Farmors bensinförbrukning


Stackars farmor, som dag efter dag misslyckas med att förstå hur bilens bensinförbrukning fungerar i teorin, alltså, inte i den hela tiden skiftande verkligheten (som ändå är för svår att alls kunna förstå, så det är ingen idé att ens försöka). Det måste ju existera en slags grundformel, som fungerar innan man börjar ta hänsyn till allt annat, som t. ex. luftmotstånd, vägens beskaffenhet, backar, inbromsningar, halka och kurvor.
"Allt annat" kan ju bestå av vad som helst, som ex. en flock med får på vägen eller en bred traktor som kör framför mig eller ösregn, som tar bort all sikt eller att jag kör på rullgrus eller hal lera i backar, så denna verklighet kan ju inte ingå i en grunduträkning. 

Det är väl därför man lägger en motor på en testbänk för att hitta den precisa bensinförbrukningen utan alla konstiga omständigheter, som kan uppstå i verkligheten.
Och då måste man väl ha formler för denna bensinförbrukning som faktiskt finns även om motorn inte alls rullar en enda meter (vilket bevisar att avståndet inte har någon betydelse!).

Men det vet väl folk också (i alla fall de flesta killar, tror jag) och ändå så säger de "antal liter per mil" utan att börja prata om verkligheten.
- Man räknar antal liter per mil!
- Jamen, det kan inte stämma med verkligheten!
-Jo, man gör så! Det är standard! Alla gör så!

Farmor frågade herr Röd, herr Gredelin, herr E, fru Lo och herr Blå och dialogerna måste ju sparas. Alla är så hjälpsamma och svarar så mycket och det är väldigt mycket bra information, som farmor ännu inte har lyckats greppa (det kommer väl att ta en tid!)


Hej! Vet du hur man gör när man räknar ut bensinförbrukning?
Jag GISSAR att det skulle kunna vara
varvtal x växel x tid.
Om man bortser från konstiga småsaker i stil med att motorn ställs om till olika funktioner. Jag menar bara en vanlig gammal bil.
Folk säger att det är hur långt man kör, men det tror jag inte på.
Ex. 2000 varv x 3ans växel x en timme (eller något i den stilen) : så måste man väl ta med vilken typ av motor det är.
Det måste väl finnas någon formel som i grova drag berättar vad det är för skillnad i bensinförbrukning om man kör en timme på 3an eller två timmar på 4an om det är samma varvtal hela tiden.


Nu blev du väldigt akademisk. Då får du också ta med vilken olja du kör på, hurdana backspeglar du har, vilka däck du kör på, vilken vindriktning som råder, om du har fönstren öppna eller stängda, om du har radio och fläkt på när du kör, vilken last du har i bilen, om du har takräcke, hur många hastighetsbegränsningar som finns på vägen, vilken vägbeläggning som råder etc, etc etc. Allt detta labbar man med för att få bilens förbrukning att verka mindre än i verkligheten. Nej, det finns bara möjlighet att beräkna en genomsnittsförbrukning, att fylla full tank, köra ett visst antal mil, fylla full tank igen och därmed räkna ut ett genomsnitt.

Jomen, jag skrev ju "om man bortser från alla konstiga småsaker".

Det är inga konstiga småsaker, det har en avgörande betydelse och kan påverka minst 20-30 %

Jag kom ihop mig med någon som påstod att det bara är körsträckan som räknas och det tror jag inte på för då måste det vara gratis att köra ett bensinverk eftersom det inte tillryggalägger någon sträcka alls.
Jag menar GRUNDUTRÄKNINGEN när man tar bort andra grejer, typ speglar,
Låt säga att du har samma vind och speglar.


Absolut inte, det finns kanske 20-30 saker som alla påverkar stora delar av förbrukningen. Det är detta som har kommit fram, att bilfabrikanter testar sina bilar under mycket extrema förhållanden, just för att det skall se ut som om bilen drog lita bränsle.


Att köra en timme på 2000 varv måste väl dra lika mycket bensin oberoende av om jag kör 100 meter eller en mil.
Ja, jag vet det och därför skrev jag "om man tar bort allt det"
Samma bil, samma spegel, ingen vind, osv Allt samma!


Men allt det, det är det som påverkar stor del av förbrukningen

Jo, men jag frågade inte om förbrukningen i verkligheten.
Jag undrade hur man räknar ut den - om all annan verklighet är densamma.


Vid vilken temperatur ute och med vilken olja?

Grundprincipen UTAN alla andra grejer som varierar


Det går inte att ta bort alla andra grejor, då är det ingen bil längre.

Om jag kör på ettan till Karlstad och det tar 20 timmar (?) eller om jag kör på femman på en timme - kan väl inte dra lika mycket bensin!
Det är samma sträcka!


Allt spelar roll

Du förstår inte vad jag menar!

Du förstår inte vad jag menar

Normalt drar låga varvtal mer än höga, det är därför det finns både 6 och 7-växlade bilar

Ja, naturligtvis. Att köra på ettan och att köra på femman i tio mil på en raksträcka kan inte dra lika mycket bensin (samma vind, samma motor, samma speglar osv) Det betyder att det inte är sträckan, som räknas.


förutsatt konstant fart

Det är troligare att det är tiden som räknas eftersom bilen drar bensin även om jag står still och rusar motorn till 2000 varv
Om jag står still och gasar upp den till 2000 varv i en timme så är sträckan noll km.


Det har naturligtvis med motorns verkningsgrad vid olika varvtal

Alltså kan inte sträckan ha den största betydelsen.
Det måste vara något i stil med varvtal x tid
Sträckan bör inte alls ha någon betydelse.


verkningsgraden måste man då också lägga till

Låt säga att det är samma motor, samma bil.
Jag menar grunduträkningen INNAN man lägger dit en massa andra faktorer.

då avgör verkningsgraden per tidsenhet

OK Och vad betyder verkningsgrad?
Växel eller varvtal?
Om jag har 2000 varv


tillförd effekt dividerat med avgiven effekt
Nej, tvärt om. Avgiven effekt genom tillförd


Om bilen går på exakt 2000 varv - drar den då lika mycket bensin på en timme, oberoende av farten?

Nej, vindmotståndet ökar med farten

Vindmotståndet gör bara att det går långsammare men det ändrar inte varvtalet.
Bilen drar inte mer bensin bara för att den går långsammare


nej men bränsleförbrukningen

Om jag kör på exakt 2000 hela tiden.

Du talar om att ändra farten

Nej, jag talar om en bil som går på 2000 varv hela tiden, oberoende av fart, växel och annat

Du sa oberoende av farten

Ja

Då spelar farten roll

Med 2000 varv kan man köra både fort på femman och långsamt på ettan

Då spelar vindmotståndet roll
och verkningsgraden
Nu skall jag lägga mig, godnatt

.............................................

Nu vet jag vad problemet med Rons åsikt är:
Han pratade om "bilersättning" och förklarade den med termer, som passar ihop med "bilersättning", men han kallade "bilersättning" för "bensinförbrukning" och det är det som är helt fel.
Lo berättade just att det finns en allmän bilersättning, som täcker alla olika normala omständigheter, och den är 18:50 / mil.
Han kallade bilersättning för bensinförbrukning.

http://www.kollega.se/milersattning-racker-nastan-aldrig
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sparsam_körning
Här står en del, som jag inte hade en aning om. Som exempelvis att man inte ska köra på mer än 2000 varv. Det gick bra med min gamla bil, den låg alltid på 2000, men denna går upp till närmare 3000 även på femman. Kanske 2.600 eller 2.700.
Att bilen stänger av bensintillförseln när man motorbromsar hade jag ingen aning om.


Visst, alltid bra att köra på låga varvtal om man vill spara bensin. Men varvtalet beror helt och hållet på vilken typ av motor bilen eller motorcykeln har. Det finns ju högvarviga respektive lågvarviga motorer. De flesta vanliga bilar har nog ett toppvarvtal i motorn på ca 8000 varv/per minut. Det får du ut om du trampar gasen i botten och varvar motor så mycket det går innan du växlar upp. Men t.ex en fyrcylindrig motorcykel av högprestanda sportmodell kan ha ett toppvarvtal mellan 10 000 - 12 000 varv. Men en gammal Harley Davidsson motorcykel är t.ex lågvarvig i sin konstruktion. Det betyder att motorn är mycket stark på låga varvtal. Så en HD kan i lugn och ro puttra fram på 2000 varv och fortfarande hålla en bra fart. Tänk på hur en traktor fungerar. Den är lågvarvig och mycket stark på låga varvtal. Den går långsamt för att motorn är neddrevad d.v.s motorkraften tas ut som styrka i stället för som hastighet.

På ett ställe läser jag detta:
"All ökning av hastigheten innebär en ökning av förbrukningen."
Och det kan ju inte heller vara sant eftersom en bil ökar hastigheten i en utförsbacke utan att dra mer bensin.
Det borde väl ha stått "ökning av varvtalet"?

Helt riktigt! All ökning av hastigheten innebär inte per automatik ökad förbrukning. Hög växel och lågt varvtal kan också ge hög hastighet. Men du måste ju växla upp bilen i takt med att du accelererar innan du kan hålla en hög hastighet på hög växel och lågt varvtal. Men det finns en "transporthastighet" där bilen varken accelererar eller tappar fart. Vilket varvtal det är beror på typ av motor, prestanda, hästkrafter, växellåda och kan vara väldigt olika för olika motortyper och bilmodellen.

 Det måste finnas något som per automatik, ger högre förbrukning och det kan väl inte vara något annat än varvtalet?
 Om jag motorbromsar så sjunker väl varvtalet till "nästan ingenting"
Om man vet hur mycket bilen drar vid 2000 i en timme (ex 15 liter) så borde man kunna göra en formel: 2000 x 60 (minuter) x 15 = x

Mängder av faktorer påverkar motorns förbrukning. Framförallt motorns prestanda d.v.s antal hästkrafter eller kilowatt. Vill du dra så lite bensin som möjligt skall du dessutom ha en bil med så få hästkrafter samt köra på låga varvtal. Receptet för låg bensinförbrukning är få hästkrafter, låga varvtal, jämn körning. En prestanda bil med många hästkrafter kommer per automatik dra mer bensin oavsett varvtal.

 Jo, men jag menar om man har samma bil hela tiden. Man kan naturligtvis inte göra en formel genom att använda olika bilar.
 Därför att siffran 15 blir olika för olika bilar. Den får man byta.

Om en bil har 115 Hp som i minsta ekonomibilen jämfört med t.ex en prestandabil som Audi RS6 som har ca 560 Hp, då ser bensinförbrukningen mycket annorlunda ut. Du behöver hitta en bensinförbrukningsmodell som stämmer just för din bil.

 Alla killar tänker omedelbart på "olika bilmodeller" men jag menar SAMMA BIL hela tiden.
Om den drar 15 liter på 2000 varv under en timme så bör den väl göra det i alla hastigheter.

Alla schablonuträkningar bygger på en hypotetisk "median bil". Det vill säga de bilmodeller som säljs mest och som flest antal människor kör. Det är ytterst få personer som kör de riktiga prestandabilarna. Sen har vi grabbarna i Torsby som toktrimmar en gammal Volvo så att den får 400 Hp. Men då drar den lite mer bensin om man säger så.
Förbrukningen i kombination med varvtalet i kombination med hög växel ger en viss maxhastighet. Det finns naturligtvis en toppfart, en gräns för hur fort bilen kan gå vid ett givet varvtal. Bilens slutgiltiga topphastighet förutsätter full gas, d.v.s högsta möjliga varvtal på högsta växeln.

OK
Om jag krypkör en timme på 2000 varv och kommer en km.
Om jag rullar fort i en timme på 2000 varv och kommer 10 mil.
Om bilen står still och går på 2000 varv i en timme.
Är förbrukningen då densamma i alla tre fallen?

Om du ständigt vill köra på 2000 varv för att hålla nere förbrukningen av bensin, så inför du förstås alla möjliga typer av begränsningar på din körning. Det påverkar framförallt hastigheten vid acceleration och hur fort du kan köra, d.v.s din slutgiltiga toppfart..

 Nej förbrukningen blir inte densamma i ditt exempel.

Varför blir den inte det?

 Krypkör du på 2000 varv i en timme så ligger du på ettans växel och förbrukar mycket bensin. Om du har accelererat upp bilen till över 100 km i timmen och ligger på 2000 varv på högsta växel så kommer bilen med största sannolikhet dra mindre bensin per tidsenhet än om du ligger ettans växel. Om du har ett bensindrivet kraftverk som driver en generator så har du en jämn belastning som inte ändras. Där räknar man förmodligen förbrukningen per tidsenhet. Hur mycket kraftverket drar per timme eller på ett dygn. Kraftverket har ingen växellåda och den har säkert ett fast varvtal eller ett "operativt varvtal" d.v.s att motorn skall ligga på ett visst varvtal för att få ut mest prestanda ur generatorn på kraftverket.

En bil förbrukar alltså olika mängd bensin vid samma varvtal??????

 Man kan tycka att förbrukningen borde vara densamma vid samma varvtal. Men problemet blir att det är ett rent teoretisk resonemang. Ingen människa kör i verkligheten en bil på ett sådant sätt att man håller ett exakt varvtal hela tiden. Man gasar, bromsar, accelererar, bromsar igen, kör på krokiga grusvägar och på motorväg i olika hastigheter.

Jo, men det är ju teorin jag pratar om och INTE verkligheten.
Matematik är inte verklighet - det är teori.
Verkligheten kan man ta senare.

 Om du är intresserad av den matematiska formeln för bensinförbrukning får du googla på det. Men vad skall du använda ditt teoretiska exempel till? Det duger inte för att räkna ut bensinförbrukningen på din egen körning?

 FÖRST har man en teori och sedan kan man göra en formel och SEDAN kan man titta på verkligheten.
Jag ska inte räkna ut bensinförbrukningen för egen körning!!!!!!
Jag är bara intresserad av hur det från början fungerar egentligen.

Då får du googla på matematiska modeller för bensinförbrukning.

 Jag är intresserad av hur teorin funkar.
 Jag struntar i verkligheten.
 Jag har googlat på det!!!
 Men alla bara pratar om "olika bilmodeller".

Artikel om Fuel Consumption - http://www.academia.edu/3029566/A_Model_for_Vehicle_Fuel_Consumption_Estimation_at_Urban_Operating_Conditions
 Den sista artikeln berör de flesta av de frågor vi har diskuterat.
Dom utgår från en distans på 10 km och definierar fyra olika "operating modes", medelhastighet, acceleration, deacceleration och tomgång.

 Konstigt att de också räknar med hastighet.

Dessa "operating modes" representerar olika varvtal.

Jaså...OK

 Dom påpekar att en stor del av bensinförbrukningen sker vid "idle mode" d.v.s när bilen står på tomgång t.ex i en bilkö.
 Man pratar om motorns "Power utilization" d.v.s hur effektiv motorn är och hur mycket kraft man får ut ur motorn i relation till bensinförbrukningen.

 Jag tycker att det ser ut som att man försöker räkna ut hur det fungerar i verkligheten.
Så den "formeln" som jag tänker på är antagligen en grej, som är så enkel så att den inte diskuteras.

 En gammal 70-tals Amerikanare med HEMI-motor t.ex en Chevrolette Camaro hade ca 450 hp. När du gasade på för fullt med den drog den säker mellan 2-3 liter bensin per mil. Jämför man det med en 2016 års modell av högprestanda BMW, AUDI, Mercedes-Benz som också har 450 Hp så kommer dessa bilar dra 0,7- 0,9 liter per mil. Det visar att moderna bilar har en "Power utilization" som är avsevärt bättre än tidigare prestandamodeller. Man har helt enkelt över tid utvecklat mer effektiva motorer.
 Det finns alltid ett "glapp" mellan teoretiska modeller och verkligheten. I bland är glappet stort i andra fall är det litet eller i ytterligare fall så matchar den teoretiska modellen med verklighetenpå ett så exakt sätt att modellen stämmer.
Det är nog svårt att komma förbi ett begrepp som "Power utilization" när det gäller motorer och bensinförbrukning. Det är i grunden en förbränningsmotor som drivs på bensin. Varvtalet avgör kolvarnas hastighet i cylindern. För en given motor, som sitter i en testbänk, vid ett givet varvtal så kommer förbrukningen vara lika stor. Men sen kan du ytterligare kalibrera andra faktorer som på verkar förbrukningen.
Det hela handlar förstås om syftet. Skall man optimera motorn för att dra så lite bensin som möjligt? Skall man optimera motorn för att få ut så hög prestanda och så många hästkrafter som möjligt? Skall man göra en motor som både har rimlig prestanda och som konsumerar så lite bensin som möjligt? Alla som håller på motorer har någon form av motiv. Det syftar mot något som man vill uppnå. Frågan är bara vad man vill uppnå. Sen optimerar man motorns "Power utilization" i linje med det motivet.

Jag utgick ju från verkligheten, men sedan tänkte jag att man måste ha en slags formel att utgå ifrån för att veta hur man ska tänka:

Jag bor på ett ställe där jag ibland kör raka sträckor, bara rullar på femman på platt asfalt.
Men jag kan också köra i skogen.
Jag tänkte att det måste vara en stor skillnad att köra en timme på asfalt i solsken på torr väg OCH att köra till kompisar djupt inne i skogen (högt uppe på ett berg) i lera, gropar i vägen, ösregn och stora pölar i skogen, på smala, slingrande vägar med backar och berg och rullgrus.


Jag skulle hämta och skjutsa kompisar där i skogen (3 pers + hund, som skulle åka och handla och deras egen bil var trasig) och "han" nämnde något om "bensinförbrukning per mil". "Det är så man brukar räkna!"
Då tänkte jag att avståndet knappast kunde ha någon betydelse. Snarare tiden eftersom man får köra kanske 140 minuter (?) i 50 km/tim i backar och gropar, vilket skulle motsvara att köra nästan till Göteborg (?).
Jag tänkte att det borde vara mera realistiskt att räkna TIDEN än att räkna avståndet.
Och då tänkte jag "tiden x varvtal"

Självklart är det stor skillnad! Som vi har pratat om så drar naturligtvis bilen betydligt mer bensin på de krogiga skogsvägarna på väg till Lailas hus. Nu sitter inte motorn längre i testbänk. Nu är den monterad i ett fordon och driver, via växellåda och kardan, primärt en hjulaxel. Som vi också har pratat om så finns det mängder av externa faktorer som fordonet möter som belasta hjul och drivsystemet på olika sätt. T.ex backar, krokiga vägar och underlag,

4 timmars körning i backiga berg är väl som att åka till Karlstad 2 gånger
 Eller 3 timmar. Tittade inte på någon klocka.
Det tog 5 timmar, men vi stod ju stilla också.

 Utifrån ren fysik så är bilen en "massa" av en bestämd vikt som skall förflyttas i rummet. Är du ensam i bilen väger den mindre än om ni är fyra personer. Desto mer vi börjar tänka på detta så ser vi att det finns massor med faktorer som på verkar bensinförbrukningen.

Om de bara hade sagt "Är det OK med 200! " så hade jag bara svarat "Javisst!" och sedan hade jag inte tänkt mer på det.
Anledningen till att jag började fundera var när han började prata om "...per mil" och "hur många mil".
 Jag fick bara en stark känsla av att resonemanget var helt fel. Och då måste jag ju ta reda på var felet ligger.

Precis! Du behöver i själva verket ta reda på precis hur mycket bensin du förbrukar när du åker till L fram och tillbaka. Sen kan du sätta en schablonkostnad på det. I dess enklaste form så räknar du 20 kr per mil som en standard schablon när det gäller körning till Karlstad. Men du kanske behöver ha en standard schablon på 25 kr eller 30 kr för resor till L..

 Japp!
 Lo visste ju att det finns en sådan. Och den är på 18:50 per mil, vilket troligen är på normala vägar o gator.
Ösregn och lera = man måste åka till OK och tvätta bilen.

Någonting går sönder och du måste lämna in bilen på verkstad och tusenlapparna flyger som en flock flyttfåglar.

 "En förbränningsmotor är en motor som via förbränning av ett bränsle som omvandlar kemisk energi till arbete."
 Förbränningsmotorer - https://www3.nd.edu/~msen/Teaching/DirStudies/Engines.pdf

.................................................'

Hej!
Du verkar ju vara tekniskt-matematiskt begåvad, så du vet nog hur det är.
Jag pratade med en kille, som sade att bilens bensinförbrukning är baserad på hur långt man kör, alltså vägsträckan.
Det läser jag också på Wiki: "Bränsleförbrukningen är den mängd bränsle som ett fordon förbrukar per sträcka."

Jag anser att det är en omöjlighet eftersom bilen måste dra lika mycket bensin när den krypkör på låg växel, som när den rullar fort på hög växel, om bara varvtalet är detsamma. Plus att en stillastående bil också drar bensin om motorn är igång, vilket bevisar att bensinförbrukningen inte kan räknas ut med någon formel, som innehåller "sträckan". Sträckan måste ju vara helt irrelevant.

Så VAD EXAKT är det för begrepp, som används för att räkna ut bensinförbrukningen? Jag gissar att det bör vara varvtal x tid.

Dvs. om bara varvtalet är exakt detsamma i en timme så spelar det ingen roll om bilen stått stilla eller kommit långt. 2000 varv i en timme borde alltid ge samma bensinförbrukning. Eventuella vindar och backar borde ju då bara ge fluktuationer i hastigheten och inte i bensinförbrukningen per tidsenhet.

Stämmer det att det är varvtal x tid? Finns det någon formel för detta? Hur ska man räkna? Det är hela tiden samma motor.
Jag säger "samma varvtal hela tiden" eftersom en bil kan dra olika mycket vid olika varvtal (växel).
Jag har googlat på det, men hittar inget.

På ett ställe läser jag detta:
"All ökning av hastigheten innebär en ökning av förbrukningen."
Och det kan ju inte heller vara sant eftersom en bil ökar hastigheten i en utförsbacke utan att dra mer bensin.
Det borde väl ha stått "ökning av varvtalet"?


Hej! Att räkna ut bränsleförbrukning för ett fordon är en tämligen komplex historia. Men den gängse använda i alla sammanhang är liter/10km (i EU och många andra länder). I USA används begreppet miles/gallon, alltså hur långt kommer du på en gallon. Förbrukningen vid ett visst varvtal varierar en del (mest på grund av luftmotståndet, som ungefär ökar med kvadraten på hastigheten och fordonets aerodynamiska utformning). Även däckens rullmotstånd mot vägen varierar med hastigheten. Generellt brukar man säga att den optimala (lägsta) bränsleförbrukningen erhålles vid en hastighet runt 90 - 100 km/tim, beroende på bilmodell förstås.

Varvtalet används alltså inte för att beräkna bränsleförbrukning.


 Jo, men liter per mil kan inte vara sant eftersom en stillastående bil också drar bensin om motorn går på ex. 2000 varv.
Det skulle ju betyda att en bil på tomgång inte alls drog någon bensin när den står där och puttrar.


 Men man använder inte en bil normalt för att stå och puttra, eller hur?

Understanding fuel consumption


To allow consumers to compare one vehicle's fuel consumption against another, vehicle manufacturers are required by law to provide fuel consumption figures for the vehicles they produce. These figures are included on labels fitted to all new cars, in vehicle sales brochures and also on the Green Vehicle Guide web site.


Manufacturer supplied fuel figures are determined using a standard laboratory test that is designed to exclude the myriad of variables that a vehicle is subjected to in everyday driving. These variables include road, traffic and weather conditions, driving style and vehicle speed, load and condition. The figures produced cannot therefore be used as an indication of the fuel consumption a vehicle might achieve under actual operating conditions. Nor can they be compared to figures produced by on-road testing or on-board trip computers.

For most motorists, the only readily available fuel consumption test method involves actual on-road driving and calculation of fuel consumption based on the distance travelled and the volume of fuel used. Providing care is taken, this method offers a reasonably accurate means of determining actual fuel usage for a particular trip.

However, in addition to the vehicle and road related variables already mentioned, the accuracy of service station pumps and the vehicle's odometer, the consistency of fills and even the ambient temperature and temperature of the fuel during filling can influence the final result produced by this method.

The following formula is used to calculate fuel consumption in litres / 100kms, the most commonly used measure of fuel consumption.

Example a car uses 65 litres to travel 500km

(65 X 100) / 500 = 13

(Litres used X 100) / km travelled = Litres per 100km.

It's important to note when comparing on-road fuel consumption figures that differences in road, weather and vehicle conditions can alter fuel consumption figures considerably, even for an apparently similar trip.

On-board Trip Computers

Many vehicles are fitted with a trip computer that provides an average fuel consumption function. The fuel consumption figure produced by an on-board trip computer is calculated from the distance travelled and the theoretical amount of fuel consumed by the engine (often based on the number and duration of fuel injection pulses).

In theory, these consumption figures should be reasonably accurate, though in practice there are sometimes differences between these and the figures derived from on-road testing. This may be the result of variations in service station pump readings, odometer readings and filling errors mentioned above, or in the process used to calculate the trip computer figure. In view of this, these figures should be regarded as a reasonably close guide rather than a firm consumption figure.


Om min bil drar 15 liter på 2000 varv i 55 minuter så kan man ju göra en formel av det.
15 x 2000 x 55 = x eller något i den stilen.
Och en sådan formel borde fungera för olika sträckor och även för en stillastående bil.


 OK
Om jag krypkör en timme på 2000 varv och kommer en km.
Om jag rullar fort i en timme på 2000 varv och kommer 10 mil.
Om bilen står still och går på 2000 varv i en timme.
Är bensinförbrukningen då densamma i alla tre fallen?


 Nej, så är det inte! Har du inte läst det som jag skrev? Men, om du gillar din formel, så använd den. Men jag frågar dig, hur ofta kör du omkring med ett varvtal vid exakt 2000 rpm?

 Jag letar efter en grundformel för att räkna ut en viss motors bensinförbrukning.
Det har inget att göra med hur man kör i verkligheten, men en grundformel skulle också kunna användas för verkligheten, men det skulle bli en ny uträkning varje minut (sekund).

Lycka till, fortsätt letandet!

Det skulle bli en uträkning som en dator kunde klara, men även en dator måste ju ha en grundformel att gå efter.


Manufacturer supplied fuel figures are determined using a standard laboratory test that is designed to exclude the myriad of variables that a vehicle is subjected to in everyday driving. These variables include road, traffic and weather conditions, driving style and vehicle speed, load and condition. The figures produced cannot therefore be used as an indication of the fuel consumption a vehicle might achieve under actual operating conditions. Nor can they be compared to figures produced by on-road testing or on-board trip computers.
Lägg särskilt märke till: "myriad of variables".


Varvtalet är självklart EN av de många variablerna.

Hm....OK...tack!

Varsågod 😎 "For most motorists, the only readily available fuel consumption test method involves actual on-road driving and calculation of fuel consumption based on the distance travelled and the volume of fuel used. Providing care is taken, this method offers a reasonably accurate means of determining actual fuel usage for a particular trip."


 Enklaste (men inte det billigaste) sättet att mäta den exakta bränsleförbrukningen vore att sätta in en avancerad flödesmätare i bränsleledningen. Tänk på att t ex när du accelererar, så går en större mängd bränsle genom motorn utan att förbrännas fullständigt, rakt ut i naturen!

 Jaså...ojdå!
 Jag bor på ett ställe där jag ibland kör raka sträckor, bara rullar på femman på platt asfalt.
Men jag kan också köra i skogen.
Jag tänkte att det måste vara en stor skillnad att köra en timme på asfalt i solsken på torr väg OCH att köra till kompisar djupt inne i skogen (högt uppe på ett berg) i lera, gropar i vägen, ösregn och stora pölar i skogen, på smala, slingrande vägar med backar och berg och rullgrus.

Jag skulle hämta och skjutsa kompisar där i skogen (3 pers + hund, som skulle åka och handla och deras egen bil var trasig) och "han" nämnde något om "bensinförbrukning per mil". "Det är så man brukar räkna!"
Då tänkte jag att avståndet knappast kunde ha någon betydelse. Snarare tiden eftersom man får köra kanske 140 minuter (?) i 50 km/tim i backar och gropar, vilket skulle motsvara att köra nästan till Göteborg (?).
Jag tänkte att det borde vara mera realistiskt att räkna TIDEN än att räkna avståndet.
Och då tänkte jag "tiden x varvtal"


Det är väl helt OK, men då får du koppla in en dator som tar derivatan av varvtalet.

Om man kör "bilen" (motorn) på samma varvtal (och växel) hela tiden så att det inte blir några förändringar i varvtalet så behövs väl inte det?

Och inga backar och ingen vind och inte olika antal passagerare och alltid samma temperatur och en väldig massa andra parametrar som ständigt varierar!

 Om man räknar "antal liter per mil" så stämmer ju inte det heller, av samma anledning.

Vad är det som du egentligen vill räkna ut och varför? Jag är inte säker på att jag förstår. Vill du hitta någon slags "perfekt" formel?


Ja, precis! Ingen förstod vad jag menade. Jag menade teorin och inte verkligheten och då kan det väl inte vara så krångligt.
Jag tänkte att det fanns en grundformel för att räkna ut bensinförbrukningen och jag har ju märkt att "tillryggalagd sträcka" inte fungerar (fast de säger så!).
Då tänkte jag att det kanske var varvtal x tid.


Men så frågade jag ytterligare en kille i går (herr E) och han sade att "det är trycket på gaspedalen" som bestämmer bensinförbrukningen. Så tog vi en sväng i hans bil och jag kunde se på hans mätare hur bensinförbrukningen kunde gå mellan 0.7 och 1,4 på samma asfaltväg, beroende på hur han gasade och om det var gupp i vägen.
Han menade att ibland måste man gasa mera för att upprätthålla samma varvtal och då blir det mera bensin trots att man behåller samma varvtal.
Då fattade jag varför alla pratar om ojämnheter och luftmotstånd osv. Ni har antagligen sett sådana färddatorer, men jag hade aldrig sett någon.

Så den "formeln" som jag var ute efter måste alltså vara för en bil som står still med samma växel hela tiden OCH med en fastlåst gaspedal (och låst motstånd), men jag visste inte att jag skulle säga så.
Då skulle det kanske bli varvtal x tid = förbrukning, dvs att tiden egentligen är viktigare än sträckan.

Att sträckan är helt irrelevant märker man ju genom att åka i 50 km / tim i en massa backar med rullgrus och gropar eller bilkö. Men ändå pratar alla bara om "sträckan" vilket är konstigt.

Om man ska räkna "sträcka" så måste man ju räkna med helt olika bensinförbrukning på olika sorters väglag och terräng och det sade han också i går, att hans bil drar MYCKET mer bensin när han kör i skogen. Men då drar den mer per tidsenhet också (rimligtvis eftersom siffran ändras på hans display).
Han sade att min lilla tripp som jag hade fått 200 för egentligen hade kostat minst 260 i bara bensin, plus att det troligen var mer eftersom min bil kopplar in 4hjulsdrift när jag kör i grus och lera.
(Jag kan inte alls se vad jag förbrukar eftersom flottören är trasig).

Så min teori kanske stämmer ändå - om det är en motor som ligger på en testbänk med låst gaspedal. Och det var ju egentligen bara teorin jag var ute efter för att ha en grund att gå efter. Verkligheten kan man ju "lägga på efteråt", tänkte jag. Den verkligheten skulle ju då kunna baseras på att man låste gaspedalen i alla andra lägen också. Visserligen skulle man få 100 olika formler, men det skulle i alla fall bli "grundformler".
Men om jag hade sagt "låst gaspedal" så vet jag att somliga skulle ha svarat att "det går inte att köra med låst gaspedal".


Det skulle kanske bli varvtal x tid x gasläge x motstånd ?


Verkligheten är betydligt mera komplex än så, tyvärr. Men ett bra exempel på mätningen av bränsleförbrukning fick du ju förevisat av killen som visade hur färddatorn fungerar. I en bil med färddator finns ju en flödesmätare inkopplad i bränsleledningen. Då kan du på displayen antingen se den momentana (just nu) bränsleförbrukningen, eller average sedan förra gången som du nollställde färddatorn.

Funderingen har i alla fall lett till att jag hittat en del:
Det finns ett allmänt avdrag för körning med egen bil = 18:50 / mil. Det visste jag inte.
Så har jag på Biltema sett att man kan köpa en ny flottör och kanske även en mätare (flödesmätare)???
 Allmänt avdrag för bil med 18:50 är troligen avsett för körning på landsvägar av olika sorter så det borde vara en annan siffra för att klättra i berg i vatten, grus och lera. Och tre passagerare eller tom bil gör ju också skillnad.
Så har jag fattat att jag inte ska gasa och bromsa så mycket som jag gör. Det går tydligen åt mer bensin när man kör ryckigt.
Plus att jag ska lära mig att motorbromsa i stället för med bromspedalen.

Allt detta menade killarna, som försökte förklara, men jag måste ha GRUNDEN klart för mig innan jag tänker på omständigheter och verklighet.
Och en GRUND bör kunna uttryckas i en "formel" eller en enkel mening.
Det kan nästan räcka med en "grundidé".


Här har du alla formler som du behöver, hoppas att du kan integraler och calculus, det här är grunden som allt vilar på: http://paginas.fe.up.pt/clme/icem15/ICEM15_CD/data/papers/2920.pdf

Tyvärr finns ingen "enkel" grund. Men det förenklade sättet som alla bilfirmor och motorjournalister använder är liter/10km (eller om du bor i USA MPG, Miles Per Gallon).


 Jo, jag vet att det är liter per mil, men det stämmer ju inte eftersom även en stillastående bil drar bensin om motorn är igång.

Och den här artikeln går väl inte - den tar ju med i beräkningen luftmotstånd, vägens lutning och kurvor och liknande och det är ju sådant som tillhör verkligheten. På en testbänk finns inga fluktuationer i sådant..
Men, OK, tack i alla fall!


Genom dina efterforskningar har du lärt dig några viktiga saker.

1. Minimera gasa/bromsa så mycket som är praktiskt möjligt.


2. Minimera tomgångskörning. Du slösar bara bränsle till ingen nytta (du kommer ju ingenstans). I tätorter är ju tomgångskörning i lag begränsad till 1 minut av miljöskäl.

Lycka till med bilkörningen! 


 (y)

 Jag ska fråga killarna i verkstan angående den här typen av grejer:
http://www.ceteco.se/dieselutrustning/flodesmatare-c-353-1.aspx

Kan vara en bra idé. Den kommer förmodligen att vara placerad i motorrummet, men du kan ju läsa av den då och då.

Hans mätare var ju fantastisk: men kunde se fluktuationer i förbrukningen hela tiden.

Men...OK... med en sådan som denna så skulle jag ju då kunna nollställa och testköra och läsa av. Alltid något!
Men det tycks vara stora grejer. Det står vikt 2 kg på någon.


 Jösses, så tung!

 (nod)
 http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Verktyg-och-Verkstadsutrustning/Dieselpump/Flodesmatare-2000031394/
http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Verktyg-och-Verkstadsutrustning/Dieselpump/Flodesmatare-2000031376/
Men de kanske inte är för bilar. De kanske är för dieseltraktorer och andra maskiner.

.......................

Jag var nästan tvungen att prata om verkligheten också för jag har en känsla av att folk kan bli sura annars. Verkligheten är jag ju också intresserad av, men den har inte så mycket att göra med min fråga. 
Min fråga har nu utvecklats till att vara nästan mer av filosofisk eller psykologisk karaktär:

Om det finns en enkel formel för avstånd, som alla känner till, varför finns det då ingen formel för tid?

Om man säger formeln för avstånd så nickar alla och samtycker.
Den formeln ser ut så (enligt herr Blå):


A car uses 65 litres to travel 500km

(65 X 100) / 500 = 13

(Litres used X 100) / km travelled = Litres per 100km.
It's important to note when comparing on-road fuel consumption figures that differences in road, weather and vehicle conditions can alter fuel consumption figures considerably, even for an apparently similar trip

Jag antar att man kan ändra formeln till bara 65 : 500 = 1.3  för att få veta hur mycket den dragit per mil. (Jag är dålig i matte och det är därför jag frågade folk om saken!)
Om man då ville veta vad det skulle bli för förbrukning av att köra 50 mil så skulle man ta 50 x 1.3. och svaret skulle bli 65, dvs det skulle dra 65 liter.
Formeln för avstånd ser alltså ut så i detta fallet: 
50 x 1.3 (för en bil, som i genomsnitt drar 1.3/mil på den typen av väg, varvtal och växel).
Då skulle grundformeln se ut så:
antal delsträckor x normalförbrukning per delsträcka.

Den formeln för avstånd existerar alltså och verkligheten består bara av en liten kommentar efteråt.

Det borde även finnas en formel för tid, till vilken man sedan kunde lägga en liten kommentar efteråt om verkligheten.

Om jag säger "formel för avstånd" så nickar alla instämmande.
men om jag säger "formel för tid" så säger alla att den inte finns "på grund av att verkligheten finns".

Med samma resonemang kan ju jag då säga att formeln för avstånd inte finns på grund av att verkligheten finns.

Om jag skulle säga att min bil drar 0.8 liter per mil så skulle alla nicka, trots att det i verkligheten inte är sant.
Ingen skulle svara att "det kan inte vara sant eftersom du måste ta hänsyn till luftmotstånd, vägens beskaffenhet, lutning, värme,backar och kurvor."

Hur kommer det sig att verkligheten påverkar en tidsformel så mycket att den inte ens kan finnas, men inte en avståndsformel, som får finnas, trots att den bevisligen inte stämmer?

Om den formeln finns så förstår jag inte varför inte denna formel kan finnas:
Antal deltider x normalförbrukning per deltid.

Dvs. Man har en bil, med samma växel, gas, motstånd och varvtal, som står och snurrar. Man vet att den drar 9 liter i timmen. Hur skulle då en grundformel se ut?
Hur mycket bensin kommer den att dra om jag låter den stå där och gå i 47 minuter?
Hur gör man för att räkna ut det?
(9 : 60) x 47 = 7.5    Den skulle dra 7,5 liter.
Stämmer det? Det var det enda jag undrade och jag undrar fortfarande.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar