torsdag 7 juli 2016

Äta nyttigt utan krångelDet handlar inte i första hand om att hitta den rätta dieten. Det handlar om att äta riktig mat och riktig mat är sådant, som det kan vara möjligt att hitta i en frisk natur, dvs sådant som inte är tillverkat av andra människor i fabriker för massproduktion.

Bröd och annan säd är syrabildande och det är detsamma som att äta stora mängder med gräsfrön. I naturen kan man inte plocka och äta frön i en sådan mängd - det krävs ett jordbruk för att kunna baka bröd och det krävs att man är fast boende, men ursprungligen var människan jägare eller nomad.
Nomader kan vara vandrare, som följer med en buffel- eller fårhjord och tar mjölk och kött därifrån så vi kan tidigt ha vant oss vid mjölkprodukter, i alla fall i vissa delar av världen.


I stället för att läsa om alla dieter för att hitta den bästa, vilket man kan bli helt snurrig av, så varför inte bara rakt av "tänka naturligt" och välja det som skulle kunna vara möjligt att skaffa sig ute i en frisk natur. 
Nix! Där växer inga kanelbullar!

Släng ut all skräpmat, alla paket med färdigvaror, vetemjöl, glass, kakor, socker, chips, pommes frites, läsk, snask....


Gå till en affär, som har en ekologisk avdelning för frukt och grönt!
Köp allt som du tror att du gillar och välj speciellt sådant, som har starka färger och starka smaker eftersom de innehåller fler antioxidanter och phytokemikalier.
Blåbär, lingon, hallon, hjortron, tomater, morötter, rödbetor, grönkål, broccoli, spenat, vitlök, lök, kål, ingefära osv.
Fyll kyl, frys och skafferi med detta utan att bry dig om att planera något särskilt.

Vandra vidare i affären och leta efter ekologiska varor:

Tamari, Himalayasalt, ekologisk köttfärs, fil, yoghurt, ost, ägg, grädde, smör, torkad frukt (fikon, russin, plommon, aprikoser) och kokosolja. Kanske några nötter.
Ekologiska juicer kan man ju också titta efter.
Titta noga överallt! Ekologiska grejer kan stå på vilken hylla som helst och efter ett tag så lär man sig att hitta dem. Ekologiska, krossade tomater? Det finns ekologiskt kakaopulver både på Konsum och ICA.

Nästa station kan vara näthandeln.
Här kan man skaffa kokosolja billigare och kiloförpackningar med nässelpulver, spirulina och nyponpulver, som man kan blanda både i mat, juice och filmjölk.


Om man köper vin så bör man välja ekologiskt eftersom man nog inte vill riskera att dricka något som innehåller en massa besprutningsgifter. Kan ju vara bra att ta reda på varifrån det kommer och vad det är för typ av odling.


När du fått hem allt så kan du göra precis vad du vill med det!
Det är inte recepten, som är det viktiga. Hitta på vad du känner för och följ inspirationen! Om kroppen har tillgång till naturlig mat så kan man känna vad det är man behöver, i alla fall om all skräpmat är borta, så att man inte luras av den (den innehåller smakämnen som är till för att lura oss!)
Råkost kan vara nyttigt så man måste inte koka, steka och göra maträtter av allt. Det mesta kan ätas rått och kan kombineras efter behag och egen fantasi.
Köttfärs kan man spara i små bitar i frysen och ta en liten bit när man vill göra mat. Man behöver inte jättestora mängder med proteiner och det kan räcka med 70 gram och kanske ett ägg till en portion grönsaker.
En liten portion riktig mat med en grön smoothie kan man äta som mellanmål när som helst. Om alla råvaror redan finns hemma så är det ju lätt att snabbt slänga ihop något.
Man måste inte bli expert på ekologiska idéer och recept.

Om man gräver en grop i en burk med Turkisk Yoghurt så rinner vasslan ner i botten och man kan hälla av den. Kvar blir en god mjukost.

Sugen på något gott?

Torkad frukt (som är uppblött i vatten så den blivit mjukare) är jättegott med vispgrädde och även vuxna kan väl gilla.......

Utan socker!

Fisk har varit bra, naturlig mat i hundratusentals år men numera får man tänka sig för eftersom det finns odlad fisk och fisk från vatten som inte är så bra så strömming ska man undvika. Odlad lax kan vara matad med sojaprotein, som också kan vara genmanipulerad. Man får informera sig mer om just det man vill köpa.Laxens färg kan i dag till och med vara gjord av petrokemiska färgämnen.
Mer om laxen: 
Odlaren har en färgkarta och kan bestämma vilken rosa nyans han tycker att hans lax ska ha.
Atlantic salmon is 99 percent farmed, naturally white, and fed pellets that contain pink dye. Yuck!
It contained up to 8 times more PCBs—cancer-causing industrial chemicals that were banned in 1979—than the wild variety. Other chemicals found in farmed fish include dioxins from herbicides (the most famous being Agent Orange).


Under kriget sprutade USA Agent Orange över Vietnam och nu sprutar man det över vår mat.
Byt till eko - Naturskyddsföreningen

Vanlig mat är gjord av råvaror som besprutas med nervgifter!Conventional food production commonly uses organophosphate pesticides, which are neurotoxins that act on the nervous system of humans. Läs mer
Ät inte majs! Om den inte är ekologisk. Detsamma gäller soja! Här räknar man upp några värstingar.


Men om man alltid bara köper ekologiskt så behöver man inte tänka på alla krångliga detaljer överallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar