måndag 25 december 2017

Aspirin eller Alvedon





Koagulering. 
Att man på sjukhusen bara använder paracetamol / acetaminophen (Alvedon) beror inte på att Alvedon skulle vara nyttigare. Troligen beror det på att man där har så många operationer och olycksfall, dvs man har människor, som blöder. Och när man blöder ska man absolut inte äta Aspirin (acetylsalicylsyra) eftersom det gör blodet tunnare och gör så att det får sämre förmåga att koagulera (stelna, bilda sårskorpa). Dvs. om man gör illa sig kraftigt så kan man förblöda.
Så man vill antagligen att det inte ens ska finnas Aspirin på sjukhuset för någon ny undersköterska eller vårdare skulle ju då kunna göra något misstag (ge till någon som ska göra en stor operation) och sedan skulle det kunna bli stora skadestånd, som sjukhuset fick betala. 

Om man ligger förkyld med feber så är det ingen idé alls att ta några värktabletter för att tro att man ska bli frisk av dem. Alvedon dämpar starka smärtor, men sååå ont har man väl inte av en förkylning så att man måste ta medicin för att lindra smärtorna. 

Aspirin 
(acetylsalicylsyra) kan man ta för att motverka inflammationen eftersom det är ett NSAID-preparat. AI betyder Anti Inflammation. Men om den inte är extremt kraftig så behöver man inte motverka den. Den tillhör kroppens eget försvar, dvs kroppens immunförsvar skapar en inflammation för att rädda kroppen och då ska man inte ta bort den inflammationen.
Om man tar Aspirin så kan man lätt göra sönder den och lösa upp den i litet mjölk eller annat och då blir det ingen hård tablett som kan ligga och fräta på ett enda ställe i magen (som Magnecyl kunde). När tabletten har verkat kan man ju dricka litet vatten med bikarbonat som neutraliserar syror.

Feber
Aspirin och Alvedon kan sänka febern. 
Men febern är kroppens eget försvar. Febern är riktad mot bakterierna eller viruset som inte tål så hög temperatur. Det kan vara farligt att få alltför hög feber, men det kan man åtgärda genom att lägga den sjuke naken framför ett öppet fönster en stund tills temp. har gått ner litet. Eller kanske bara ta av alla kläder. Eller sätta fötterna i kallt vatten. Kanske tvätta kroppen med vatten. Det behövs inga piller. När jag var liten så var det helt normalt att jag hade 38 eller 39 grader när jag var sjuk. 

Money, money. 
Det finns patent på paracetamol så att bolagen kan tjäna pengar på det. Det ligger alltså i bolagens intresse att informera alla läkare om att de ska rekommendera paracetamol i stället för acetylsalicylsyra. 
På Aspirin kan de inte tjäna pengar eftersom acetylsalicylsyra är så gammalt att det inte finns något patent. Vem som helst tycks också kunna tillverka acetylsalicylsyra. Det är en kopia av salicin, som finns i pilbark. Det finns också i älgört.

Magnecyl
Det var förut försäljningsnamnet på acetylsalisylsyra. Namnet kom av att den förr också innehöll magnesium, som motverkar kramper.

Magsår? 
Anledningen till att folk inte vill ta Magnecyl / Aspirin är att de tror att de ska få magsår, eller i alla fall ont i magen.
Magnecyltabletten (som tydligen inte längre finns i affärerna) var ganska hård och om man sväljer en sådan tablett och den ligger still på ett enda ställe i magen så kan den börja fräta på vävnaden just där. Aspirin är däremot ganska mjuk och löser sig lätt och faller sönder. Om man då blandar den med vätska så sprids den ut i magen, men blanda den gärna med något "mjukt" som kanske varm mjölk eller välling med smör i (eller kokosfett), kanske blanda i litet potatismos... Fettet borde ge magen ett visst skydd. Drick gärna mera mjölk / vatten efteråt.
Blanda den inte med något som är svårsmält (så att den ligger kvar väldigt länge i magsäcken) eller med något surt. Inga C-vitaminer samtidigt och ingen citronsaft.  

Cancer och demens.
Det finns också en annan anledning till att läkemedelsbolagen "är emot" acetylsalisylsyra och det är att den faktiskt anses vara nyttig om den används på rätt sätt. De brukar lägga ner mycket arbete på att motverka "hälsopiller" och naturläkekonst.
En svag, daglig dos kan motverka en kronisk inflammation och andra av västvärldens vanligaste "sjukdomar", som ex. hjärtinfarkt, blodpropp, slaganfall.....
Aspirin skydd mot cancer och demens Om man inte prenumererar på SvD så kan man bara läsa halva artikeln här, men det kanske kan räcka för att snappa upp själva idén.
Aspirin mot demens???

Propaganda.
På grund av jordbrukets propaganda på 50- 60- och 70-talet så har vi gått över till att äta mängder med bröd, säd, vegetabiliska oljor och margarin. Vi har också undvikit animaliskt fett för att myndigheterna (som ville stödja jordbruket) har sagt att det bildas kolesterol av det, något som då skulle proppa igen blodådrorna och ge hjärtinfarkt. 
Oljor och bröd kommer från frön (säd är en slags gräsfrön), vilket gör att vi i en naturlig miljö inte kan äta så särskilt mycket av detta fett. Nu köper vi det i stora flaskor och paket (margarin). På 50-talet så fanns det inga flaskor med veg.olja i affären och det fanns inte heller något margarin. Man använde grisfett, smör, grädde och kokosfett. Barn fick AD-vitamindroppar, som var gjorda av levertran (fet fisk). Man kallade det för fiskolja. När man senare övergick till att göra AD-vitamindroppar av syntetiska kemikalier så försvann fiskoljans skyddande egenskaper mot inflammationer. 

Linolsyra
Hela vår matkultur har svängt över till ett jättestort förbruka av veg.fetter och under den tiden så har civilisationssjukdomar ökat enormt mycket. Det beror på att linolsyran (n-6-fett) skapar inflammationer.
Kroppen kan göra inflammationer (prostaglandiner) av antingen arakidonsyra (av veg.fett) eller EPA/DHA (från fisk.) De prostaglandiner, som är gjorda av arakidonsyra ger inflammationer, som är mycket mer aggressiva. De ökar alltså det inflammatoriska immunförsvaret för mycket så att det inte bara angriper bakterier / virus utan även kroppens egen vävnad. 
Kroppens försvarssoldater vänder sig mot och angriper det egna folket, kan man säga om man vill göra en liknelse. 

Vad gör Aspirin? 
Acetylsalicylsyra blockerar ett enzym, som kallas COX (cyclooxygenas) och det medför att COX inte längre kan medverka till att bilda prostaglandinerna (inflammationerna). Där för kallas det NSAID. Non Steroidal Anti Inflammatoric Drug. (Alvedon har inte någon sådan effekt.) 
På så vis kan Aspirin dämpa kroniska inflammationsprocesser. EPA/DHA, dvs fett från fisk motverkar också därför att om kroppen har tillgång till både veg.fett och fiskfett så använder den hellre fiskfettet. (Det kan tyda på att våra förfäder åt mycket fisk, men inte så mycket frön!) 

Järnförgiftning 
En hög halt av järn i vävnader hör ihop med bl.a. Alzheimer´s och Parkinson´s
Inflammationer gör att immunförsvaret tar bort järn från blodet (för att bakterierna behöver järn) och lagrar det i cellerna. Men kronisk inflammation så kan det lagras för mycket järn i vävnaderna och järnet bryter ner de inre organen med oxidering. Järn är en oxidant.
Genom att motverka inflammationer så bromsas även järnupplagringen och därmed den efterföljande vävnadsdöden. 
Det är det, som är idén bakom att "ta en halv Aspirin om dagen".

Antioxidanter.
Det är också det som ligger bakom det stora intresset för antioxidanter.
Det är också det som ligger bakom att man förr ansåg att det kunde vara nyttigt att sätta på sig blodiglar. Om man i dag har för mycket järn i blodet (hemochromatosis) så botar man det med att tappa ut blod.
Att ha för mycket järn i blodet är inte detsamma som att ha för mycket järn lagrat i vävnader. Man kan alltså vara förgiftad av järn samtidigt som man har blodbrist / anemi. 
Det kommer troligen att komma en massa mediciner och påhitt som ska stödja en sådan typ av detox som iron chelation.

Inflammation och järninlagring går hand i hand.
Först ut på plan var pilbark och blodiglar, sedan kom Aspirin och senast gurkmeja.

Alltså:
Om man bara ser till att man inte får magsår av Aspirin (genom att ta den på fel sätt) så kan den motverka demens! Det är naturligtvis inte så roligt för de stora läkemedelsbolagen, som är aktiebolag, dvs de har en skyldighet gentemot sina aktieägare, en skyldighet att maximera vinsten.
Dessutom så har Alvedon en negativ inverkan på levern (och njurarna). 

Paracetamolförgiftning
Här kan du läsa mer om du har funderingar kring paracetamolförgiftning. Du får veta hur du undviker att drabbas, du får veta hur din lever är extra utsatt och helt kan ”gå sönder” och du får veta vad du ska göra om du drabbas av förgiftning. Vanliga läkemedel med paracetamol som kan göra att du drabbas av paracetamolförgiftning om du inte är försiktig är bland annat de mycket vanliga smärtstillande tabletterna Alvedon och Panodil. Läs mer...

PS
Jag brukade ta Magnecyl mot huvudvärk. Så fick jag för mig att jag i stället skulle ta Alvedon (att det skulle vara bättre?) men då, på en kort tid, så fick jag sämre syn. På bara någon månad blev omgivningen alldeles suddig.
Jag gick till Karolinska och frågade och de svarade att "det är åldern". Jag tror att jag kanske var omkr. 
Jag frågade en privat läkare, som svarade att det var bättre att ta Magnecyl eftersom den i alla fall var en kopia av ett naturligt ämne.
Jag slutade med Alvedon.

Efter en tid så blev synen bättre igen!!!! Men inte alldeles helt som tidigare. 
Det var alltså inte "åldern" - det var Alvedon!!! 
Men sjukhusets läkare hade ingen aning om den effekten. 
Illustration av Viveca Lammers

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar