Serotonin är starkt kärlsammandragande och det är nog därför som man blir lugn av det. En sammandragning av de fina blodkärlen i hjärnan bör rimligtvis leda till en viss syrebrist i och det är ju inte så konstigt om man då blir lugn. Man förlorar energi och orkar inte längre tänka så mycket och framför allt så kan man då tappa viljan, tappa själva livsviljan och bli apatisk. Serotonin är alltså inte så lyckobringande som folk tycks tro, förutom att det kan "ta ner dig" från ett oönskat högenergitillstånd med negativa tankar som då kan ge panikkänsla.
Serotonin ger kärlsammandragning
En för hög halt av serotonin kan alltså orsaka kärlsammandragning och det kan leda till inflammatoriska besvär i även andra delar av kroppen. Om det gäller huvudet kan denna syrebrist leda till att man känner sig trött och groggy men även att man får huvudvärk och migrän. Just att smärtan sätter igång skulle kunna vara ett resultat av att kroppen startar en inflammation där för att motverka en eventuell syrebrist i cellerna (vilket är farligt!) En inflammation gör ju att det blir ett ökat blodgenomflöde så att faran elimineras. Men det gör ont! I vårt samhälle är det vanligt med kroniska eller ofta återkommande inflammatoriska smärttillstånd.
Mattram blockerar serotonin.
Det betyder att mattram kan motverka den kärlsammandragning och syrebrist, som är orsakad av en för hög frisättning av serotonin. I en studie har man kunnat påvisa att extrakt av mattramblommor kan lindra inflammatoriska och neuropatiska smärtor, samt även smärtor i lederna. Om det inte finns någon syrebrist i vävnaderna så finns det ju heller inte någon anledning för kroppens immunförsvar att komma dit och starta en inflammation.
In one study, the authors concluded that feverfew flower extract
behaves as a potent pain reliever in acute, inflammatory,
articular, and neuropathic pain
Serotonine-inhibiting property of FeverfewNyligen godkände Läkemedelsverket Mattram som en växtbaserad läkemedelssubstans.
Mattram, Tanacetum parthenium, är en flerårig korgblommig växt som påminner om en prästkrage och som i flera hundra år har använts som medicinalväxt mot migrän, feber och olika kvinnosjukdomar. Flera studier har bekräftat att mattram lindrar migränfrekvensen och den kan även förlänga intervallen mellan migränattackerna.
Folkmedicinen rekommenderade att man tog tre-fem blad per dag i förebyggande syfte.
Läs mer i Kurera
Folkmedicinen rekommenderade att man tog tre-fem blad per dag i förebyggande syfte.
Läs mer i Kurera
Försöksmössen gavs 20 mg/kg pulvriserad mattram i maten. Detta var mer effektivt än att ge dem mattram i form av extrakt. Man fann också att mattram förlorar sin effekt vid en viss grad av uppvärmning.
Man kan köpa fröer och själv odla mattram.
Man kan torka dem, men eftersom de förlorar effekt av värme så hetta inte upp dem (ex. i en ugn) för att få dem att torka fortare. Av samma anledning kan det vara bättre att inte heller koka te av dem. Om man vill göra te kanske det kan vara bättre att bara låta dem ligga och dra i kallt vatten och sedan kanske värma det bara en aning. Det blir ett ljusbrunt vatten som smakar beskt. Jag har prövat och jag tyckte inte alls att det smakade illa. Man kan säga att det "smakade nyttigt".
Feverfew - Identification, Description, and Uses!
Feverfew to treat migraines
Preventing migraine headaches and so much more
Grow and Use Feverfew in the Kitchen Garden