lördag 30 december 2017

Hampfröolja

Ja, den verkar faktiskt heta så, eftersom det står så på flaskan, men det låter litet konstigt, litet ologiskt. Den kunde lika gärna ha hetat hampaolja. Man säger ju solrosolja och inte solrosfröolja. Man säger rapsolja och inte rapsfröolja osv. Köp den på nätet.

Hur som helst så är det jättebra att ha till huden, både på kroppen efter duschen och på händerna och i ansiktet.
Men man kan inte bara smeta på oljan som den är, för den är för fet.
Däremot så kan man snabbt och enkelt göra en mjuk och fin lotion av den, utan att tillföra några främmande kemikalier, genom att ta en liten skvätt olja i den ena handen och en skvätt vatten i den andra. Så gnuggar man händerna kraftigt mot varandra i ung.3-5 sekunder så att oljan och vattnet blandas. Det blir en emulsion och genom att ta mer eller mindre vatten i den kan man göra den mer eller mindre fet.
Det går inte att spara en emulsion i en flaska utan att fettet och vattnet delar sig igen och för att motverka detta så kan man då blanda in ett emulgeringsmedel. Då bör man också tillsätta ett konserveringsmedel. Om det är en kommersiell produkt så fortsätter man nu att tillsätta även andra ämnen, som stabiliseringsmedel, syntetisk parfym osv. Om inte annat så vill man väl visa att man verkligen har ansträngt sig för att göra en perfekt blandning, som är värd sina pengar.

Det finns naturligtvis ekologiska produkter, som inte innehåller onaturliga ämnen. Men varför... när man lika gärna kan köpa oljan som den är och själv göra emulsionen?

Ja, en anledning skulle ju kunna vara färgen på den här hampfröoljan. Den är grön!!!
Även om den är jättebra för huden och fungerar fint (mycket bättre än kokosolja, som jag testade att göra likadant med eftersom det finns de, som tycker att den är bra) så tror jag att den kan bli en katastrof för kläderna, om man inte tänker sig för.
Att smeta in sig med denna hampaemulsion och sedan dra på sig en vit skjorta eller tröja....!!! Ja, den blir missfärgad. Gul! Så oljan passar nog bäst att använda tillsammans med mörka kläder, som är lätta att tvätta. Man ska inte heller gnida in sig med den innan man kryper ner mellan vita lakan!

Men då kommer vi till nästa problem, som är att mörka kläder är kraftigt färgade och färgerna är giftiga och tränger in i huden (och även vidare in i kroppen). Nya kläder ska man helst inte använda innan de är tvättade och svarta och mörkblå kläder, som innehåller mest gifter, bör nog vara tvättade extra ordentligt, flera gånger. Giftiga kläder.

Här hos Organic Makers finns en massa bra recept för den som vill göra egna hudkrämer och lotioner. Här är också mer text om hur bra hampfröoljan är!!!
De har många olika, naturliga, giftfria, nyttiga oljor och på den här bilden kan man se att hampfröoljan är mer grön än de flesta andra.
Här kan man till och med köpa svartvinbärsolja och tranbärsolja. Inte dåligt!

måndag 25 december 2017

Aspirin eller Alvedon





Koagulering. 
Att man på sjukhusen bara använder paracetamol / acetaminophen (Alvedon) beror inte på att Alvedon skulle vara nyttigare. Troligen beror det på att man där har så många operationer och olycksfall, dvs man har människor, som blöder. Och när man blöder ska man absolut inte äta Aspirin (acetylsalicylsyra) eftersom det gör blodet tunnare och gör så att det får sämre förmåga att koagulera (stelna, bilda sårskorpa). Dvs. om man gör illa sig kraftigt så kan man förblöda.
Så man vill antagligen att det inte ens ska finnas Aspirin på sjukhuset för någon ny undersköterska eller vårdare skulle ju då kunna göra något misstag (ge till någon som ska göra en stor operation) och sedan skulle det kunna bli stora skadestånd, som sjukhuset fick betala. 

Om man ligger förkyld med feber så är det ingen idé alls att ta några värktabletter för att tro att man ska bli frisk av dem. Alvedon dämpar starka smärtor, men sååå ont har man väl inte av en förkylning så att man måste ta medicin för att lindra smärtorna. 

Aspirin 
(acetylsalicylsyra) kan man ta för att motverka inflammationen eftersom det är ett NSAID-preparat. AI betyder Anti Inflammation. Men om den inte är extremt kraftig så behöver man inte motverka den. Den tillhör kroppens eget försvar, dvs kroppens immunförsvar skapar en inflammation för att rädda kroppen och då ska man inte ta bort den inflammationen.
Om man tar Aspirin så kan man lätt göra sönder den och lösa upp den i litet mjölk eller annat och då blir det ingen hård tablett som kan ligga och fräta på ett enda ställe i magen (som Magnecyl kunde). När tabletten har verkat kan man ju dricka litet vatten med bikarbonat som neutraliserar syror.

Feber
Aspirin och Alvedon kan sänka febern. 
Men febern är kroppens eget försvar. Febern är riktad mot bakterierna eller viruset som inte tål så hög temperatur. Det kan vara farligt att få alltför hög feber, men det kan man åtgärda genom att lägga den sjuke naken framför ett öppet fönster en stund tills temp. har gått ner litet. Eller kanske bara ta av alla kläder. Eller sätta fötterna i kallt vatten. Kanske tvätta kroppen med vatten. Det behövs inga piller. När jag var liten så var det helt normalt att jag hade 38 eller 39 grader när jag var sjuk. 

Money, money. 
Det finns patent på paracetamol så att bolagen kan tjäna pengar på det. Det ligger alltså i bolagens intresse att informera alla läkare om att de ska rekommendera paracetamol i stället för acetylsalicylsyra. 
På Aspirin kan de inte tjäna pengar eftersom acetylsalicylsyra är så gammalt att det inte finns något patent. Vem som helst tycks också kunna tillverka acetylsalicylsyra. Det är en kopia av salicin, som finns i pilbark. Det finns också i älgört.

Magnecyl
Det var förut försäljningsnamnet på acetylsalisylsyra. Namnet kom av att den förr också innehöll magnesium, som motverkar kramper.

Magsår? 
Anledningen till att folk inte vill ta Magnecyl / Aspirin är att de tror att de ska få magsår, eller i alla fall ont i magen.
Magnecyltabletten (som tydligen inte längre finns i affärerna) var ganska hård och om man sväljer en sådan tablett och den ligger still på ett enda ställe i magen så kan den börja fräta på vävnaden just där. Aspirin är däremot ganska mjuk och löser sig lätt och faller sönder. Om man då blandar den med vätska så sprids den ut i magen, men blanda den gärna med något "mjukt" som kanske varm mjölk eller välling med smör i (eller kokosfett), kanske blanda i litet potatismos... Fettet borde ge magen ett visst skydd. Drick gärna mera mjölk / vatten efteråt.
Blanda den inte med något som är svårsmält (så att den ligger kvar väldigt länge i magsäcken) eller med något surt. Inga C-vitaminer samtidigt och ingen citronsaft.  

Cancer och demens.
Det finns också en annan anledning till att läkemedelsbolagen "är emot" acetylsalisylsyra och det är att den faktiskt anses vara nyttig om den används på rätt sätt. De brukar lägga ner mycket arbete på att motverka "hälsopiller" och naturläkekonst.
En svag, daglig dos kan motverka en kronisk inflammation och andra av västvärldens vanligaste "sjukdomar", som ex. hjärtinfarkt, blodpropp, slaganfall.....
Aspirin skydd mot cancer och demens Om man inte prenumererar på SvD så kan man bara läsa halva artikeln här, men det kanske kan räcka för att snappa upp själva idén.
Aspirin mot demens???

Propaganda.
På grund av jordbrukets propaganda på 50- 60- och 70-talet så har vi gått över till att äta mängder med bröd, säd, vegetabiliska oljor och margarin. Vi har också undvikit animaliskt fett för att myndigheterna (som ville stödja jordbruket) har sagt att det bildas kolesterol av det, något som då skulle proppa igen blodådrorna och ge hjärtinfarkt. 
Oljor och bröd kommer från frön (säd är en slags gräsfrön), vilket gör att vi i en naturlig miljö inte kan äta så särskilt mycket av detta fett. Nu köper vi det i stora flaskor och paket (margarin). På 50-talet så fanns det inga flaskor med veg.olja i affären och det fanns inte heller något margarin. Man använde grisfett, smör, grädde och kokosfett. Barn fick AD-vitamindroppar, som var gjorda av levertran (fet fisk). Man kallade det för fiskolja. När man senare övergick till att göra AD-vitamindroppar av syntetiska kemikalier så försvann fiskoljans skyddande egenskaper mot inflammationer. 

Linolsyra
Hela vår matkultur har svängt över till ett jättestort förbruka av veg.fetter och under den tiden så har civilisationssjukdomar ökat enormt mycket. Det beror på att linolsyran (n-6-fett) skapar inflammationer.
Kroppen kan göra inflammationer (prostaglandiner) av antingen arakidonsyra (av veg.fett) eller EPA/DHA (från fisk.) De prostaglandiner, som är gjorda av arakidonsyra ger inflammationer, som är mycket mer aggressiva. De ökar alltså det inflammatoriska immunförsvaret för mycket så att det inte bara angriper bakterier / virus utan även kroppens egen vävnad. 
Kroppens försvarssoldater vänder sig mot och angriper det egna folket, kan man säga om man vill göra en liknelse. 

Vad gör Aspirin? 
Acetylsalicylsyra blockerar ett enzym, som kallas COX (cyclooxygenas) och det medför att COX inte längre kan medverka till att bilda prostaglandinerna (inflammationerna). Där för kallas det NSAID. Non Steroidal Anti Inflammatoric Drug. (Alvedon har inte någon sådan effekt.) 
På så vis kan Aspirin dämpa kroniska inflammationsprocesser. EPA/DHA, dvs fett från fisk motverkar också därför att om kroppen har tillgång till både veg.fett och fiskfett så använder den hellre fiskfettet. (Det kan tyda på att våra förfäder åt mycket fisk, men inte så mycket frön!) 

Järnförgiftning 
En hög halt av järn i vävnader hör ihop med bl.a. Alzheimer´s och Parkinson´s
Inflammationer gör att immunförsvaret tar bort järn från blodet (för att bakterierna behöver järn) och lagrar det i cellerna. Men kronisk inflammation så kan det lagras för mycket järn i vävnaderna och järnet bryter ner de inre organen med oxidering. Järn är en oxidant.
Genom att motverka inflammationer så bromsas även järnupplagringen och därmed den efterföljande vävnadsdöden. 
Det är det, som är idén bakom att "ta en halv Aspirin om dagen".

Antioxidanter.
Det är också det som ligger bakom det stora intresset för antioxidanter.
Det är också det som ligger bakom att man förr ansåg att det kunde vara nyttigt att sätta på sig blodiglar. Om man i dag har för mycket järn i blodet (hemochromatosis) så botar man det med att tappa ut blod.
Att ha för mycket järn i blodet är inte detsamma som att ha för mycket järn lagrat i vävnader. Man kan alltså vara förgiftad av järn samtidigt som man har blodbrist / anemi. 
Det kommer troligen att komma en massa mediciner och påhitt som ska stödja en sådan typ av detox som iron chelation.

Inflammation och järninlagring går hand i hand.
Först ut på plan var pilbark och blodiglar, sedan kom Aspirin och senast gurkmeja.

Alltså:
Om man bara ser till att man inte får magsår av Aspirin (genom att ta den på fel sätt) så kan den motverka demens! Det är naturligtvis inte så roligt för de stora läkemedelsbolagen, som är aktiebolag, dvs de har en skyldighet gentemot sina aktieägare, en skyldighet att maximera vinsten.
Dessutom så har Alvedon en negativ inverkan på levern (och njurarna). 

Paracetamolförgiftning
Här kan du läsa mer om du har funderingar kring paracetamolförgiftning. Du får veta hur du undviker att drabbas, du får veta hur din lever är extra utsatt och helt kan ”gå sönder” och du får veta vad du ska göra om du drabbas av förgiftning. Vanliga läkemedel med paracetamol som kan göra att du drabbas av paracetamolförgiftning om du inte är försiktig är bland annat de mycket vanliga smärtstillande tabletterna Alvedon och Panodil. Läs mer...

PS
Jag brukade ta Magnecyl mot huvudvärk. Så fick jag för mig att jag i stället skulle ta Alvedon (att det skulle vara bättre?) men då, på en kort tid, så fick jag sämre syn. På bara någon månad blev omgivningen alldeles suddig.
Jag gick till Karolinska och frågade och de svarade att "det är åldern". Jag tror att jag kanske var omkr. 
Jag frågade en privat läkare, som svarade att det var bättre att ta Magnecyl eftersom den i alla fall var en kopia av ett naturligt ämne.
Jag slutade med Alvedon.

Efter en tid så blev synen bättre igen!!!! Men inte alldeles helt som tidigare. 
Det var alltså inte "åldern" - det var Alvedon!!! 
Men sjukhusets läkare hade ingen aning om den effekten. 
Illustration av Viveca Lammers

torsdag 14 december 2017

Va? Giftiga kläder?


Våra kläder innehåller tusentals giftiga ämnen.

Visserligen har jag väl vetat att det kan finnas kemikalier i kläder och att det nog är bättre att använda gamla, urtvättade kläder, i alla fall närmast kroppen. Men, så där väldigt jättemycket har jag väl inte tänkt på det.


Jag har nog tänkt på att alla kemikalier (hudkrämer), som vi smörjer in oss med, skulle kunna vara en bidragande orsak till att så många får allergier och till och med hudcancer, så jag har slutat med sådant och använder bara hampafröolja på huden. Den är jättebra om man tar en skvätt olja i ena handen och en skvätt vatten i den andra och sedan gnuggar händerna mot varandra i 3-5 sekunder. Det blir en jättemjuk och fin lotion. (En blandning mellan olja och vatten kan inte bara blandas och förvaras i flaska eftersom det kräver en emulgator och konserveringsmedel. Men min metod fungerar jättebra med oljan i en pumpflaska.
Men kläderna!  Dem har jag inte tänkt så väldigt mycket på, inte förrän någon kom och sade att "den svarta färgen är extra giftig!" Va? Färgen? Giftig?
Det låter inte bra - man vet ju att gifter tas upp av huden och transporteras vidare in i kroppen. Så... nu googlade jag på det...och...ojdå!
Nu gäller det att tvätta allt noga och många gånger och... tvättmedlet är väl då kanske också giftigt? I alla fall så sägs det att sköljmedlet är giftigt, så det måste vi skippa. Om man lägger kläderna i torktumlaren så kan man ju ta ut dem innan de blivit riktigt torra. Våta eller fuktiga kläder får man inga stötar av.

Artiklar om gifter i kläder.

Många människor kontaktar Astma– och allergiförbundet efter att de drabbats av hudirritationer, eksem och astmaanfall på grund av sina kläder.
Det säger kanslichef Ulf Brändström, som menar att det behövs en ny lagstiftning för att branschen ska ta problemet på allvar.
 Läs mer...

För att framställa tyg krävs kemikalier. Kemikalier kan också användas i färdiga kläder för att ge exempelvis färg och impregnering. Ibland tillsätts särskilda kemikalier för att kläderna inte ska bli skrynkliga eller mögla vid transporten. Det förekommer att kläder behandlas med bakteriedödande kemikalier, mot till exempel dålig lukt.
Läs mer...

Våra hudnära plagg innehåller förbjudna ämnen som bland annat är cancerframkallande, visar en ny analys gjord av Kemikalieinspektionen. Nu ska kläderna sluta säljas.
 Läs mer...

När textilier produceras används stora mängder färger och kemikalier (1,5 - 6,9 kg kemikalier/kg tyg). Dessa kan vara skadliga för miljön och innebära en stor hälsorisk för de som arbetar i produktionen. Men de kan också påverka dig som använder plagget eftersom många av kemikalierna finns kvar i tyget. Vi listar fem saker som du ska se upp för.
 Läs mer...

Jeans
Att producera ett par jeans kräver ungefär 11 000 liter vatten, men värst är alla giftiga kemikalier som tillsätts vid färgning. Jeans med svarta och blå färger är de allra värsta miljöbovarna.
 Läs mer...

We're all aware of the toxins in pesticides that make their way to our dinner table, but toxins in our clothing and footwear is also cause for concern. It's not, however, a new problem. A humble pair of woollen underpants bought by a doctor in Adelaide in 1931 landed him in hospital close to death, and later in court. He had worn them without washing them first, and this caused a severe allergic reaction...
Läs mer...  

Chemicals can permeate your skin, which is constantly eliminating and absorbing ― all day, every day. So, things that go on your skin can also go in your body. If you are wearing clothing coated in toxic chemicals, it’s possible that you’re absorbing a small amount of these chemicals through your skin and your body must process and eliminate them.
Läs mer...

Greenpeace warns: clothes of many manufacturers contains life-threatening chemicals!
As if it is not enough to be poisoned by food and beverages, we also inflict damage to ourselves with clothes we wear.
Läs mer...

Thousands of chemicals are used in clothes manufacturing. Researchers at Stockholm University have examined if there are chemicals in the clothes we buy as well. Several substances related to health risks were identified and not even organic cotton was a guarantee for non-toxic textiles.
 Läs mer...

The Top 6 Fabrics You Should Avoid Wearing and Why
If you take a look at your clothing labels today, you are likely to find materials like rayon, polyester, acrylic, acetate and nylon. And your shirts and slacks may be treated to be wrinkle-free or stain resistant. These technological advances in fabrics may make our lives simpler, but at what cost?  Läs mer...

Today’s clothing industry is a seven trillion dollar a year industry that uses an astounding 8,000 synthetic chemicalsConsumers have the mistaken illusion that synthetic fibers in clothing are safe;   Läs mer...



The Clothes that Kill You Slowly but Surely
If you're like most people I bet you never give a thought to whether your clothes are toxic... even if you take care to eat organic foods and use organic cleansers in your home. Keep reading and you may change your mind. . .
Läs mer...


Hazardous chemicals in clothing
Alkylphenols
Phthalates
Brominated and chlorinated flame retardants
Azo dyes
Organotin compounds
Perfluorinated chemicals
Chlorobenzenes
Chlorinated solvents
Chlorophenols
Short-chain chlorinated paraffins
Heavy metals: cadmium, lead, mercury and chromium


Jahapp.... och hur var det då med sköljmedlet?
Jo, så här:

Fabric softener ads often portray an image of comfort, freshness and sweetness. Yet most fabric softeners contain a grim list of known toxins which can enter your body through the skin and by inhalation, causing a wide range of health problems, particularly for young children.
 Läs mer... 

Healthy Child Healthy World recommends skipping fabric softeners entirely. Here are the worst chemicals to watch for in your laundry basket—and what to use instead.
 Läs mer...


Respiratory toxicity of fabric softener emissions.....

Laundry that had been dried with one the fabric softener pads emitted sufficient chemicals to elicit SI in 49% of breaths at the peak effect Placing one fabric softener pad in a small room overnight resulted in an atmosphere that caused marked SI (61% of breaths). These results demonstrate that some commercial fabric softeners emit mixtures of chemicals that can cause SI, PI, and reduce midexpiratory airflow velocity in normal mice. The results provide a toxicological basis to explain some of the human complaints of adverse reactions to fabric softener emissions.

A fresh (fake) fragrance
Incredibly damaging chemical mixtures make up the active ingredients in a staggering number of products many people use on a daily basis. Fabric softener can be included in this category.
Conventional fabric softeners work two ways: One is a liquid you pour into the rinse cycle. The other is a sheet you throw in the dryer with your clothes to get the job done.Both contain compounds that are especially harmful for children. Toxic ingredients can enter your body (and theirs) through the skin and cause serious damage. One of the worst is phthalates, added to emit a fresh (fake) fragrance.
  Läs mer...

If you enjoy the smell of clean clothes straight out of the dryer you may be shocked to learn that smell comes at a cost. Most commercial fabric softeners–dryer sheets or the liquid variety–contain many toxic chemicals. Here are eight toxins found in most fabric softeners:

Alpha-Terpineol
This chemical has been linked to disorders of the brain and nervous system, loss of muscle control, depression, and headaches
Benzyl acetate
Benzyl acetate has been linked to cancer of the pancreas
Benzyl alcohol
Linked to headaches, nausea, vomiting, dizziness, depression, as well as disorders of the brain and nervous system
Chloroform
Chloroform is on the Environmental Protection Agency’s Hazardous Waste list because it has been identified as a carcinogen and neurotoxin (toxic to the brain and nervous system)
Ethanol
also on the EPA’s Hazardous Waste list for its ability to cause brain and nervous system disorder
Ethyl Acetate
causes headaches and is on the EPA Hazardous Waste list
Linalool
in studies, this chemical caused loss of muscle coordination, nervous system and brain disorders, and depression
Pentane
causes headaches, nausea, dizziness, fatigue, drowsiness, and depression

Kan ge ADHD-liknande symptom
Ftalater tillsätts för att dofterna ska stanna kvar längre i plagget. Men dessa hormonstörande ämnen är inget som barn ska utsättas för, det kan störa både deras neurologiska utveckling, och leda till bland annat beteendestörningar som påminner om symtomen vid ADHD. Lukten från sköljmedel har visat sig leda till direkta konsekvenser som koncentrationssvårigheter, huvudvärk och nedsatt immunförsvar.

I sköljmedel tillsätts dessutom ftalater – en omdebatterad kemikalie där flera har förbjudits av EU då de ansågs vara hormonstörande och kunde framkalla allergier och hudirritationer/eksem. 

FRAGRANCE?  Parfymerna finns i många andra produkter också.


The Toxic Effects of Perfume
Some of the most common chemicals in perfumes are ethanol, acetaldehyde, benzaldehyde, benzyl acetate, a-pinene, acetone, benzyl alcohol, ethyl acetate, linalool, a-terpinene, methylene chloride, styrene oxide, dimenthyl sulphate, a-terpineol, camphor, and limonene. 
 Some of these chemicals cause irritability, mental vagueness, muscle pain, asthma, bloating, joint aches, sinus pain, fatigue, sore throat, eye irritation, gastrointestinal problems, laryngitis, headaches, dizziness, swollen lymph nodes, spikes in blood pressure, coughing, and burning or itching skin irritations.
Läs mer...

När jag började skriva detta så hade jag på mig ett par nya, otvättade leggings, men dem har jag nu dragit av mig!!!

Och smörj inte in dig med solskyddsmedel! Speciellt inte om du badar i en swimming pool där man har klor i vattnet.


Swimming pool water turns sunscreen 
into CANCER CHEMICALS on your skin



The Sun Doesn't Cause Skin Cancer, But Sunscreen Does!



Sunscreens Cause Cancer Instead of Protecting You From It!


Det bästa, tycker jag, är att äta massor med morötter så att huden blir en aning gul. Om man sedan solar så förvandlas det gula snabbt till brunt.
Det verkar också som om solskyddsmedel gör att huden inte kan bilda D-vitamin. Det bildas annars av att man är i solen, men det fungerar inte om man tvättar bort hudens fett.
Så att först tvätta sig med tvål (duschcrème) och sedan smörja in sig med solskyddsmedel (och vara såååå ordentlig) innan man är ute och solar = HELT FEL!


Det är rätt så mycket, som människorna hittar på som är helt fel.

Det går inte att undvika allt som är farligt, nä, det vet jag, men man kan ju försöka. Och numera måste man själv ta reda på allt sådant, för man har ju exempelvis inte några nedärvda, genetiska impulser, som säger att man måste hejda sig och ta reda på om en tröja är farlig eller inte.
Jag har haft massor med "farliga kläder" på mig utan att vara medveten om det.