lördag 30 december 2017

Hampfröolja

Ja, den verkar faktiskt heta så, eftersom det står så på flaskan, men det låter litet konstigt, litet ologiskt. Den kunde lika gärna ha hetat hampaolja. Man säger ju solrosolja och inte solrosfröolja. Man säger rapsolja och inte rapsfröolja osv. Köp den på nätet.

Hur som helst så är det jättebra att ha till huden, både på kroppen efter duschen och på händerna och i ansiktet.
Men man kan inte bara smeta på oljan som den är, för den är för fet.
Däremot så kan man snabbt och enkelt göra en mjuk och fin lotion av den, utan att tillföra några främmande kemikalier, genom att ta en liten skvätt olja i den ena handen och en skvätt vatten i den andra. Så gnuggar man händerna kraftigt mot varandra i ung.3-5 sekunder så att oljan och vattnet blandas. Det blir en emulsion och genom att ta mer eller mindre vatten i den kan man göra den mer eller mindre fet.
Det går inte att spara en emulsion i en flaska utan att fettet och vattnet delar sig igen och för att motverka detta så kan man då blanda in ett emulgeringsmedel. Då bör man också tillsätta ett konserveringsmedel. Om det är en kommersiell produkt så fortsätter man nu att tillsätta även andra ämnen, som stabiliseringsmedel, syntetisk parfym osv. Om inte annat så vill man väl visa att man verkligen har ansträngt sig för att göra en perfekt blandning, som är värd sina pengar.

Det finns naturligtvis ekologiska produkter, som inte innehåller onaturliga ämnen. Men varför... när man lika gärna kan köpa oljan som den är och själv göra emulsionen?

Ja, en anledning skulle ju kunna vara färgen på den här hampfröoljan. Den är grön!!!
Även om den är jättebra för huden och fungerar fint (mycket bättre än kokosolja, som jag testade att göra likadant med eftersom det finns de, som tycker att den är bra) så tror jag att den kan bli en katastrof för kläderna, om man inte tänker sig för.
Att smeta in sig med denna hampaemulsion och sedan dra på sig en vit skjorta eller tröja....!!! Ja, den blir missfärgad. Gul! Så oljan passar nog bäst att använda tillsammans med mörka kläder, som är lätta att tvätta. Man ska inte heller gnida in sig med den innan man kryper ner mellan vita lakan!

Men då kommer vi till nästa problem, som är att mörka kläder är kraftigt färgade och färgerna är giftiga och tränger in i huden (och även vidare in i kroppen). Nya kläder ska man helst inte använda innan de är tvättade och svarta och mörkblå kläder, som innehåller mest gifter, bör nog vara tvättade extra ordentligt, flera gånger. Giftiga kläder.

Här hos Organic Makers finns en massa bra recept för den som vill göra egna hudkrämer och lotioner. Här är också mer text om hur bra hampfröoljan är!!!
De har många olika, naturliga, giftfria, nyttiga oljor och på den här bilden kan man se att hampfröoljan är mer grön än de flesta andra.
Här kan man till och med köpa svartvinbärsolja och tranbärsolja. Inte dåligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar