från en massa kolhydrater.
En jägare är inte den typen, som långsamt sköter om ett sädesfält, så han mår nog heller inte så bra av att äta bröd.

En jägare måste alltså inte vara en som jagar i skogen med gevär, det kan vara en person som gillar att sätta fart och fokusera på ett mål. Det kan vara artisten, som skapar och målar när inspirationen faller på, men som sedan har en tråkig viloperiod utan energi. Det finns många varianter.

Om jägarens nervsystem uppfattar situationen som att det ”fattas näring” (= proteiner i blodet) så kan det uppstå en ”kick” och det är detsamma som det vi kallar stressreaktion. Nervsystemet ”går i taket” för att det har reagerat på någon trigger. Man blir överdrivet vaken och speedad och kan inte varva ner.

Den plötsliga energin är till för att man ska sätta fart och fånga mat. Kicken styrs av det omedvetna, av den lägre delen av hjärnan och den delen är bara intresserad av överlevnad.
En jaktimpuls är en plötslig kick, som upplevs som positiv. Den är kul och man gillar den!

En jägare med konstant proteinbrist kan råka ut för upprepade kickar, som inte viljemässigt går att stoppa. Det är kroppens försvar mot att svälta ihjäl. Den tror att proteinbristen beror på att personen inte klarar av att skaffa något byte. Kicken är till för att ge den energi som kan behövas för att fixa problemet. En trigger, vilken som helst, kan uppfattas som ”byte” av kroppen, huvudsaken att det är något, som den lärt sig att reagera på.

Det kan den ha lärt sig genom en känslomässig reaktion. En programmering.

Hare Krishna
Att proteinbrist kan ge kickar utnyttjar man i religioner, speciellt i indisk religion där man gärna vill understödja kicken med intag av söta frukter, socker och kolhydrater.
Jaktimpulsen kallas då för ”gudomlig extas” eftersom den kan ge upplevelser av annat slag än vad det vanliga dagsmedvetandet kan. Det bildas extra dopamin, som kan ändra på ens världsuppfattning, och det förstärker det man tänker på så att man kan hamna ”nån annanstans” och uppleva den fröjdefulla Sanningen.
Men det krävs att man har tänkt på gudarna innan man sätter fart, så man har en lång träning i att bara tänka på det sättet, just för att man inte ska "hamna fel".

Man kan lika gärna vända på resonemanget och säga att en jaktimpuls är en lägre variant av det som egentligen skulle ha varit ”divine extasy”. Det beror på från vilket håll man ser det. Men hur som helst så kan en vegetarisk diet sätta fart på nervsystemet så att man blir känsligare för alla möjliga kosmiska influenser, gudar, andar, demoner, frekvenser och egna tankar. 

Ett råd till den som börjat bli överkänslig är också att ”äta tyngre mat”. BCAA-proteiner (animaliska) har en bromsande effekt på överskott av både dopamin och serotonin (som ofta hänger ihop med varandra. Dopamin ger en ökad vakenhet och serotonin en efterföljande dåsighet). 

Men rent allmänt
Det viktigaste för hälsan är nog i dag att man undviker all skräpmat: oljor, margariner, vetebröd, socker, snask, läsk, chips, såser osv. = alla färdigjorda industriprodukter. Och att man köper ekologiska basvaror, som inte är gmo eller besprutade med gifter.

Om man äter animaliskt protein så räcker det med ganska litet, och sedan kan man ju känna efter om man tror att man genetiskt sett är bonde/grönsaksodlare eller nomad/jägare.

PS 
En ko, som betar på en naturlig äng, äter ung. ett kilo animaliskt protein varje dag, i form av flugor, larver och andra små kryp.

lördag 24 maj 2014

Syra- basbalansen och fettsyror


Ragnar Berg var den biokemist, som skapade våra tabeller om syra-basbalansen.
Han var verksam i Tyskland i 40 år fram till 1945.

Ragnar Berg visade att vissa födoämnen är syrabildande, som tex kött, fisk, ägg, vit ost, sojabönor och vissa baljväxter. Andra födoämnen är basbildande som tex grönsaker, rotfrukter och frukt.

Detta var det grundläggande budskapet. Man skulle äta sju gånger mer basbildande föda än syrabildande.

Det betyder alltså att man äter en liten del proteiner och en mycket större mängd grönsaker, frukt och rötter.
På 70-talet hade jag köpt hans tabell och jag kunde den så gott som utantill eftersom systemet var lätt att komma ihåg eftersom alla typer av proteinmat, frön och knoppar var syrabildande.

Men... det finns ett stort aber med denna tabell och det är att Ragnar Berg nog inte hade tillgång till annat matfett än smör och olivolja. Eller inte trodde att det skulle finnas något behov av analyser av andra matfetter. Vem använde margarin och rapsolja på 30-talet?

Jag har nu en modern lista med hans siffror och där har man lagt till margarin, men inget annat fett.

Eftersom fett upptog en så liten del av hans tabell så brydde jag mig aldrig om att tänka på fetter.

I dessa resonemang kändes det mera som om den ”mentala tonvikten” lades på att kött var syrabildande, det var det som var boven. Så jag gjorde stora vegetariska sallader, som jag hällde en massa olja över (man gjorde ju så i Italien) och gjorde både mat, pajer och bullar med en massa margarin.
Jag reflekterade aldrig över att fetter ju faktiskt består av fettsyror och att dessa ju faktiskt heter ”syror”. Det hörs ju!
Jag hade nån slags luddig uppfattning om att ”syror” borde ”smaka surt”. Det låter ju logiskt att surt och syra skulle vara samma sak.
Men olja och margarin smakar inte surt – det smakar neutralt.
Nåja, Ragnar Bergs uppfattning var också luddig, men det skulle jag inte börja tycka förrän långt senare.

Det var tidigt 70-tal och jag satt på Kungliga Biblioteket där jag beställde fram och läste hans skrifter.

I Ragnars tabell kan man se att frön och nötter har hög syrahalt och det borde ju bero på att de innehåller höga halter av fettsyror, mest linolsyra.

I en naturlig miljö kan vi inte sätta i oss stora mängder frön och nötter året runt. Och framför allt så kan vi inte gå ut bland buskarna och skaffa en deciliter olja till maten. I dag kan vi ha ett stort paket margarin i kylen och vid spisen en jätteflaska med olja till bak, stekning, fritering och såser. Invandrarna köper matolja i dunkar.

I en ursprunglig, naturlig miljö är det nästan omöjligt att sätta i sig stora mängder av linolsyra (n-6-fetter) . Att först samla en stor hög med gräsfrön tar väldigt lång tid och vad ska man sedan göra? Skala dem? Det är inte så lätt.
Äta dem direkt och tugga noga?
Ja, det kan man göra men man får tugga väldigt länge och man får i sig väldigt, väldigt litet olja (med väldigt mycket fibrer).

Om man är hungrig så är det betydligt enklare och godare att fånga en fisk och att samtidigt tugga i sig de blad (och frukter) som man hittar. Blad finns överallt (och man har lärt sig vilka man ska undvika).

Naturen har alltså själv sett till att vi inte ska äta stora mängder av fett från nötter och frön.
Men, människan har ändrat på den saken genom att uppfinna jordbruket med dess åkrar (onaturliga monokulturer), kvarnar och lador. På så vis lade vi en grund till en matkultur som blev mer och mer onaturlig och samtidigt fick vi flera konstiga sjukdomar.

Bröd var något relativt nytt och fint och mjölet raffinerades ännu mera för att bli ännu vitare och finare.
När jag var liten så var det inte vanligt att man åt sallad. Det var väl kanske mest inlagd gurka, inlagda rödbetor, saft och sylt. Och en massa potatis. Svagdricka och knäckebröd. Och ganska mycket kanelbullar och kakor till alla mellanmål och bjudningar.

När Ragnar Berg och Are Waerland kom med sina ideer så är det inte så konstigt att folk blev friskare när de plötsligt började äta grönsaker igen, det som hade varit vår huvudföda när våra kroppar utvecklades under miljoner med år.

Men... Ragnar Berg undersökte bara baser och syror i allmänhet. Så vitt jag vet så hade han ingen idé om att det skulle vara någon skillnad på den ena eller andra syran. Han mätte syra-basbalansen i urinen och för honom stod slaget mellan syror och baser. Inget annat.
Det var hans teori och den verkade ju fungera. Folk mådde bättre av att följa dessa råd.

Men, men.... på Ragnars tid så visste man ännu inget om kroppens immunförsvar. Man visste ännu inte att sjukdomar som beror på inflammationer kommer från immunförsvaret, som använder sig av just syror.

Så Ragnar var på rätt spår, men nästa fråga man bör ställa sig är vad det är för skillnad på olika syror och vilka det är som immunförsvaret använder till att skapa inflammationer.
Det är inte alla syror.

Immunförsvaret styrs av prostaglandiner, som är gjorda av fettsyror, n-3 och n-6. Eikosapentaensyra (EPA från fisk) ger upphov till ett mildare immunförsvar, medan linolsyran bryts ner till arakidonsyra, som ger aggressivare effekter där inflammatoriska processer angriper för mycket.

Om man läser i apotekets papper så kan man se att Aspirin, Magnecyl och Ipren motverkar inflammationer och att de kallas för COX-hämmare.

För att arakidonsyran ska kunna omvandlas till dessa aggressivare prostaglandiner, så behövs ett enzym, som heter cyclooxygenas och det förkortas COX.
Magnecyl blockerar detta enzym så att arakidonsyran inte kommer nånstans och därför inte kan ställa till med nånting.

Om jag nu hade varit en ursprunglig naturperson, som gick omkring och plockade, fiskade och åt blad, så är det inte omöjligt att jag skulle ha sparat ett knyte med nötter för att ha som reservproviant.
Det är svårt att skala dem och äta dem, men det är lätt att samla en stor hög och spara. De håller sig ju länge!

Och när skulle jag då behöva nötterna? Jo, kanske om jag blev sjuk och inte orkade fiska eller jaga grodor. Jag kan ju, i detta farliga liv, ha blivit skadad också så att jag inte kan gå omkring. Då kan jag ägna mig åt att ligga där och knäcka nötter och ändå få mat på det viset.
Även frön går ju lått att spara i ett knyte.

Och... kan man tänka sig!!!
Nötterna och fröna innehåller en massa linolsyra, som blir till arakidonsyra i kroppen och slår ihop sig med cyclooxygenas och sedan ger järnet för att skapa en kraftig inflammation som ska jaga sjukdomen på flykten.
Så praktiskt! Tänk vad naturen är vis!

Men, jag kanske inte är sjuk – jag kanske har varit i slagsmål med något djur och blivit biten.
Ja, även mot detta hjälper den aggressiva inflammationen eftersom den gör så att blodet blir tjockare och inte rinner ut lika lätt, dvs det koagulerar lättare.

Så COX-hämmare motverkar även att blodet är för tjockt, som det alltså kan bli av inflammatoriska processer. Det är blodförtunnande.

Den tanketråden ger ett intryck av att frön och nötter kan vara ”naturens sjukmat”.

Men så tänkte inte Ragnar Berg. Han visste ingenting om dessa fetters huvudroller i immunförsvaret. Han bara räknade syror och baser i största allmänhet, dvs han bara mätte balansen mellan dem.

Han hade onekligen hittat spåret, som leder till en förklaring av alla våra autoimmuna sjukdomar, men det sista steget fattades, nämligen att skilja på olika fetter.

Fettet från djur är inte alls lika inflammationsframkallande som fettet från växter (främst frön och nötter), dvs n-6-fetter.

Om kroppen nu har tillgång till både fiskfett och växtfett (n-6) för att göra prostaglandiner så väljer den fiskfettet. Det tyder ju på att vi sedan länge är ”gjorda” för att äta fisk.

Med hjälp av teknik (plog, harv, kvarn), som gjorde det möjligt att skapa monokulturer så ändrade människan på hela sitt liv och ämnesomsättningen kunde inte hänga med i en sådan förändring.

Det kan vara en annan historia som gäller för indier, som har ätit ris i tusentals år. Men de har ju traditionellt också ätit mängder med grönsaker, frukter och kryddor. Deras mat är ofta gul av gurkmeja.
Det går inte riktigt att jämföra med våra gamla bullar.

Hur vi än gör så innehåller vår mat för mycket linolsyra, dvs n-6-fett. Det går knappt att undvika eftersom det finns i allt, utom möjligen i lammkött (eftersom lamm ännu inte har hunnit äta något fettrikt foder).

Vad man kan göra är väl att sluta med säd, olja och margarin och köpa EPA och DHA på burk. (Även laxar utfodras med fel sorts mat).
Hur det är med sill vet jag inte riktigt, det beror väl på varifrån den kommer, men den simmar ju omkring och.... Fukushima läcker fortfarande.

Och sedan äta sådant som är basbildande, dvs man kan ju titta i Ragnars lista.

”Bästa” siffror har morötter, potatis, blad, frukt och bär (utom lingon). Torkade fikon, nyponpulver och russin ligger i topp. Apelsiner ligger bra till och vanlig mjölk har inte heller något syraöverskott.
Många har rapporterat bra effekter av potatisvatten. Man skivar ekologisk potatis i fina strimlor och låter det ligga i vatten över natten. Så dricker man det på morgonen.

Det är väl inte helt otroligt att ett basöverskott skulle kunna neutralisera en del av överskottet av linolsyran. Ett syraöverskott lär i alla fall inte göra det.

Man får väl anta att Ragnar undersökte växter, som inte var så kraftigt besprutade som de är i dag, så det kan ju hända att det i dag finns faktorer som ändrar på siffrorna i hans tabell?

Livsmedelsverket ägnar sig mera åt balansen mellan mättade och fleromättade fetter. Det ger ett litet ”gammalmodigt” intryck och de menar att det inte är så att linolsyra ger mer inflammationer, dvs att det inte finns någon forskning som tyder på det.

Men, man kan ju undra.

Professor Göran Peterssons rapport till Cancer-och Allergifonden säger så här i inledningen:

Kostfetter: 
Inflammatoriska ämnen bildas enzymatiskt med utgångspunkt från 
fleromättade fettsyror av typ omega-6. Neddragning av intaget av dessa fetter 
kan ge en allmänt minskad inflammationsnivå. Samtidigt betonas alltmer att 
inflammationer motverkas genom ökat intag av fiskfettsyror av typ omega-3.

Kosten har stor betydelse för den inflammatoriska bakgrundsnivån i kroppen. 
Fleromättat fett av typ omega-6 har negativ inverkan på två helt skilda sätt.

Linolsyra från fröfetter:
Mycket omega-6 i form av linolsyra finns i fröfetter som solrosolja och majsolja och motsvarande margariner som Becel. De flesta får för mycket omega-6 med kosten redan utan dessa matfetter som lämpligen prioriteras bort.

http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_139730.pdf



söndag 4 maj 2014

Chembows


Det verkar som om solnedgångarna har fått en ny nyans, en som jag inte riktigt tycker att jag känner igen. En slags underlig grågul nyans.

Det är inte någon jättestor skillnad mot förr, men det märks. Det känns annorlunda, som ett slags ödesmättat, grågult dis över molnen.
Jag har fotograferat många solnedgångar och jag tycker att de har förlorat sin klara lyster. Det är något, som känns konstigt.

Den nedgående solen, och molnen omkring den, får sin färg av att ljuset bryts genom luften så att färgens nyans påverkas av de ämnen (föroreningar) som finns i luften.

Just i denna riktning har många flygplan passerat (där bakom finns en stor flygplats) så det är ju inte så konstigt om luften är påverkad av alla deras utsläpp.
Plus att en del av dem kan lämna spår som ligger kvar någon timme och ombildas till långa, tunna, tvärrandiga "moln", som sedan flyter ihop och blir till tunna skyar.

En dag hade jag ett sådant, stort, tunt, tvärrandigt spår rakt över mig.

Jag vände kameran rakt upp för att ta en bild av mönstret.

När jag sedan tittade på bilden i datorn så var den full av små prickar. Jag gjorde några kraftiga förstoringar av dessa prickar, som nu såg ut som små fibrer, som skimrade som små regnbågar. De var både raka och krokiga.






















Jag tog två sådana foton och eftersom prickarna var helt olika så var det ju inte något skräp på linsen.

Någon timme senare blev det inga prickar på bilderna.


Kembågar

Nu såg jag en bild i en italiensk blogg och där är en "regnbåge" som är som en kort strimma rakt ut från ett moln. Den påminner om mina små fibrer i luften, om man tittar noga.

Se esiste un fenomeno che indica la presenza di metalli nell’aerosol, questo è il gran numero di arcobaleni prodotti dalle scie. Virtualmente sconosciuti prima del 1990, questi brillanti arcobaleni, talvolta definiti archi circumorizzontali o, più comunemente, archi chimici, possono essere osservati regolarmente in concomitanza con le scie.

Man säger att det efter 1990 har kommit en ny typ av glänsande regnbågar som kommer av flygplanens spår och man kallar dem kembågar / kemiska bågar och menar att det tyder på att det finns metaller i luften.

Estratto dal brevetto 5003186 degli Stati Uniti:
Dopo che il microscopico particolato è stato diffuso nell’atmosfera, esso può rimanere in sospensione per più di un anno”.

När partiklarna har spritts ut i atmosfären så kan de hålla sig kvar där mer än ett år.
Avsikten skulle vara att kyla ner jorden.


A method of reducing atmospheric warming due to the greenhouse effect resulting from a layer of gases in the atmosphere which absorb strongly near infrared wavelength radiation, comprising the step of dispersing tiny particles of a material within the gases' layer, the particle material characterized by wavelength-dependent emissivity or reflectivity, in that said material has high emissivities with respect to radiation in the visible and far infrared wavelength spectra, and low emissivity in the near infrared wavelength spectrum,whereby said tiny particles provide a means for converting infrared heat energy into far infrared radiation which is radiated into space.



... horisonten är grå, särskilt i närheten av flygplatser...

....l’orizzonte è ormai perennemente grigio, soprattutto vicino agli aeroporti, almeno dal 1990, ma è evidente che gli aerosol metallici vengono dispersi e rimangono in sospensione.

Det är alltså inte bara jag, som tycker att det är nåt fel på färgen.

A number of chemical additives are used in these fuels including corrosion inhibitors, temperature stabilizers, detergents, and static electricity dissipators. Static dissipators are of particular importance to atmospheric aerosol and environmental research, due to their metal content and their widespread use in commercial and military jet fuel.


Flygbränslet Stadis 450 lär innehålla bariumsalt. Det står på många ställen, men jag hittar inget som verkligen tyder på att det är så.
Human sensitization study results (additional non-SIDS studies) are also available for two members of the category (dinonylnaphthalene sulfonic acid, calcium salt; dinonylnaphthalene sulfonic acid, barium salt). Det är så man skriver.
Based on the available toxicity results, dinonylnaphthalene sulfonic acid, barium salt, appears to be the most biologically active member
of the category.
Biologiskt aktivt? Men man använder bariumsaltet vid kontraströntgen och det lär inte vara giftigt. 

Dinonylnaphthylsulfonic acid is a component of Stadis 450 which is an antistatic agent added to distillate fuels, solvents, commercial jet fuels, and to the military JP-8 fuel to increase the electrical conductivity of the fluid. Fluids with increased conductivity more readily dissipate static charges to mitigate the risk of explosions or fires due to Static Discharge Ignitions
Dinonylnaphthylsulfonic acid by itself does not function as an anti-static additive.


Det är litet olika förslag på det kemiska namnet här: 
dinonylnaphthalene... och Dinonylnaphthyl.... men båda går också under namnet "dinnsa".

I många texter lägger man sedan till "bariumsalt", men jag kan inte hitta något, som säkert säger att dinnsa innehåller detta, så jag tänker att det kanske bara är en gissning och jag tror inte riktigt på det.
Dinnsa är svavelsyra och den syrans bariumsalt är en sten, baryt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Baryt 
Dinnsa blandas i flygbränslet, men jag har svårt att tro att tro att pulvriserad saltsten skulle ingå i bränslet. Däremot så skulle det ju kunna ingå i en annan sprayburk i flygplanet.

Aerosol och bränsle är väl inte detsamma.
Det ena är avsiktligt sprayande (
method of reducing atmospheric warming) och det andra driver motorn.

















onsdag 2 april 2014

Är chemtrails hemliga?


Många är arga för att 
politiker förnekar att chemtrails existerar 
och för att "journalister håller tyst".


Det har blivit något, som mest liknar 

När himlen är rutig
så borde ju alla kunna se det
och inte bara somliga.

Men om engelska underhuset öppet diskuterar hur man ska lagstifta om detta så kan man väl inte säga att det är så väldigt hemligt? (Möjligen kan innehållet i sprayen vara hemlig p.g.a. militärens intressen).

Kan det månne vara så att det bara är ordvalet det hänger på?

Politiker använder inte ordet ”chemtrails”.  
De diskuterar ”geoengineering” och där ingår begreppet ”solar reflection” och "solar radiation management". 

”Techniques in this category include the injection of sulphate aerosols 
into the stratosphere to mimic the cooling effect caused by large volcanic eruptions.”

Men inte bara sulphate:
”The technologies and techniques vary so much that any regulatory framework for geoengineering cannot be uniform.”  ”...new regulatory arrangements will have to be developed.” ”geoengineering testing is already underway. ”

”Geoengineering techniques should be graded with consideration to factors such as trans-boundary effect, the dispersal of potentially hazardous materials in the environment and the direct effect on ecosystems. The regulatory regimes for geoengineering should then be tailored accordingly. 
The controls should be based on a set of principles that command widespread agreement—for example, the disclosure of geoengineering research and open publication of results and the development of governance arrangements before the deployment of geoengineering techniques.”

Solar Radiation Management (SRM)
The second category of climate geoengineering methods aims to offset greenhouse
warming by reducing the incidence and absorption of incoming solar (short-wave)
radiation.
Proposals in this category include space-based shades or mirrors to block a  portion of incoming solar radiation; and ways of increasing the Earth’s albedo (that is, its  surface reflectivity of the sun’s radiation) by increasing cloud cover, whitening clouds or placing reflective particles or balloons into the stratosphere.

Och samarbete med USA:
”...during our visit to the USA in April 2009 we met the Chairman of the House of Representatives Science and Technology Committee, Representative Bart Gordon, who  suggested that the committees might find it beneficial to coordinate their scrutiny on a subject. Later in the year we agreed that geoengineering was an area where we could pool our efforts and complement each other’s work,...” 

Vad menar de med ”geoengineering”?
”... we use the term “geoengineering” to describe activities specifically and deliberately designed to effect a change in the global climate...”
 A more succinct definition was provided by one of the witnesses to the current inquiry, Professor Keith: the intentional large-scale manipulation of the environment.

”We... took the view that technologies to reduce solar insolation
 and to sequester carbon should both be considered as geoengineering.”

”Before deploying any technology with the capacity to geo-engineer the climate, we considered that it was essential that a rational debate on the ethics of geoengineering was conducted. We urged the Department for Energy and Climate Change (DECC) to lead this debate, and to consult on the full range of geoengineering options.”

Hela texten finns här:  http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200910/cmselect/cmsctech/221/221.pdf


Detta publicerades 2010 – vad har de sedan kommit fram till?
Det har gått fyra år. Har vi fått några lagar och förordningar?

Och vad säger svenska politiker? Tydligen ingenting.