onsdag 22 november 2017

I ett elfritt hus i skogen


I ett elfritt hus ser det ut så här från kl 17 på eftermiddagen i Värmland vid den här tiden på året, november. 

Knäpptyst, så att man hör eldsflammorna flåsa och väsa i spisen, och alldeles mörkt, såvida man inte tänder ett ljus. 
Mobilen ser ut som om den kommer från en annan planet när den börjar lysa och inte ens en liten led-lampa passar in i miljön. 

Vad kan man göra på kvällens alla timmar? Tja, lyssna på elden, som fladdrar bakom järnluckan, och halvsovande fantisera om sagor och sägner....
Somliga kvinnor kan sticka kläder utan att behöva titta på vad de gör så det passar ju bra vid en eld. Det känns som om kvinnans stickning skulle ha samma effekt på sinnet som munkens radband.

Närmaste annan människa är en gammal jägare, som bor en halvmil härifrån. Om något skulle råka skramla i mörkret så är det troligtvis en grävling.
Som att vara på ett slags "vilohem i Alperna" (typ...), ett med "shamansk mörkerterapi" eller vad man nu hade kunnat döpa den kolsvarta natten till. När man vant sig vid detta så känns den civiliserade världen som ett slags tivoli där allt snurrar på högsta fart. 

Sover till tio på mornarna (när det blir ljust i rummet), utom en natt när jag vaknade kl 4 och undrade vad som var fel och upptäckte att jag hade glömt att lägga undan mobilen och också att stänga av "mobilnätet" i den som jag annars gjorde. När jag hade gjort det så somnade jag om. (I sta´n kan man säga att mobilen "drunknar i alla andra signaler" men här blev den så dominant i det svarta, tysta mörkret att det var obehagligt att använda den. Kändes också nästan som om jag fick högre puls av den, i alla fall på kvällen i mörkret).

Att så många är stressade beror nog på att de "bor på tivoli" där allt spelar, blinkar, piper, lyser och är jätteviktigt dygnet runt. 
Om det nu är så att naturen verkligen menar att det ska vara svart, lugnt och tyst hela kvällen...

Ett stearinljus är också en mänsklig uppfinning.... en spis också.... men egentligen så kanske vi skulle ha nöjt oss med det...att tämja elden. Istället för att såga ner hela skogen och exportera den på järnväg. 

Men...klart.... om vi inte hade haft skogsbolagets monokulturer av granar och tallar så hade vi haft någon annan monokultur och skog måste väl ändå vara bättre än vetefält. Med tanke på att det 
på den här planeten inte finns så mycket skog kvar. 
Nu eldar jag upp en liten bit av den, men på det här sättet kan askan gå tillbaka till jorden som näring till nya träd som växer upp igen när snön smälter och våren kommer.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar