fredag 26 februari 2021

Vår historia dokumenteras och raderas.

 Den nästan helt runda fullmånen i den analytiska Jungfruns tecken lyser rakt in i rummet som en stor lampa och får mig att ligga där och fundera "i full fart" trots att klockan nog bara är halv sex på morgonen. Plötsligt kommer jag på att jag läst nånstans att om ett konto inte har blivit använt på två år så blir det raderat av Google. Va? Nu blir jag klarvaken! Ska allt det som alla publicerar bara bli raderat? 

Jag tänker på alla dessa fantastiska filmer och artiklar som privatpersoner har lagt ut på bloggar och YouTube. Många filmer är långa och väl genomarbetade och det handlar om allt från naturfilmer, hälsolära, samhällsdebatt och historiefilmer till reportage om så gott som allting. De som äger dessa kanaler kommer naturligtvis en dag att sluta att lägga ut nya filmer. Det kan ju räcka med att man blir sjuk för att man inte längre ska kunna orka göra fler filmer. Så naturfilmarens livsverk bara hamnar i soptunnan när han råkat vara gammal, sjuk och trött i tre år?

Om jag nu fattat saken rätt så betyder det att så gott som alla privatproducerade filmer kommer att raderas från YouTube ganska snabbt. Två år är inte mycket. Det betyder ju då att allt kontinuerligt raderas och den som i framtiden vill se vad som gavs ut "för 80 år sedan" inte kan hitta något sådant. 

Eftersom det mesta som publiceras offentligt inte längre samlas i Kungliga Bibliotekets källarvalv, utan i stället läggs ut på nätet för att inom en snar framtid raderas, så kommer det ju att bara försvinna och vi kommer att bli "historielösa". 
Ja, det kan  vi ju bli ändå, om det skulle "hända något" med vår elektricitet och våra servrar. men ändå!!! Det här måste jag fundera mera på! 

Klockan sex hoppar jag upp och tittar på månen och på alla de svarta träden. Det är skymning och alldeles tyst ute. Hus och gator ger också ett svart intryck. Det känns ödsligt och jag känner mig som om jag för en kort stund skulle vara nedslängd på en planet som egentligen bara är ett dystert hotell för vandrare som kommit vilse. Skymningshotellet där man kan få vara en stund, lösryckt från alla samband och all historia som egentligen inte finns. Här finns bara en kortvarig cirkus som man kan deltaga i om man har behov av att roa sig eller av att tro att man "gör nytta". Det är som en teaterscen som tänds, kör för fullt en stund och sedan slocknar. Och egentligen så kanske den inte finns, kanske bara är en dröm, som ständigt skapas på nytt av långa rader av ettor och nollor som vi tolkar som något annat.
Jag häller upp ett glas med kaffe och börjar skriva. 

Historielösa, det har vi ju redan varit hela tiden. Det är ju inte så att bondebefolkningens alla dialoger och påhitt under hundratals år är dokumenterade och finns på KB. Nej, det enda som sparats riktigt länge i vårt land är väl de runor och hällristningar som hackats in i stenar.
Jo, men i dag produceras ju en så stor mängd med information och det är alla sorters människor som ger uttryck för alla upptänkliga åsikter. Ska hela denna välgjorda "spegel av samhället" verkligen raderas?

På grund av censuren så är redan en stor del av denna spegel borttagen. De som har en uppfattning, som inte stämmer med "maktens" åsikter, blir helt enkelt raderade från YouTube. Det gör ju att man om 50 år inte längre rätt kan bedöma de åsiktsströmningar som finns i dag eftersom dessa inte har rätt att offentligt säga vad de tycker och därför inte kan göra något eget avtryck i historieboken. Deras åsikter kommer att gå till historien som skapelser av vidskepliga foliehattar, förvirrade konspirationsteoretiker, korkade klimatförnekare och onda nazister och rasister, helt enkelt på grund av att det enda som kommer att bevaras om deras åsikter är det som deras motståndare har uttryckt, vilket naturligtvis är en förvrängning av verkligheten och framför allt en total förvrängning av vad dessa avvikande åsikter egentligen består av. Hm ...?  Så är det redan i dag.

I en artikel fann jag ett märkligt exempel på hur censuren kan fungera.
En shackspelare, som publicerat 1800 filmer om shack, får plötsligt hela sin kanal raderad av YouTube och detta utan förklaring annat än att den strider mot deras regler. Den här killen har ingen aning om vad orsaken kan vara så han gissar på att det kanske kan vara så att deras maskiner har registrerat att han pratar om svart och vitt, vilket man tydligen måste göra när man beskriver shackpartier.
Han har också sagt att det kan vara att han nämnde vår nuvarande lockdown (Covid-19), vilket man tydligen inte får säga något om. Men han hade bara sagt att det kunde vara detta som var orsaken till att intresset för shack hade ökat. 

Denna märkliga censur tycks bero på det som Fredrik Jönsson i den här videon beskriver. Den "progressiva rörelsen" anser helt enkelt att deras åsikt är detsamma som sanningen, vilket då medför att alla som har en avvikande åsikt ska tvingas att ändra sig. Det här är ju inte vad man menar med demokrati - det är snarare religion. Det är ett religionskrig där motståndaren ska frälsas, dvs räddas och återföras till den sanna vägen som leder framåt, uppåt.
Men det är den som har makten som bestämmer vad som får publiceras och vad som ska ska censureras. I dag får man inte diskutera vare sig invandring, klimatet, lockdown eller vaccinering och enligt shackspelaren så får man inte ens nämna orden svart och vitt.

På grund av den här kraftiga censuren så kommer ju bara "den dominerande åsikten" att sparas till kommande generationer, dvs det är så som det var förr. Det är en viss typ av människor (en viss åsiktsriktning) som har skrivit vår historia. Det som lärs ut i skolan är ju också politiskt vinklat. De som har resurser kommer också att kunna spara det som gillas, dvs stora TV-kanaler har ju råd och möjlighet att själva lagra allt som de publicerat.

Men har det inte alltid varit så att varje samhälle har präglats av en viss tro? Jo, man hade en gemensam verklighetsuppfattning, som vi vanligen kallar religion. Det var väl shamanernas eller prästernas uppgift att se till att folket hade en gemnsam identitet och tro. Men detta kanske bara kan fungera i en relativt liten by. När landet blir större så får det plats fler åsikter och folk grupperar sig på olika sätt, antar jag. Att i dagens IT-samhälle få alla människor att ha samma inriktning och åsikt går nog inte med mindre än att man använder tvång och censur.
Jag tror inte att det är bra att ha så stora samhällen där alla ska vara likadana, leva på samma sätt och tycka detsamma. Det strider mot hur naturen fungerar.

Är det då så att dagens alla filmer och artiklar kommer att vara raderade om 90 år? Det verkar ju så.

Google will be deleting users’ data from its popular services on accounts that have been inactive for more than two years.

Men på Filmoras sida hittar jag något. Man påstår att raderade filmer egentligen inte alls är helt raderade och att om man bara har sparat deras URL så kan de gå att fiska fram igen eftersom allt sparas.

Internet Archive(known as the Wayback Machine) is a website archival system that has been collecting and cataloging websites since 1996. This means the system has effectively saved the site’s current layout and data. This enormous world archive of the Web’s past has amassed over 100 terabytes of storage with around 10 billion web pages.  Filmora

Det är ju klart att det kan finnas de, som har intresse och möjlighet att spara allt som publicerats. En dag så kanske det kan bli värdefullt för den som då är ägare till Världsbiblioteket.

Just nu så orkar jag inte undersöka hur det där fungerar. Jag börjar känna mig groggy, börjar bli sömnig för att jag bara har sovit några timmar, vilket är för litet för mig. Solen har gått upp nu så att verkligheten ser litet mer verklig ut, men jag går nog och lägger mig igen.




1 kommentar: