måndag 16 april 2012

Allergier, huvudvärk, migrän, astma, artrit, smärtor i kroppen...?

Släng bort margarinet och routern och ät vitlök och gurkmeja!


















DET INFLAMMATORISKA IMMUNFÖRSVARET

PROSTAGLANDINER
Prostaglandiner och leucotriner tillverkar inflammationer i kroppen.
Det är till för att anfalla fiender utifrån (bakterier, virus), men de kan även börja att reagera på annat. Kan liknas vid ”kroppens försvarsmakt”.
Allegoriskt och kortfattat kan man, till stöd för minnet, förenkla så här:
 ”Snälla, lugna” soldater, som försvarar landet är gjorda av n-3-fetter från fisk.
De anfaller bara ”riktiga fiender”.
Aggressiva terrorister är gjorda av n-6-fetter från växter (säd).
De mest militanta terroristernas kemikalie för att tillverka bomber är arakidonsyra.
De anfaller vem som helst.

Om du äter margarin, olja och säd så vräker du i dig massor av n-6-fett, som sedan bryts ner till arakidonsyra.
Obs : n-3 och n-6 = omega 3 och omega 6.
N är bara ett enklare sätt att skriva "omega", när omegatecknet inte finns på tangentbordet.


I naturen kan man inte vräka i sig olja och margarin! Däremot fisk, djurfett och smör.
Genom att det är så gott som omöjligt att snabbt äta stora mängder plantfett så har naturen på det viset sett till att vi inte får i oss för mycket n-6-fett.
Man kan också säga så här: Eftersom vi under årmiljoner aldrig har kunnat vräka i oss stora mängder olja så har våra gener anpassat sig till att olja bara ska vara i väldigt små mängder.

Försök själv att gå ut i en naturlig skog (där det inte finns några sädesfält) och hitta och tugga i dig så mycket gräsfrön att det motsvarar en macka med margarin på! Man behöver bara fantisera litet om den saken för att förstå att det inte går.
Att göra linolja kräver att man odlar lin. Men vår ämnesomsättning är skapad, utvecklad innan vi började att odla säd.

Det är möjligt att denna odling gjorde att vi då blev friskare eftersom vi troligen kunde bekämpa bakterier och virus bättre när vi fick ett mer aggressivt immunförsvar.

Men i dag har det gått till överdrift och hotet består numera av att vårt immunförvar reagerar för mycket. Det går till anfall mot den egna kroppen och liknar terrorister som anfaller det egna folket.

N-6-fett finns även i kött av tamdjur eftersom djuren utfodras med oljerika foderkakor, som innehåller mer n-6-fetter än deras vanliga gräs.
Jag gissar att även hönsen utfodras med importerat, oljerikt foder. Till och med laxen är odlad och lever på pellets.
Undantaget heter lamm, som ännu inte fått något kraftfoder. De har vanligen bara ätit gräs.

ARAKIDONSYRA
Arakidonsyra är en fleromättad fettsyra med 20 kolatomer. Den utgör substrat för den vidare eikosanoidsyntesen, ibland endast diffust skild från prostaglandinsyntesen, vilken egentligen utgör en delmängd av eikosanoidsyntesen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Arakidonsyra

COX
Aggressivare prostaglandiner bildas av arakidonsyra med hjälp av enzymet cyclooxygenas, som brukar kallas COX.
Det förloppet kan man stoppa  med COX-hämmare.

COX-HÄMMARE
Aspirin, Magnecyl, Ibumetin, Ipren hämmar/blockerar COX och kallas för NSAID, som betyder non steroidal antiinflammatoric drugs.

NSAID är alltså antiinflammatorisk och det betyder att den gör så att kroppen inte längre kan producera prostaglandinerna av arakidonsyran..

PILBARK  Willow Bark  Salix alba
1897 framställde den tyske kemisten Felix Hoffmann läkemedlet acetylsalicylsyra, där han använde salicylsyra som finns i pilbarken och lade till en kemisk acetyl-komponent för att minska påfrestningen på magen.
Därmed förvandlade han det urgamla traditionella folkliga örtpreparatet till världens första läkemedel Aspirin, som snabbt spreds över världen efter lanseringen 1899.
http://www.svd.se/kultur/aspirin-skydd-mot-cancer-och-demens_133918.svd

Orally, willow bark is used for headache, pain, myalgia, osteoarthritis, dysmenorrhea, gouty arthritis, ankylosing spondylitis, rheumatoid arthritis (RA), and gout. It is also used for fever, common cold, influenza, swine flu, and weight loss.
http://www.awa-health.se/product.php?products_id=416

Salicin is an anti-inflammatory agent that is produced from willow bark
http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

ÄLGÖRT  Meadowsweet, Queen of the meadow   Filipendula ulmaria
Älgört sägs ha givit namn till Aspirin.
Blommorna innehåller salicylsyra. Örten hette tidigare Spiraea ulmaria och fick ge namn åt det första syntetiskt framställda salicylsyrepreparatet, Aspirin.
http://fagerdalatradgard2.blogspot.se/2010/07/algort-naturens-aspirin.html
Växtens tidigare namn Spiraea ulmaria, har fått ge namn åt läkemedlet Aspirin som var resultatet av det tyska läkemedelsföretaget Bayer AGs utveckling av salicylsyra till acetylsalicylsyra.
 http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84lggr%C3%A4s
Där kan man läsa mer om älggräs.

Man får intrycket att de där första kemisterna kände till både pilbark och älggräs.

NATURENS ASPIRIN
Filipendula ulmaria, älgört eller älgräs som den också kallas, är oumbärlig i vårt husapotek som skonsamt och välsmakande alternativ till apotekens feber- och förkylningsmedel. Blommorna innehåller nämligen salicylsyra. Örten hette tidigare Spiraea ulmaria och fick ge namn åt det första syntetiskt framställda salicylsyrepreparatet, Aspirin.
http://fagerdalatradgard2.blogspot.se/2010/07/algort-naturens-aspirin.html

The therapeutic values of meadowsweet are very much like those of aspirin. However, unlike aspirin, meadowsweet is safe and does not have any adverse side affects.

INGEFÄRA Ginger  Zingiber officinale
Ingefära har samma effekt och fungerar som NSAID, dvs blockerar COX.
The mechanism by which Ginger produces anti-inflammatory activity is that of the typical NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drug). This common spice is a more biologically active prostaglandin inhibitor (via cyclo-oxygenase inhibition) than onion and Garlic.
By slowing associated biochemical pathways an inflammatory reaction is curtailed.
In one study, Danish women between the ages of 25 to 65 years, consumed either 70 grams raw onion or 5 grams raw ginger daily for a period of one week.
The author measured thromboxane production and discovered that ginger, more clearly than onion, reduced thromboxane production by almost 60%.
http://www.orthomolecular.org/library/jom/1994/articles/1994-v09n03-p167.shtml
I det här försöket hade man ätit rå ingefära.

LEUKOTRINER
Leukotriner är också gjorda av n-6-fetter från växtriket, men de behöver ett annat enzym för att kunna bildas. De behöver lipoxygenas.
Och jag har fått intrycket att de är mer aggressiva, liknande de prostaglandiner som också är mer aggressiva när de är gjorda av växternas n-6-fetter.
Prostaglandiner kan göras även av n-3-fetter, men jag vet inte om leukotriner också kan det. Eller om de bara görs av den aggressivare arakidonsyran.
För att bromsa leukotrinernas framfart behöver man alltså något som blockerar lipoxygenas.

LIPOXYGENASHÄMMARE
Vad man ska leta efter är en ”lipoxygenase inhibitor” och här finns det mycket att googla på.
A lipoxygenase inhibitor is a drug that slows down or stops the action of the lipoxygenase enzyme. The term is almost always used to describe an inhibitor of the arachidonate 5-lipoxygenase enzyme, which transforms EFAs into leukotrienes.
Only two EFAs are known for humans:
alpha-linolenic acid (an omega-3 fatty acid)
and linoleic acid (an omega-6 fatty acid)
Det finns också örter, som fungerar genom att de blockerar lipoxygenas så att de hindrar bildandet av leukotriner.

GURKMEJA  Turmeric  Curcuma longa
I en hälsokostaffär kan man beställa en påse med ett kilo gurkmeja. Det blir billigare än att köpa pyttesmå kryddburkar på ICA.
Curcuminoid are found in the root of turmeric, a spice used in cooking and in ancient Asian herbal remedies.
Curcuminoids inhibit enzymes which participate in the synthesis of inflammatory substances in the body. The natural anti-inflammatory activity of curcuminoids is comparable in strength to steroidal drugs, and such nonsteroidal drugs as indomethacin and phenylbutazone, which have dangerous side effects.
Arthritis is caused by continuous inflammation, which is a result from a complex series of actions and/or reactions triggered by the body's immunological response to tissue damage.
Curcuminoids prevent the synthesis of several inflammatory prostaglandins and leukotrienes. When the anti-inflammatory properties of curcumin were tested in a double-blind clinical trial in patients with rheumatoid arthritis, curcumin produced significant improvement in all patients, and again the therapeutic effects were comparable to those obtained with phenylbutazone.
Curcumin has a similar action to aspirin. However, unlike aspirin curcumin inhibits synthesis of inflammatory prostaglandins, but does not affect the synthesis of prostacyclin, an important factor in preventing vascular thrombosis. 
http://chinese-school.netfirms.com/reviews/curcumin-arthritis.html
In a previous study, the researchers found that joint inflammation in rats was reduced by turmeric, and the latest study, published in Arthritis & Rheumatism, was formulated to determine exactly what in the turmeric was anti-inflammatory.
The scientists gathered extracts from the root of the turmeric plant, the rhizome, and compared them to commercially available turmeric products. An extract containing curcumin but free of essential oils was found to be the most effective treatment for rheumatoid arthritis in lab rats.
http://www.naturalnews.com/020934.html

VITLÖK  Garlic  Allium sativum
Both garlic and onions exert their effects on human health via multiple different functions, including antioxidant, anti-inflammatory, and antibacterial properties. The organosulphur compounds in these spices scavenge oxidizing agents, inhibit the oxidation of fatty acids, thereby preventing the formation of pro-inflammatory messengers, and inhibit bacterial growth, via interaction with sulphur-containing enzymes.
 http://www.emeraldinsight.com/journals.htm?articleid=1610132&show=abstract

The anti-inflammatory action of garlic makes it a valuable treatment for arthritis. Garlic reduces joint swelling and inflammation.
http://www.soul-guidance.com/health/garlic.htm
http://www.intelihealth.com/IH/ihtIH/WSIHW000/8513/31402/346222.html?d=dmtContent

Garlic is a very powerful antibacterial, antiviral, and anti pathogen substance. It is the heavy artillery when it comes to destroying any type of infection.
This makes it one of the most useful remedies for inflammation.
http://www.all4naturalhealth.com/anti-inflammatory-herbs.html
På den sidan kan man också läsa om inflammationer, som är orsakade av trauma.

MATTRAM   Feverfew   Tanacetum parthenium,
Mattram har en starkt aromatisk doft. Inte bara blommorna, utan även stjälk och blad doftar. Den är en härdig perenn men självsår sig villigt och odlas vanligen som ettårig. En dekorativ, robust och livskraftig växt som växer vild på torra, väldränerade jordar. Stjälkarna är upprätta, lätt ludna, fårade, runda och förgrenade. Växten kan bli 30-80 cm hög. Den breder ut sig ca 45 cm. Bladen är vanligen ljusgröna, brett äggrunda och mer eller mindre djupt parflikiga med mellan två och fem loberade flikar. Holkfjäll som är gröna och dunhåriga. Mattram blommar från juni-juli till september och har vanligen många, 5-30 stycken, små blomkorgar som sitter i en kvastlik ställning. Korgarna är ungefär två centmeter breda, med vita, ibland gula, tunglika, 2-7 mm långa strålblommor och gula, rörlika diskblommor. Disken är platt i motsats till kamomill som har klart toppig disk. Blommorna liknar prästkragen men är mindre. Det förkommer också exemplar utan strålblommor och trädgårdsformer med korgar fyllda av strålblommor. Frukt med 5-8 ribbor.
I flera århundraden har den ansetts hjälpa mot melankoli. Mattram har enligt Knight (1995) använts sedan urminnes tider mot allehanda febersjukdomar (därav det engelska namnet) och flera olika åkommor som psoriasis, magont, reumatism astma, tandvärk, menstruationsproblem, insektsbett och hotande missfall. Den har kallats medeltidens acetylsalicylsyra.
På 1600-talet gav Culpeper rådet att mattram kunde brukas mot huvudvärk och förkylningar.
Gamla svenska namn är moderört, pyttram, bertram och silverknappar.
På norska och danska Matrem, finska Reunuspäivänkakkara. engelska Feverfew, tyska Mutterkraut
http://handbok.alternativ.nu/Odling/Kryddor_och_%C3%B6rter/%C3%96rtlista/Mattram

Man kan få munsår vid intag av mattram.
Det gamla knepet mot huvudvärk/migrän är att man ska lägga något enstaka, 1-5, blad mellan två brödskivor, som man äter upp. Det är förmodligen för att bladen inte ska komma i kontakt med munnen och orsaka blåsor.
Det finns nog olika sorters mattram och det kanske bör vara den som heter Tanacetum parthenium, eftersom det är den som forskarna intresserar sig för.
Den innehåller ämnet partenolid.
Mattram (Tanacetum parthenium L.) (Asteraceae) är en medicinalväxt som traditionellt används för behandling av feber, huvudvärk migrän, reumatoid artrit, ont i magen, tandvärk, insektsbett, infertilitet och problem med menstruation.
Mattram har använts mot psoriasis, allergier, astma, tinnitus, yrsel, illamående och kräkningar. Den sägs motverka kramper och cancer

Feverfew (Tanacetum parthenium L.) extract is a herbal remedy used for preventing attacks of migraine. 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3929876

Extrakt av mattram hittade jag i annonsen från Örtagubben.
http://www.ortagubben.se/mattram-50ml-p-199.aspx
Det står att det kommer från Örtspecialisten, men hos Örtspecialisten kunde jag inte hitta det.
http://www.vitavera.se/group.asp?group=302
Så det kan ju hända att de slutat sälja den?
Däremot så kan man, från England, beställa migränspray som är gjord av mattram. Den heter Migraspray och kostar 28.50 pund, med avgifter.
De säger att den är mer effektiv eftersom den ska sprayas under tungan och ämnena därför inte kan förstöras i magen. Den är homeopatisk.
www.migrainerelief.org.uk

PARTENOLID
Parthenolide is a sesquiterpene lactone derived from the plant feverfew, which has been used in folk medicine for anti-inflammatory activity. 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1899341/

KATTMYNTA  Catnip  Nepeta cataria
Här är en dålig översättning av Google:
Det är också trott att kattmynta är ett bra botemedel mot migrän. Så, om du inte kan sova på grund av smärta till följd av kronisk migrän, är kattmynta ett bra naturläkemedel för jobbet. Blanda 2 till 3 tsk av den torkade kattmynta till en kopp kokande vatten. Det betonas att blanda ört i en kopp kokt vatten inte kokar torkad kattmynta med vatten eftersom det kan förlora sin bota kapacitet.
Det låter som om de menar att man ska lägga 2-3 tsk torkad kattmynta i en kopp och hälla över kokande vatten. Kattmynta lugnar ner nervsystemet och man ska tydligen vara försiktig och inte sätta i sig för starkt te.
http://sovagott.info/insomnia/medicinsk-behandling-for-insomnia-orter-som-du-enkelt-kan-forbereda-for-att-bota-somnloshet/

Catnip seems to be safe for most adults. It is UNSAFE when smoked, when taken by mouth in high doses (cups of catnip tea, for example), or when used in children.
Pregnancy and breast-feeding: It is UNSAFE to take catnip during pregnancy. There is some evidence that catnip can stimulate the uterus, and this might cause a miscarriage.
Because catnip can cause menstruation, it might make heavy menstrual periods worse.
Catnip seems to be able to slow down the central nervous system (CNS), causing sleepiness and other effects. Anesthesia and some other drugs used during and after surgery also slow down the CNS. There is a concern that using catnip along with these drugs might slow down the CNS too much. Stop using catnip at least two weeks before a scheduled surgery.
 The flowering tops are used to make medicine.

Catnip is used for trouble sleeping (insomnia); anxiety; migraine and other headaches; cold and other upper respiratory infections; flu; swine flu; fever; hives; worms; and gastrointestinal (GI) upset, including indigestion, colic, cramping, and gas (flatulence). It is also used as a tonic, for increasing urination, and for starting menstrual periods in girls with delayed onset of menstruation.
Some people apply catnip directly to the skin for arthritis, hemorrhoids, and as a compress to relieve swelling.
Some people also smoke catnip medicinally for respiratory conditions and recreationally for a “high.”   http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-831-CATNIP.aspx?activeIngredientId=831&activeIngredientName=CATNIP

Taken orally, catnip is most commonly used in connection with anxiety, insomnia, and nervousness. It contains a substance, known as nepetalactone, which has a sedative effect in humans. (Nepetalactone is very similar to valepotriate found in valerian, a more commonly used herbal sedative.) Due to this effect, catnip may also be used to help lessen migraine headaches. Catnip has also been used historically to relieve stomach complaints such as colic, cramps, gas, and indigestion because chemicals in it may have muscle-relaxing, or antispasmodic, effects.

Topically, catnip has often been used to reduce swelling associated with arthritis, hemorrhoids, and soft tissue injuries.

DJÄVULSKLO   Devil´s Claw, Grapple Plant, Wood Spider   Harpagophytum procumbens  Origin: A traditional herb used in South Africa.
Dosage: Capsules, tincture, powder and liquid; take 750 mg to 1,000 mg three times a day
Claims: Relieves pain and inflammation. May help lower uric acid levels in people with gout. Acts as a digestive aid and appetite stimulant.
What we know: Harpagoside, the active ingredient in devil’s claw, appears to reduce pain and inflammation in joints. Some studies suggest stomach acid may counteract benefits, so take the supplement between meals when less stomach acid is released.
Studies: In 2002, Phytomedicine published a study of 227 people with non-specific low back pain or osteoarthritis of the knee or hip treated with devil’s claw extract. After eight weeks of taking 60 mg daily, between 50 and 70 percent of people reported improvement in pain, mobility and flexibility.
Do not take devil’s claw if you are pregnant, have gallstones or ulcers, or are taking an antacid or blood thinners. It can affect heart rate and may interfere with cardiac, blood-thinning and diabetes medication. It may also cause diarrhea.
http://www.arthritistoday.org/treatments/supplement-guide/supplements/devils-claw.php

Djävulsklo är en Afrikansk ört som hjälper vid ledvärk som artrit och gikt. Djävulsklo lindrar och hjälper vid smärtor eller inflammation, vid olika typer av ledproblem och samt förändringar i benvävnaden. Denna ört anses även vara anti-inflammatorisk, lugnande samt stimulera matsmältningen.
Djävulsklo kan som sagt vara värdefull för lederna. Det har gjorts forskning med djävulsklo där man har gjort studier (1) som pekar på flera fördelar. Däribland att djävulsklo verkar antiinflammatorisk genom att hämma enzymet COX-2. Djävulsklo hämmar enzymet COX-2 med 31%. Det ger en antiinflammatorisk effekt via en mekanism jämförbar med många smärtstillande läkemedel. I experiment i provrör med broskceller visade sig tillverkning av hyaluronan öka med 41%. Broskceller 38% mer av de polymerer som bygger upp leden.
http://passionforhalsa.se/djavulsklo-vid-ledvark-som-artrit-och-gikt
Hyaluronan är en glucosaminoglucan. Det säger mig ingenting, förutom att jag vet att folk som har ont i knäna köper tabletter med glukosamin.
Tre olika sorters preparat med djävulsklo hittade jag här:
http://www.kelkoo.se/c-133601-halsokost-vard/keyword/dj%C3%A4vulsklo

GLUKOSAMIN
Glukosamin är en kroppsegen substans som spelar en stor roll i bildandet av senor och brosk.
Glukosamin i tablettform har visat sig kunna lindra besvär vid reumatiska sjukdomar och artros
http://sv.wikipedia.org/wiki/Glukosamin

Trauma Induced Inflammation
http://www.all4naturalhealth.com/anti-inflammatory-herbs.html

Arnica is one of the best anti-trauma and healing herbs. It can be used to help heal broken bones, inflamed joints, and any sort of trauma based inflammation. Its Latin name is Arnica montanta and the parts used are the flowers. Arnica can be applied to the body in any form including a tincture, tea, oil, or poultice.
St. John's Wort has many powerful uses, and one of those is as an anti inflammatory herb in the healing of trauma based inflammation. It will help to repair collapsed veins and will heal the nerves. When the flowers are crushed, they turn a deep blood red. St. John's Wort is best used in conjunction with a circulation boosting herb like cayenne.

Cayenne is the most powerful herb for boosting circulation. When taken internally, it boosts and strengthens the overall circulatory system.
Circulation is essential to healing any part of the body of any condition. Without circulation, healing will not take place.
When applied externally, cayenne blasts circulation into that area of the body. For any injury or inflammation, cayenne is an herb that will greatly boost healing. Because of its effect on circulation, it is one of the top herbs for inflammation.

The Extreme Importance Of Circulation

It has been mentioned two times already in this article, but it is so important that it warrants a third mentioning. Whatever the cause of inflammation, be it trauma, injury, infection, or even necrosis such as gangrene, circulation is crucial for healing. When severe inflammation is involved, it is absolutely essential.
In all these scenarios of inflammation, if there was only one type of treatment that could be done, it would be to boost circulation to the area. This is a critical point to remember when using any anti inflammatory herbs to treat the condition.
When there is any kind of inflammation or injury present, many people will simply use soothing or healing types of treatments. While this may work for minor ouchies, it will not do much of anything for any type of raging inflammation.
It is almost a joke when someone applies some healing balm on an inflamed area of the body that is dying and then says it didn't work.
As far as herbs go, cayenne pepper is the most powerful one known for boosting circulation, while hot and cold hydrotherapy is the most powerful natural therapy. Hot and cold hydrotherapy is so potent that it can even be used to heal gangrenous limbs.
Slut på texten om traumainducerad inflammation.

Håll ångan uppe!
Om man har suttit stilla länge så kan det göra att man känner sig litet frusen.  Kanske puls och blodtryck har sjunkit för mycket. Det betyder att blodcirkulationen har blivit dålig och att någon inflammation triggas, om man har anlag till det.
Så även om man tycker att man måste sitta vid datorn hela dagen så kan man ju ta en liten promenad varannan timme, bara så mycket att man får upp värmen igen. Då får man ju igång blodcirkulationen igen och puls och blodtryck höjs.
Det kanske räcker att ta en promenad bara 10 minuter varje timme för att inte ”kallna”. Kanske bara 5 minuter?

Ett annat knep är att också dricka en stor kopp med salt buljong, som binder vätska i kroppen.
Te och kaffe är urindrivande och somliga kan ha en tendens till att få för lågt blodtryck. Man kanske ska dricka mer vatten också? Om man äter mer salt så blir man ju automatiskt törstig och vattnet stannar kvar i stället för att bara rinna tvärs igenom.
När man är frusen är det ”fara” och kroppens immunförsvar kanske tycker att faran är så allvarlig att det måste ingripa. Det kan ju inte veta att man ”tänkte ta en promenad i morgon.”
Det gäller dem som har tendens till att få för lågt blodtryck och bli frusna  (stillasittande bleka damer?) – inte de tunga gubbarna som äter piller mot för högt blodtryck!
Salt buljong kan fungera som ett mirakelmedel mot min huvudvärk och jag dricker en kopp vid läggdags varje kväll eftersom blodtrycket sjunker på natten.
Att bara dricka en massa vatten på kvällen fungerar inte – det bara gör att jag vaknar och måste gå på toa så att det stör sömnen.

ARNICA, slåttergubbe, hästfibbla  Arnica montana
Arnica Montana, a plant native to mountainous areas of Europe and North America, has been used for centuries to treat a variety of pain. Athletes rub it on muscles to soothe soreness and strains, and arthritis sufferers rub it on joints to reduce pain and swelling. It’s believed that the plant contains derivatives of thymol, which seems to have anti-inflammatory effects.
Either way, scientists have found good evidence that it works. One randomized study published in 2007 looked at 204 people with osteoarthritis in their hands and found that an arnica gel preparation worked just as well as daily ibuprofen, and with minimal side effects. Another study of 79 people with arthritis of the knee found that when patients used arnica gel twice daily for three to six weeks, they experienced significant reductions in pain and stiffness and had improved function. Only one person experienced an allergic reaction.
The Risks: Arnica gels or creams can cause allergic reactions in some people, but it is generally safe when used topically. However, it should never be rubbed on broken or damaged skin, and it should only be ingested when in a heavily diluted, homeopathic form.
 http://well.blogs.nytimes.com/2009/09/17/the-alternative-medicine-cabinet-arnica/

JOHANNESÖRT   St. John's Wort   Hypericum perforatum
St John´s Wort not Prozac! Johannesört är mest känd för att vara bra mot depressioner och den påverkar nivåerna av dopamin och serotonin, de ämnen som mest har betydelse för våra ups-and-downs. Den sägs fungera på samma sätt som SSRI-preparat, men utan dess biverkningar.
(Reuters) - The herbal remedy St. John's Wort effectively treats symptoms of major depression, an analysis of previous studies found on Wednesday.
St. John's Wort extracts tested in the different trials were better than placebos and as effective as standard antidepressants with fewer side effects, the researchers reported in the Cochrane review, a journal that analyses medical and scientific studies.
"The studies came from a variety of countries, tested several different St. John's Wort extracts, and mostly included patients suffering from mild to moderately severe symptoms," Klaus Linde of the Center for Complementary Medicine in Munich, Germany wrote.
The herb works in a similar way to some prescription antidepressants by increasing the brain chemical serotonin, involved in controlling mood.
http://www.reuters.com/article/2008/10/07/us-depression-stjohnswort-idUSTRE496A2M20081007

Johannesört eller Citalopram?
Själv kommer jag kanske i framtiden erbjuda mina patienter att välja mellan johannesört eller SSRI, om det finns behov av något sådant mot depression. Särskilt då en studiegenomgång nyligen visade att vanliga antidepressiva mediciner (SSRI, ex Citalopram) inte säkert har bättre effekt än placebo vid lätta eller måttliga depressioner.
http://www.kostdoktorn.se/johannesort-battre-an-antidepressiv-medicin/

Här låter det ju som om Johannesört bara skulle vara bra mot depressioner. Men om det nu är så att den normaliserar halterna av både serotonin och dopamin så kan man ju tänka sig att detta också främjar blodtillförseln till kroppens inre organ eftersom dessa ämnen påverkar den saken.
Serotonin fungerar som broms genom att vara kärlsammandragande och dopamin är gaspedalen som sätter fart genom att göra så att det blir mer blod i hjärnan. Man får en kick och tycker att livet är meningsfullt.

DOPAMIN
Dopaminet påverkar viljan till lust och njutning, orsakar ett uppsökande beteende gentemot föremål som bereder njutning och känslan av belöning, och gör individer mer njutningsbenägna. Effekten påverkar också viljan till att påverkas av andra stimuli, och ökar motivationen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dopamin

SEROTONIN
Även om signalsubstansens ursprungliga syfte var att sprida budskapet i kroppen om djuret befinner sig i en näringsrik eller näringsfattig miljö så använder djur med avancerade nervsystem serotonin generellt till att indikera för kroppen om djuret befinner sig i en gynnsam eller ogynnsam miljö. Exempelvis påverkas serotoninkoncentrationen i nervsystemet hos leddjur och ryggradsdjur av djurets sociala status. När ett djur blir mätt eller vinner revirstrider höjs serotoninnivån i det tillfälligt. Om detta sker upprepade gånger under längre tid sker en anpassning i nervsystemet så att proportionerna mellan olika serotoninreceptorer förändras.

Såväl deprimerade människor som undernärda rundmaskar uppfattar att de befinner sig i en ogynnsam miljö, men genom att behandla dem med serotoninhöjande antidepressiva läkemedel kan man få dem att bete sig som om de befann sig i en gynnsam miljö.
Detta är dock inte odelat positivt eftersom människor med högre serotoninnivåer har lättare att acceptera orättvisa överenskommelser och maskarna slösar energi på att försöka föröka sig istället för att leta efter födokällor i en näringsfattig miljö.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Serotonin

CAYENNE  Cayenne pepper  Capsicum annuum
The cayenne pepper—also known as the Guinea spice,[1] cow-horn pepper, aleva, bird pepper,[2] or, especially in its powdered form, red pepper—is a red, hot chili pepper used to flavour dishes. Named for the city of Cayenne in French Guiana, it is a cultivar of Capsicum annuum related to bell peppers, jalapeños, and others. The Capsicum genus is in the nightshade family (Solanaceae).
Cayenne pepper is also known as a male aphrodisiac because it contains capsaicin which can increase blood flow to all parts of the human body. It is known in many cultures to be a potent libido enhancing aid that increases euphoric endorphins in the blood stream.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cayenne_pepper

Nu hittade jag reklam för en liten flaska med namnet Anti-Inflammatory Support
Här är reklamen:
Anti-Inflammatory Support contains the most promising inflammation-fighting natural ingredients from several forms of traditional medicine that have had validation from Western science. This all-natural, all-vegetarian formula is designed to help manage inflammation from multiple sources, including seasonal allergies, injury and the normal day-to-day wear-and-tear that we all suffer from as we age.

Researchers and scientists are only now starting to discover the role chronic inflammation plays in disease. This formulation may help the body manage that inflammation with natural ingredients, like Boswellia serrata extract, curcumin (the yellow pigment from turmeric) and ginger root extract. These ingredients are all used in the ancient Indian tradition of Ayervedic Medicine to control inflammation and soothe aches and pains. This formula also includes Bromelain, an enzyme extracted from pineapples that is commonly given to people undergoing cosmetic surgery to reduce post-operational swelling.
www.wholehealth.com/vitamins-supplements/anti-inflammatory-support
Jaha, den är gjord av ingefära, gurkmeja, boswellia och pineapple.

CURRY
Men... det där påminner ju om curry, som kan innehålla ingefära,  gurkmeja  och cayenne.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Curry
Men... boswellia.... vad är det?

BOSWELLIA SERRATA  Indian Frankincense  Salai Guggul
Här är reklam för ”Shallaki, a Boswellia serrata supplement”
The herb Shallaki possesses analgesic and anti-arthritic properties. By regulating the mediators of inflammation, Boswellia exerts a significant anti-inflammatory activity. The herb also acts as COX-2 inhibitors and reduces the pain and inflammation without affecting gastric mucosa. It soothes the joints and also helps treating levels of synovial fluid making the entire structure lubricated and easy to rotate or to move.
Helps to decrease joint pain
Helps to reduce swelling in the joints Suitable for treating chronic inflammatory joint conditions such as osteoarthritis and rheumatoid arthritis Helps to treat backache, joint pain and inflammation owing to injuries Helps to reduce joint stiffness and improves joint mobility
http://www.ayurvediccure.com/shallaki.htm

Traditionally used for inflammatory conditions, boswellia serrata may be used for chronic pain issues and inflammatory bowel conditions, including Crohns Disease and Colitis. It also has anti-carcinogenic and anti-tumor properties, as well as blood lipid lowering properties. The active ingredients in boswellia are triterpenoids called boswellic acids. The extract used for herbal preperations is the gummy resin obtained from the trunk of the Boswellisa Serrata tree.
http://www.greenclays.com/organic-boswellia-serrata.php

Osteoarthritis is a common, chronic, progressive, skeletal, degenerative disorder, which commonly affects the knee joint. Boswellia serrata tree is commonly found in India. The therapeutic value of its gum (guggulu) has been known. It posses good anti-inflammatory, anti-arthritic and analgesic activity.
Efficacy and tolerability of Boswellia serrata extract in treatment of osteoarthritis of knee.
Osteoarthritis is a common, chronic, progressive, skeletal, degenerative disorder, which commonly affects the knee joint. Boswellia serrata tree is commonly found in India. The therapeutic value of its gum (guggulu) has been known. It posses good anti-inflammatory, anti-arthritic and analgesic activity.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12622457

Stammen av ANANAS  Pineapple  Ananas comosus
Mainly from its stem, pineapple contains a proteolytic enzyme, bromelain, which breaks down protein.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pineapple

Bromelain is extracted from the stems of pineapples. It has a history of folk and modern medicinal use. As a supplement it is thought to have anti-inflammatory effects. As a culinary ingredient it is primarily used as a tenderizer. Bromelain also contains chemicals that might interfere with the growth of tumor cells and slow blood clotting, according to laboratory research.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bromelain

 There is some evidence that enzymes like bromelain have pain-relieving and anti-inflammatory effects comparable to NSAIDs.
http://www.arthritistoday.org/treatments/supplement-guide/supplements/bromelain.php

BROMELAIN
As a supplement it is thought to have anti-inflammatory effects
 http://en.wikipedia.org/wiki/Bromelain

Bromelain hittade jag i kapslar från Bodystore mm
http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/bromelain-100-kapslar?gclid=CKLa8q3gtK8CFUx0mAode0rhkA

What is Bromelain?
Bromelain is a mixture of enzymes found naturally in the juice and stems of pineapples. Called a proteolytic enzyme, bromelain is believed to help with the digestion of protein.
Some bromelain appears to be absorbed by the body intact, so it's also thought to have effects outside the digestive tract. In fact, bromelain is often marketed as a natural anti-inflammatory for conditions such as arthritis. It's one of the most popular supplements in Germany, where it is approved by the Commission E for the treatment of inflammation and swelling of the nose and sinuses due to surgery or injury.
http://altmedicine.about.com/cs/herbsvitaminsa1/a/Bromelain.htm

NSAID
NSAID är en förkortning för non steroidal anti-inflammatory drugs (icke-steroida antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel), som är en grupp läkemedel med inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande verkningar. Den gemensamma verkningsmekanismen är att de hämmar cyklooxygenasenzymerna (COX).

PROSTAGLANDINER
Prostaglandiner (PG) är en grupp eikosanoider, hormonlikande ämnen som produceras i flera av kroppens vävnader och organ. Prostaglandiner är derivat av omättade fettsyror (särskilt arakidonsyra) och har uppgifter såsom kontroll av blodtryck och glatt muskulatur, och som oxytociskt medel. Det mest aktiva prostaglandinet är dinoproston.[1]
Prostaglandiner är en grupp biologiskt aktiva substanser som bildas i alla vävnader genom enzymatisk omvandling av vissa fleromättade fettsyror, särskilt arakidonsyra. De normala verkningarna av prostaglandiner anses vara att deras effekter på glatt muskelvävnad i kärlväggar påverkar lokal blodcirkulation. De har också en slemhinneskyddande verkan i mag–tarmkanalen. Vid inflammation ger prostaglandiner blodkärlsvidgning och förstärkning av impulsbildningen i smärtnervgrenar. Vidare är de inkopplade i hjärnans s.k. termostat, som reglerar kroppstemperaturen.
Bildningen av PG reduceras av läkemedel som hämmar cyklooxygenas, nämligen acetylsalicylsyra och andra NSAID. Effekterna blir minskad inflammation samt smärtlindring och febernedsättning men också ökad risk för sårbildning i magsäcken och tolvfingertarmen. Prostaglandiner används som läkemedel för att underlätta förlossning och framkalla abort, för att stimulera avflödet av kammarvätska från ögat samt för att reducera risken för magsår vid behandling med NSAID.
sv.wikipedia.org/wiki/Prostaglandiner

LEUKOTRINER
Leukotrienes are fatty signaling molecules that regulate the immune response.
Their overproduction is a major cause of inflammation in asthma and allergic rhinitis.
One of their roles is to trigger contractions in the smooth muscles lining the trachea.
Leukotriene antagonists are used to treat these diseases by inhibiting the production or activity of leukotrienes.
They are produced in the body from arachidonic acid by the enzyme 5-lipoxygenase.
Their production usually accompanies the production of histamine.
en.wikipedia.org/wiki/Leukotriene

ARAKIDONSYRA
Arakidonsyra är en fleromättad fettsyra med 20 kolatomer. Den utgör substrat för den vidare eikosanoidsyntesen, ibland endast diffust skild från prostaglandinsyntesen, vilken egentligen utgör en delmängd av eikosanoidsyntesen.
I allmänhet frigörs arakidonsyra från membranbundna fosfolipider, fosfatidylinositoltrifosfat PIP3, av enzymet fosfolipas A2. Fosfolipas A2 spjälkar bindningen mellan fosfolipidens glycerolskelett och fettsyran på position 2 i det, därav dess namn.
sv.m.wikipedia.org/wiki/Arakidonsyra
Och arakidonsyran kan brytas ned till prostaglandiner och leukotriner.

EIKOSANOIDER
Eikosanoider är en grupp av signalsubstanser som även verkar som lokala hormoner. De är derivat av fettsyror, företrädesvis arakidonsyra. Eikosanoiderna har en framträdande roll för inflammatoriska processer.
Exempel på eikosanoider är prostaglandiner, leukotrier och tromboxan.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Eikosanoider

FETT
N-6, n-3, EPA, DHA.
Man kan köpa en flaska olja, som innehåller ”den perfekta balansen mellan n-3 och n-6-fett.
Det kanske fungerar om man inte alls äter några andra fleromättade fetter, men i vår kultur är det så gott som omöjligt eftersom vi har så väldigt mycket n-6-fetter i maten.
Om man ska fixa den balansen så får man nog äta rätt mycket fet fisk i stället, eller kapslarna, som heter EPA och DHA, samtidigt som man låter bli de vegetabiliska oljorna och margarinet.
EPA och DHA är redan ”nedbrutna”, dvs ”färdiga att använda.. N-3-fetter i växter kan vara svåra för kroppen att bryta ner, så det är inte riktigt samma sak, även om man tycker att det ”låter likadant”.
Så när man säger att linfröolja innehåller n-3-fetter så är det inte EPA och DHA. Det är bara alfa-linolensyra och kroppen får själv omvandla den, men är inte så jätteduktig på den saken.
EPA och DHA får vi från fisk och skaldjur. Obs. att n-6-fett heter linolsyra.

Det krävs dessutom en bra balans mellan omega-3 och omega-6 för optimal hälsa. Därför är det viktigt att äta fisk eller ta fiskoljekapslar som innehåller DHA och EPA. Dessa två fettsyror behövs för att neutralisera de skadliga effekter som för mycket omega-6 kan ha på kroppen och som kan leda till inflammationer och andra sjukdomar, men tyvärr är det många som inte får i sig tillräckligt mycket fisk eller fiskolja.
Det är dock ingen större risk att drabbas av brist på omega-6-fettsyrorna eftersom att dessa finns i rikliga mängder i kött och vegetabiliska oljor. Solrosolja och sojaolja innehåller mycket stor andel linolsyra.
Det är inte riktigt fastställt om alfa-linolensyra är nyttig i sig eller endast genom dess långkedjade derivat EPA och DHA. Omvandlingen i kroppen har givit blandade resultat i vetenskapliga studier, men det verkar som att omvandlingen till EPA och DHA ofta är ineffektiv.
Andrew Stoll som forskar om manodepressiva personer och omega-3 skriver att EPA verkar vara den fettsyra som reglerar humöret och kan lindra depressioner. Kroppen behöver också EPA för att kunna tillverka de goda eikosanoiderna som gör att blodet inte klumpar sig. EPA har också inflammationshämmande egenskaper.
http://www.omega-3.se/fiskolja.html

Omega 6 underhåller inflammationer. Inflammationer är en försvarsmekanism hos kroppen. Man kan säga att omega 6 är en del av kroppens ”katastrofförsvar”.
Omega 3 dämpar inflammationeroch kan sägas tillhöra kroppens ”underhållssida”.
Man räknar med att vi under stenåldersstadiet åt ungefär lika mycket av vartdera omega 3 och omega 6.

I början av 1900-talet åt vi fyra gånger så mycket omega 6 som omega 3 och idag uppskattar man att vi äter 20 gånger (och för vissa individer ända upp till 40 gånger) så mycket omega 6 som omega 3! Vilka följder får detta?

Inflammationer kan också vara till skada om de inte upphör, när t.ex. inträngande bakterier är nedkämpade. Då ska omega 3 träda in och dämpa eller till och med läka inflammationen. Men om man har ett underskott av omega 3, jämfört med omega 6, avstannar inte inflammationen.

Bildandet av blodproppar i blodkärlen börjar alltid med en inflammation i kärlväggen. Omega 6 gynnar inflammationerna och det är rimligt att dra slutsatsen att dagens överskott av omega 6-fetter har stor skuld i ökningen av hjärt- och kärlsjukdomar.

Också andra sjukdomar tycks ha sin grund i obalans mellan omega 3 och omega 6.
Dit kan räknas olika autoimmuna sjukdomar (kroppens immunförsvar attackerar egna vävnader), cancer, Crohns sjukdom (tarminflammation), depression, ledinflammationer, Ulcerös kolit (blödande tjocktarmsinflammation), Alzheimers, Gula fläcken-sjukdom med flera.

På den här sidan finns en hel skola om fetter.
http://www.lchf.se/Startsida/tmpInfoomLCHF/Kosten/Fett.aspx

TRANSFETT
En annan anledning till att strunta i att köpa margarin är att det innehåller transfetter, som lär vara det sämsta fett man kan äta.

Transfett är fett som innehåller transfettsyror vilket är en typ av omättade fettsyror. Transfettsyror bildas vid industriell delvis härdning av fetter och oljor. Fullständigt härdat fett innehåller dock enbart mättade fettsyror och alltså inget transfett
Transfetter kan finnas i pommes frites (friterad mat), pajer, piroger, pulversåser, importerade lågprismargariner, feta kondisbitar, chokladbollar, småkakor, kakor med lång hållbarhet, kex, godis, snacks och mikrovågspopcorn.
Även fetter som innehållsdeklareras som "delvis härdat fett" eller "härdat vegetabiliskt fett" kan innehålla transfettsyror.

Industriellt transfett som orsak till hjärt-kärlsjukdom är en av de bäst belagda som finns.
Endast en annan faktor har bevisats lika farlig för hjärtat, och det är snabba, lättsmälta kolhydrater som t.ex läsk, potatismos och vitt bröd.

Kost innehållande industriella transfetter anses öka halten av dålig kolesterol (LDL) och sänka halten av gott kolesterol (HDL) i högre grad än motsvarande intag av mättade fetter och fetter med enkelomättade och fleromättade icke-transfettsyror.
En utförlig studie publicerad 2006 i New England Journal of Medicine visar på ett starkt samband mellan konsumtion av transfetter och ökad risk för prostatacancer, hjärtinfarkt och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns även studier som visar på andra negativa effekter jämfört med icke-transfetter.

Åtgärder mot transfetter i kosten
I Danmark infördes år 2004 en gräns på högst 2 gram industriellt framställda transfettsyror per 100 gram fett i livsmedel. Lobbyister för två företag inom fettindustin arbetar dock för att få EU att kräva att Danmark drar in beslutet som av dem tolkas som handelshinder.

I USA beslutade staden New York den 5 december 2006 att införa förbud inom restaurangnäringen av konstgjorda transfetter, vilket när förbudet trädde i kraft 1 juli 2007 kom att få stora effekter för snabbmatskedjorna. Åtgärden syftar till att skydda konsumenternas hälsa. Vissa restaurangkedjor har börjat anpassa sig till den nya lagen och försöker reducera användandet av transfetter.
 Även Kalifornien har sedan dess infört förbud mot transfetter på restauranger.

I Sverige är det frivilligt för tillverkare att redovisa på innehållsförteckningen om det finns transfetter i produkten. Livsmedelsverket rekommenderar lågt sammanlagt fettintag snarare än lågt intag av transfett. Ett beslut om att förbjuda transfetter togs av riksdagen 17 mars 2011 och regeringen fick i uppdrag att arbeta fram ett lagförlag.

Livsmedelsverkets märkning "Nyckelhålet" för särskilt nyttig mat fick innehålla upp till 14% transfett, en regel som ändrades först efter att detta påpekats utifrån av tidningen DN:s larm.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Transfett

Klipp från Aftonbladet
Transfetter är vegetabiliska fetter som helt eller delvis härdats i tillverkningsprocessen. De används främst i halvfabrikat som industribakat bröd, såser, glass och kakor. Att använda industriellt härdat fett i stället för naturligt fett som kallpressad olja eller smör är både billigt och ökar hållbarheten men har visat sig påverka vår hälsa.
Transfetterna lagras i våra cellväggar och gör dem stelare och har vi en gång fått in transfett försvinner det inte utan läggs lager på lager för varje gång vi får i oss det. Det gör att vi åldras snabbare och ökar risken för hjärt- kärlsjukdom. Stora studer visar även på ökad risk för tarm-, bröst- och prostatacancer, insulinresistens och försämrat immunförsvar.
Dessutom förlorar industriellt framställd mat både smak och näringsämnen vilket gör att tillverkarna ofta tillsätter aromer, smakförstärkare och härdade fetter för att kompensera för smak och konsistens.  Caroline Hougner 18 mars 2011  http://www.aftonbladet.se/halsa/article12748839.ab

Vilka fetter ska vi äta?
De för människan nyttiga fetterna kommer nästan uteslutande från djurriket. Animaliska fetter är emellertid inte lika enkla att framställa som vegetabiliska och ger därför inte heller lika stor vinst för matindustrin.
Därför har myndigheterna, för att stödja industrin, framställt kostråd, som gynnar de vegetabiliska fetterna till nackdel för de animaliska.
Man tror kanske vid första anblicken att kostråden tillkommit för att förbättra folkhälsan, men till och med Livsmedelsverkets egna representanter erkänner att kostråden handlar mest om industri- och handelspolitik.
De kostråd som påverkar miljarder människors liv och hälsa, bestäms genom handuppräckning i politiska församlingar och under påverkan från industrins lobbyister!
Detta är kopierat från samma ”fettskola” som tidigare.
http://www.lchf.se/Startsida/tmpInfoomLCHF/Kosten/Fett.aspx

SOCKER /  SUGAR ADDICTED
Socker och snabba kolhydrater kolhydrater är beroendeframkallande, som knark och alkohol, eftersom det triggar hjärnans belöningssystem, fast inte lika kraftigt. Somliga är mer känsliga för detta.

Och om man har blivit skräpmatsberoende kan det vara så gott som omöjligt att ända vanor. Man kanske bara misslyckas och blir frustrerad av alla återfall där man glufsar i sig snask och bullar utan att egentligen vilja det.
Mitt tips är att under en tid inte alls äta något socker eller kolhydrater, inte ens ris och bröd, annat än det som finns i grönsaker, i alla fall under en längre tid, tills hjärnan vant sig.

Det går att hejda suget efter socker genom att äta animaliska proteiner, kött, ägg och fisk, det tycker i alla fall jag. Proteinet gör att man blir mätt och ”suget” går över. Men jag har inte märkt den effekten av ost och mjölk.

Det är ju också logiskt att animaliska proteiner i magen / blodet skulle kunna motverka ”kicken att jaga efter mera mat”. Det är ju så i djurriket. En mätt varg jagar inte. Den kan gå förbi ett får utan att bry sig om det och det beror på att dess jaktimpuls nu inte fungerar.
Den är alltså hämmad av något. Kanske av proteiner, men det skulle lika gärna kunna vara serotonin eftersom serotonin gör att man inte vill något. Man vill inte ha något och kanske då heller inte göra något.
Hur som helst, proteiner fungerar för mig. Att försöka vara vegetarian blev nästan en katastrof, jag blev bara mer och mer hungrig och sugen på allt smaskens.

Jag har en egen teori om sockerberoende. Jag tror att det uppstår hos dem som genetiskt sett är jägare. Och att detta då också är samma personer som lättare blir alkisar. Att detta skulle vara personer som har ett mer impulsivt sinnelag och som gillar att det ”händer något”.
Det sägs bero på att de saknar en speciell dopaminreceptor.

Addiction Training på tidigt stadium!
Att ge barnen en påse godis varje lördag är att ”träna upp dem” till att få en "beroendehjärna" så att de senare att senare byter godiset mot alkohol och skräpmat med snabba kolhydrater.

Här är några ord av Bitten Jonsson, som skrivit boken Sockerbomben.
Vad är det som gör att vissa av oss kan se en kladdkaka, glass, nybakat bröd eller bara känna lukten av vissa saker och tänka, vill jag ha eller inte och sen bara glömma bort det, eller bara avstå, medan några av oss blir besatta? Viss mat flyttar in i huvudet på oss och vägrar att flytta ut. Det spelar ingen roll om vi tar en promenad, att barnen vill leka med oss, att vi dricker vatten eller vad nu ”experterna” råder oss att göra. Hjärnan är fullt sysselsatt med att få oss att äta just detta. Och längtan, suget, bara ökar och ökar, blir värre och värre, tills vi gör i stort sett vad som helst och slutligen vräker i oss helt utan kontroll.

Vi kan höra den lilla rösten som säger: Nej, inte igen, du vet ju hur det slutar. Vi vill inte ha konsekvenserna som vi så väl känner till. Övervikten, svullnaden i kroppen, dålig mage, huvudvärken, ”dimhjärnan” (koncentrationssvårigheterna), deppigheten, energibristen, humörsvängningarna, tröttheten, sömnstörningarna, värken i kroppen m m. Vi går ändå tillbaka till att äta av sötsakerna, matbrödet, kaffebrödet, chipsen m m. Om och om igen, och igen.

Har vi dålig karaktär, ingen självdisciplin, är vi mentalt svaga, har vi ingen vilja? Är vi bara usla, galna? Vad är det för fel på oss? Är det något fel på oss? Handlar detta om karaktär, vilja eller disciplin?

Nej, verkligen inte, det handlar om hjärnans biokemi och till råga på allt en ärftlig biokemi. Idag finns 15 års forskning inom området ätbeteenden/ätstörningar och idag vet vi att det finns en sjukdom som kan kallas socker- och skräpmatberoende och som enbart är ett utlopp för sjukdomen beroende. Den visar sig nämligen på många sätt.

Om detta kommer du att lära dig på denna sida.
Välkommen till ditt nya fria liv.
Bitten Jonsson
http://www.lchf.se/Startsida/Sockerberoende.aspx

BEROENDE
Missbruk och beroende styrs av hjärnans belöningssystem. Signalsubstansen dopamin har en huvudroll och ser till att belöna oss för sådant som är nödvändigt för vår egen och vår arts överlevnad. Tack vare belöningssystemet är det njutningsfullt att äta, dricka, motionera och ha sex, men den kan också leda in oss på missbruk.
Massor av andra, icke livsnödvändiga, aktiviteter kan förstås också vara njutningsfulla, åtminstone till en början. Det kan vara alkohol, tobak, droger eller spel. Problemet är att detta kan leda till att belöningssystemet "kidnappas", d.v.s. att kopplingarna mellan nervcellerna (synapserna) ändras så att den beroende till sist endast upplever belöning, d.v.s. njutning, när hon eller han ägnar sig åt sitt beroende. Beroendet kan bli så starkt att den drabbade ägnar all sin vakna tid åt sitt beroende, och därmed åsidosätter arbete, familj och fritidsaktiviteter.
Missbruk är en kronisk sjukdom
Beroendesjukdom är alltså en förvärvad, kronisk förändring av hjärnans belöningssystem och till belöningssystemet kopplade områden av hjärnbarken, där minnen av de upplevelser som orsakade beroendet är lagrade.
Det finns idag inga effektiva metoder att "backa bandet" när ett beroende väl har uppstått, även om sådan forskning pågår. Det är därför man beskriver de som lyckats ta sig ur ett beroende med termer som "nykter alkoholist" eller "spelfri spelare".
Forskning pågår för att förstå vad som gör att belöningssystemet "kidnappas". Man vet redan att det finns starka ärftliga riskfaktorer.
Vissa individer löper, på grund av de genvarianter de bär på, betydligt större risk än andra att utveckla beroendesjukdom.
Viktigt att säga är dock att personer som bär på genetiska riskfaktorer för beroende inte är dömda till missbruk och att om de ändå utvecklar ett missbruk, så kan det behandlas.
Beroende är ett dolt samhällsproblem som många blundar för, vilket bidrar till att de som är drabbade inte får sin diagnos i tid.

Utplockat från denna sida där man kan läsa mera:
http://www.doktorn.com/artikel/missbruk-%E2%80%93-hj%C3%A4rnans-bel%C3%B6ningssystem-styr-oss

Min egen reflektion är denna:
Man vet inte om man är missbrukare om man inte försöker att avstå från ”detta något”.
Föräldrar vet inte att deras barn kanske skriker efter godis för att de har abstinensbesvär.

MEN VAD REAGERAR KROPPENS SOLDATER PÅ?

SYREBRIST

Det sägs här att blodcirkulationen är viktig.
Ja, om den är för dålig, p.g.a. att man sitter still så att blodtrycket sjunker för mycket, eller om det blir kramp nånstans i kroppen eller om man blir kall... då kan det ju bli syrebrist i de inre organen.
Det är tydligen något som immunförsvaret reagerar på och det är ju inte så konstigt. Syrebrist kan orsaka att celler dör ganska snabbt.
Men om Försvaret sänder dit soldater som fixar en inflammation så är faran över. Inflammationen gör ont, men den är inte lika farlig som syrebristen.

RIKTIGA INKRÄKTARE
Försvaret kan reagera på bakterier och virus. Det är ju det som det är till för.

KEMISKA ÄMNEN
Men det kan reagera på en massa annat också. Allergener är ämnen som utlöser allergiska reaktioner och det finns hur många som helst.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Allergi

UPPLEVELSER / MIGRÄN
Det kan tydligen också igångsättas av känslomässiga upplevelser. Ex så kommer migrän ofta efter en ”kick” som läkarna kallar ”prodromalsyndrom”, att det är något som visar vad som skall komma.
En slags kroppslig/mental förvarning.

Själv har jag en annan åsikt. Jag tror inte att kicken beror på att migränen ska komma. Jag tror att migränen beror på kicken. Det är stressen som orsakar baksmällan och inte tvärtom.
Det är inte någon sjukdom – det är orsak och verkan.

Jag tror att detta prodromalsyndrom är en stressreaktion. Man överreagerar på något, det bildas mera dopamin och sedan kommer migränen på samma sätt som en baksmälla.

Kicken består i att man får jättemycket energi, och sätter fart, precis som man kan få först av att dricka alkohol. Dvs ”prodromalsyndromet” och huvudvärken är i stort sett samma sak som ”den höga” och ”den låga” perioden hos någon som är manodepressiv. Och migränen beror på att det har bildats  baksmälleämnet serotonin, som man blir lugn av för att det är kärlsammandragande så att hjärnan får mindre blod och syre så att man blir slö.

Om man nu har för lågt blodtryck, för litet vätska i kroppen, för dålig blodcirkulation eller om det blir för mycket serotonin, eller alltihop tillsammans, då bör det ju kunna orsaka att det blir syrebrist i hjärnan. Kanske speciellt på natten, när man ligger still och temperaturen sjunker.
Men syrebrist gör att celler kan dö! Det skulle ju betyda att man nu löpte risk att få hjärnskador om inte kroppens försvar kom dit och startade en inflammation.
Men inflammationen kan bli alldeles för stark så att man blir tvungen att sätta i sig mediciner.

DÅLIG BLODCIRKULATION
Men det bästa vore ju att bromsa det hela på ett tidigare stadium, att hejda syrebristen innan den uppstår.
Och här har vi det som någon skrev om, nämligen att man bör koncentrera sig på att öka blodcirkulationen så att kroppen inte behöver göra någon inflammation för att rädda situationen.
Inte sitta still för mycket. Inte bli kall och frysa.
Precis det där som man säger till ungarna: ät ordentligt, ta på dig varma kläder och rör på dig!

Om man inte vill att inflammationer ska bli alltför kraftiga så tycker jag nog att man kan låta bli  oljor, margarin och kanske även säd. Och socker! 

STRESS

Om man märker att man har det där prodromalsyndromet, att man får ett känslomässigt utbrott, så kanske man skulle låta bli att äta socker, dvs göra allt som får nervsystemet att inte varva upp i onödan. Lära sig att vara lugn.
Men det kan vara lättare sagt än gjort eftersom en sådan kick kan komma så fort att man inte hinner tänka. Det är en instinkt och sker snabbt och automatiskt.
Att medvetet varva upp kan man ju undvika om man har den typen av huvudvärk.
Men det kanske kan tränas bort, ex med meditation, yoga och mindre stress.

DYGNSRYTMEN
De här signalämnena som är inblandade är också de som sköter pigg-och-trött-balansen, dvs dygnsrytmen och... missing a meal or changing sleep patterns may bring on a headache.
Stendahls syndrom.
Vi reagerar inte bara på kemikalier, som vi äter, kommer i kontakt med eller känner lukten av.
Vi reagerar ju också på andra intryck från syn, hörsel, känsel.
Man kan få migrän av synintryck, ex att man ser starka färger, sicksackmönster eller solglitter.
Man kan få en chock av något, som någon säger.
Och man kan bli så ”hög” så att det räknas som en psykos av att bara se något vackert.
Stendhals syndrom är en psykosomatisk sjukdom som kan orsaka snabba hjärtslag, yrsel och hallucinationer när en individ exponeras för konst. Vanligtvis inträffar detta tillstånd när konsten är speciellt vacker eller om en stor mängd av konst är samlad på en plats. Termen Stendhals syndrom kan också användas för liknande reaktioner under andra sammanhang, till exempel vid shopping, då man blir överväldigad och lamslagen av en uppsjö av intryck.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stendhals_syndrom

SIGNALER
Och vi kan reagera på en massa sorters signaler, Vi kan reagera på infraljud, som är så låga att vi inte kan höra dem medvetet.

INFRALJUD
Infraljud är en vågrörelse, framför allt i luft, med en så låg frekvens (under 20 hertz) att den bara uppfattas av människan vid kraftiga ljudnivåer, och då i form av vibrationer.
Infraljud kan alstras av naturliga källor som strömmande luftmassor, strömmande vatten, åska och norrsken, men även av kraftverk, maskiner med mera. Infraljud genereras också av till exempel explosioner, raketstarter och överljudsflygplan.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Infraljud.

Infraljud gör också att folk blir sjuka i närheten av vindkraftverken.

En signal, som för de flesta är helt meningslös kan av en person uppfattas så starkt att det ger hjärtklappning och kanske panik. Det beror på vad hans undermedvetna har lärt sig att associera signalen till. Det är betingade reflexer.

Klassisk betingning är en typ av associativ inlärning, där en organism lär sig att koppla ihop ett stimulus med ett annat.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Klassisk_betingning

Infraljud kan man alltså inte höra, men kroppen märker dessa ljud i alla fall och man kan bli sjuk av dem, kanske yr och illamående.
Det finns också elektriska signaler, som man inte kan höra, men som kroppen uppfattar och kan reagera på.
Antingen kan reaktionen bero på att det är skadligt att utsätta sig för just den typen av signaler en längre tid eller också har kroppens försvar lärt sig att uppfatta just den typen av signaler som ”fiender”. Och den börjar att producera inflammatoriska ämnen. Men det hjälper ju inte, så kroppen fortsätter att försvara sig. Och där sitter man med en konstant inflammation.

Och nu kommer vi till det riktigt roliga!
Som om det inte skulle vara nog med alla fetter, socker, syrebrist, beroende, infraljud och skräpmat!
Våra elektriska grejer är inte heller så nyttiga!

Våra moderna elektriska grejer såsom närheten till sändare och kraftledningar, mobiler, DECT-telefoner, lågenergilampor, elektroniska ”barnvakter”, trådlösa nätverk, routers o.dyl. fungerar genom sina elektromagnetiska fält eller strålning, som då är mikrovågor, som går tvärs igenom det mesta och det är tydligen så att nervsystemet kan reagera på dem.

Man ska akta sig så att en sådan reaktion inte startar för då kan det sedan vara omöjligt att stoppa den. Och det finns heller inga läkare som vet hur man ska göra för att få den typen av reaktioner att upphöra.
Jo, det finns några på Breakspear Hospital (http://www.breakspearmedical.com/) men alla har ju inte råd att åka dit.

Det finns nämligen inte många vanliga läkare som vet vad strålning är för något.
De flesta vet inte ens vad ett elektromagnetiskt fält är, så de förstår inte vad det är som kroppen reagerar på.
Men man behöver ju inte använda siffror och tekniska termer för att förstå att all teknik har trissat upp livet till ”höga frekvenser”, både omkring oss och i hjärnan. Det är bara att tänka på skillnaden mellan fjället och tunnelbanan.
Folk pratar om stress överallt.

Här berättar Paul Doyon:
While I have always been extremely health conscious and am presently in excellent health, I did become temporarily out-of-commission (i.e. I was really sick) in 2005 with a number of at the time unexplainable symptoms.

I was quite puzzled at the time because I had been eating mainly organically grown food, drinking spring water, doing Yoga every morning, and going to the gym several times a week.
In other words, I was doing everything to stay healthy. I was not supposed to get sick.

It took me six months before discovering or even imagining the main source of the problem - which was in fact "overexposure to electromagnetic" - especially microwave - radiation.
I was living within 100 meters of three cell phone towers at the time and numerous WiFi signals had been bleeding into my apartment from my adjacent neighbors.

I developed a host of symptoms, which are found in what has been misleadingly described as Chronic Fatigue Syndrome (CFS) -- but much more acurately described as Radio Wave or Microwave Sickness. The fact that large numbers of people in the USA suddenly started getting sick in 1984 with these symptoms originally dubbed as "Yuppie Flu" (yuppies were the first to own cell phones and computers, by the way) the same year the first (1G) commercial cell phone network was set up across the country....
http://prd34.blogspot.se/2012/04/it-just-makes-sense-link-between.html?spref=fb

Jag tror att vi är skapade på det viset att vi kan känna elektromagnetiska förändringar i omgivningen och att vi på det sättet kan ”läsa av” miljöer och andra personer. Och för att vara friska så måste omgivningen ha ”friska em-fält” med den frekvensen som naturen har. Den lär ligga på 7,8 Hz.
Här är en liten film.
http://www.youtube.com/watch?v=nNC6nZa8VRs&feature=related

Fast jag tror inte att man kan ”fixa sig” med ljud som har ”rätt frekvens” från en mobil eller dator eftersom den maskinen samtidigt sänder även en massa andra elektriska frekvenser – det är bara det att man inte hör dem.

Man måste försöka bli medveten om alla frekvenser som man har omkring sig. Nåja, i alla fall vilka ”värstinggrejer” som man har i sin närhet.

Antingen kan man säga att ”Äsch, det finns så mycket som är farligt!” eller också kan man försöka att bli litet mer MEDVETEN! Bara litet!

I alla fall om man har konstiga symptom i stil med sömnstörningar eller att det gör ont nånstans. Det kan ju vara så att det är något som går att fixa.Ibland kan det vara meningslöst att fråga doktorn om bra tips. Han tycks inte ha någon vidare  utbildning när det gäller vare sig elektroteknik, örter eller näringslära.

Det kan ju vara någon elektrisk grej, som man själv har använt så mycket att kroppen börjat reagera på den. Elektriska grejer kan också vara jättekul, dvs de kan trigga kroppens belöningssystem så att man får en liten ”kick” av dem.
Och med tiden kan hjärnan börja överreagera så att man känner sig beroende av... nånting, nån grej.
Man mår inte riktigt bra om man inte har mobilen med sig! Man får kanske en slags abstinensdepression.

Men även om en kick är så liten att den verkar totalt ofarlig så är den ändå ”stress” och när hjärnan  försöker bromsa så kommer det där med serotoninet och kärlsammandragningen och syrebristen.
Det är som om kroppen skulle vara ”din intelligenta bil”: när du gasar för mycket så börjar den att förbereda en inbromsning. Om bromsen ”hänger sig” en gång var fjortonde dag kan man ha fått migrän och om den hänger sig i flera månader så har man en depression.
Om den hänger sig i en vecka så kan man stanna hemma och äta och sova och ta det lugnt och se om det inte automatiskt blir bättre. Bara vara tyst och inte göra något. Det är det som serotoninet egentligen vill att vi ska göra: sova!
Dessa ”stressämnen” sköter också dygnsrytmen, inte bara kickar och depressioner, så det är bra att ha en vettig, naturlig dygnsrytm.

Elektromagnetiska fält påverkar dopamin/opiatsystemet.
Den meningen läste jag i en vetenskaplig rapport för ungefär 15 år sen. Och där stod det att ”det har man känt till i 30 år”.
Jaha, då bör man ju ha vetat detta i 45 år nu, eller hur? Och ändå verkar det inte som om folk vet det.
Det beror antagligen på att ”nästan ingen” känner till hjärnans signalsubstanser, belöningssystemet eller elektromagnetiska fält. Varken det ena eller andra!

Och bland dem ”som borde veta” så verkar det vara så att antingen är man läkare / medicinare, och då har man ingen aning om vad ett em-fält är, eller också är man tekniker / fysiker, och då har man ingen aning om hur hjärnan fungerar.
Och de har inte fått några anslag för att samarbeta???

Doktorn har aldrig hört ordet em-fält och fysikprofessorn vet inte hur serotonin fungerar. Det verkar faktiskt som om det, i största allmänhet, skulle vara så illa.

Plus att en läkare inte är intresserad av att ta reda på vad något beror på. Han förklarar den saken genom att säga att då ”skuldbelägger man patienten”. Och läkemedelsbolagen är ju heller inte intresserade av det. Tvärtom.
Jovisst, det kan man ju säga, men om man är sjuk så borde man ju ha rätt att få något tips om vad det kan bero på.

Nä, man får snoka själv!

VILKA ELGREJER?
Att man reagerar på en elgrej vet man inte. Man tror att det är ”man själv” som fått huvudvärk, och det är det ju också. Signalerna syns ju inte och de hörs inte så man märker dem inte.
Om någon pratar om dem så blir det ju som om han pratade om Jesus eller UFOs.

Om det är någon elgrej man reagerar på så är det troligt att det är en som man har haft nära sig ganska länge. Det kan också vara en grej som grannen har.

Om du har din säng mot väggen så kanske du har grannens TV, dator eller router bara en halvmeter från ditt huvud när du sover och en sådan sak kan ”störa djupsömnen” och även göra så att man får cancer. Obs att man kan få cancer av en grej utan att reagera på den.
Farlig och reagera är inte samma sak. Man kan få kraftiga reaktioner av pollen, jordnötter och hundhår också!

Något liknande gäller också DECT-telefoner och lågenergilampor, som också kan vara bakom väggen utan att du vet om det.

Och var är närmaste mobilsändare, högspänningsledning, högspänningscentral? Och varför är TVn påslagen hela tiden? Gå dit och dra ur sladden om du inte ska titta! Snacka om beroende!

Det säger sig självt att man inte ska lägga en ”elektronisk barnvakt” i barnets säng. Den ligger där och sänder mikrovågor hela tiden.

Det är inte så särskilt konstigt att så många är sjuka eller mår dåligt – det vore mycket konstigare om alla vore friska.
Smärtor borde man tolka som kroppens brandlarm, att den skriker att något är fel och att den vill att man ska ändra på något.

ROUTER
Trådlös router fungerar som accesspunkt i ett trådlöst nätverk. Routern avger hela tiden strålning i form av mikrovågor. Även när nätverket inte används.

TRÅDLÖST NÄTVERK - WLAN / WiFi
I ett trådlöst nätverk finns en accesspunkt, som alltid avger strålning för att annonsera att det finns ett trådlöst nätverk att ansluta datorn till. Strålningen från accesspunkten utgörs av 10 mycket korta mikrovågspulser per sekund. Uteffekten för utrustning som ska användas inomhus är maximalt 0,1 watt, d.v.s. ungefär som en trådlös DECT-telefon.
Hälsoproblem
Ännu har det inte gjorts några studier om hur strålning från trådlösa nätverk påverkar människor eller levande materia. Därför får risker bedömas utifrån studier av liknande strålningskällor, som till exempel trådlösa telefoner, mobiltelefoner och mobilmaster. Österrikes miljömedicinare har uttalat att de väntar sig liknande hälsoproblem av trådlösa nätverk som av mobiltelefoner och mobilmaster.
Strålningen från ett trådlöst nätverk liknar mest den från trådlösa DECT-telefoner för vilka strålskyddsmyndigheterna i Schweiz och Tyskland har givit ut rekommendationer för att minska strålningen. Den tyska Strålskyddsmyndigheten, BfS, går längst och rekommenderar att man använder konventionella kabellösningar när man kan avstå från trådlöst nätverk.
Lågstrålande alternativ
Det lågstrålande alternativet är att använda kabel. Trådlösa bredbandsmodem och routrar, som också har flera kontakter för nätverkskablar, kan ha en möjlighet att stänga av funktionen för trådlöst nätverk. Men även om den går att stänga av kan det vara så lömskt att strålningen inte upphör. Vid osäkerhet är det bäst att köpa nytt.
Netgear MR814v2 - Bocken i rutan Enable Wireless Access Point klickas bort och inställningarna sparas. Under Router Status anges då Wireless Access Point som Off och kontrollampan på fronten slocknar, men strålningen fortsätter även sedan routern startas om.

D-Link DSL-604+/GTA - Bland inställningarna finns inga alternativ för Wireless Access Point. Access Control kan ställas i Disabled men det hade ingen effekt på strålningen.

3com OfficeConnect Wireless 11g Cable/DSL Router - Bocken i ruten Enable Wireless Networking klickades bort och inställningarna sparades. Kontrollampan på fronten slocknade och strålningen upphörde.
http://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/tradlosa-natverk/index.htm

DECT-telefon
Det är en ”vanlig fast telefon”, men den är trådlös, dvs den är egentligen en slags mobiltelefon.

”Ställ basenheten där ni inte ständigt uppehåller er, till exempel i hallen. Undvik barnkammare, sov- och vardagsrum. Ställ den inte direkt på skrivbordet."
Så skriver den tyska strålskyddsmyndigheten, BfS, om trådlösa DECT-telefoner. Den typ av trådlös telefon som strålar mest. BfS anser att man ska använda fast telefon.

En trådlös telefon är ett eget mobiltelefonsystem där laddaren för telefonen fungerar som mobilmast. Laddaren, eller basenheten som den egentligen heter, strålar även när man inte använder telefonen och slutar stråla först när man drar ur elkontakten. Det hjälper inte att ställa telefonen i basenheten eller att dra ur telefonjacket, undantag finns.
I närheten av basenheten är styrkan på strålningen jämförbar med att ha en eller flera mobilmaster på nära håll.

Hälsorisker
Världshälsoorganisationen WHO:s avdelning för cancerforskning, IARC, har klassat radiofrekvent strålning från trådlösa telefoner och basenheterna som "möjligen cancerframkallande". Den enda forskargrupp som i flera studier undersökt riskerna för hjärntumör på samma sätt som för mobiltelefoner är Lennart Hardell på Örebros universitetssjukhus. Någon skillnad mellan användning av mobiltelefoner och trådlösa telefoner syns inte i de studierna. Risken för hjärntumör ökar mellan 1,5 och 5,5 gånger beroende på tumörtyp och hur många timmar och år som den trådlösa telefonen använts.
http://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/tradlosa-telefoner/index.htm


LÅGENERGILAMPA
Den sprider radiofrekvent strålning, ultraviolett strålning och ozon och ger smutsig el, som i sin tur skapar strålning liknande bildskärmsstrålning längs elledningarna.
Den har ett lysrör som skapar ljuset. Alla lysrör innehåller kvicksilver som är ett mycket farligt miljögift. Det kan skada centrala nervsystemet och njurarna. En tesked kvicksilver kan förgifta en medelstor sjö.
Radiofrekvent strålning
Strömmen går genom lysröret i form av elektriska urladdningar. De kan enklast beskrivas som blixtar och gnistor vilket gör att lysröret drar ström ryckvis. På så sätt skapas radiofrekvent strålning, inte bara från själva lysröret, utan även från de elektriska ledningarna5. Lysrör kan störa radioapparater.
Växlande magnetfält har klassats som möjligen cancerframkallande8. Därför tillämpas försiktighetsprincipen för dessa. De snabba variationerna i styrka på magnetfälten från lysrör och lågenergilampor gör att de påverkar kroppen mer än magnetfält från vanliga glödlampor.
Epilepsi och migrän
Epileptiker har rapporterat yrsel, koncentrationsstörningar, olustkänslor och förstadiet till anfall i närheten av lågenergilampor. Migrändrabbade har fått svår huvudvärk
Lågenergilampor är idag en vanlig utlösande faktor av elöverkänslighet.
http://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/lagenergilampor/index.htm

BABYLARM, BABY MONITOR, ELEKTRONISK BARNVAKT
Det de alla har gemensamt är att en radiosändare placeras intill eller i närheten av barnet.

Hur mycket radiosändaren strålar skiljer mellan modellerna. De enklaste, som saknar räckviddskontroll och bara sänder när barnet ger ljud ifrån sig, strålar minst. Eftersom kommunikationen sker med radio kan två familjer som använder babylarm störa varandra och i värsta fall lyssna på varandras barn. För att förhindra detta väljer man en störningsfri kanal med en manuell kanalväljare på de enklaste modellerna.

Mer avancerade modeller väljer kanal automatiskt. Det sker genom att sändaren hos barnet ständigt sänder en pilotton som gör att andra babyalarm kan undvika den frekvensen. Med pilottonen får man också räckviddskontroll. Mottagaren hos föräldrarna piper när de gått för långt bort och tappat kontakten med sändaren hos barnet. Räckviddskontroll förutsätter att sändaren hos barnet alltid sänder vilket gör att barnet utsätts för mycket mer strålning än från modeller utan räckviddskontroll.

Hur mycket strålar ett babylarm?
Enligt den tyska konsumenttidningen ÖKO-TEST, som testat 19 babylarm , överskrider "barnvakterna" TCO:s normer för bildskärmsstrålning upp till 10 gånger på 30 centimeters avstånd. Även på två meters avstånd var det åtta som inte kom under TCO-normen. Den dyraste modellen i testet kom från Philips och är byggd med DECT-teknik vilket gör att den ständigt strålar pulsade mikrovågor som basenheten till en trådlös DECT-telefon.

Det finns också små trådlösa videokameror som kontinuerligt filmar barnet och skickar bilden till en TV hos föräldrarna. För den trådlösa överföringen används frekvensen 2,4 GHz, som är något högre än för 3G och samma som för mikrovågsugnar och trådlösa nätverk för datorer.
Bland ÖKO-TESTs 19 testade babyalarm fanns en som använde husets elledningar för överföringen. Den drivs med ström från vägguttaget och TCO-normen för bildskärmar överskrids dubbelt upp på en meters avstånd
http://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/tradlos-barnvakt/index.htm

MOBILTELEFON
Blod-hjärn-barriären

Experiment har visat att blod-hjärn-barriären kan öppnas och släppa in ämnen som inte ska finnas bland nervcellerna i hjärnan. Resultatet blir att nervcellerna skadas eller dör. Genombrott av blod-hjärn-barriären har påvisats ner till en hundratjugofemtedel av tillåten strålning från en mobiltelefon.

Skador på DNA
Wiens läkarförbund anser att EU:s REFLEX-studie entydigt visar att radiofrekvent strålning, dit mobilstrålningen räknas, skadar DNA. Den strålningsintensitet som användes vid försöken låg under den som tillåts från mobiltelefoner.

Hjärntumör
Världshälsoorganisationen WHO:s avdelning för cancerforskning, IARC, har klassat radiofrekvent strålning från mobiltelefoner och mobilmaster som "möjligen cancerframkallande". Risken för hjärntumör ökar mellan 1,3 och 6,1 gånger beroende på tumörtyp och hur många timmar och år som mobiltelefonen använts.

Huvudvärk, trötthet, minnesstörningar, m.m.
En av de mest kända undersökningarna om hälsoproblem och användning av mobiltelefon är Sandström, Oftedal, Milds svensk-norska undersökning från slutet av 1990-talet. Den visar att yrsel, olustkänslor, koncentrationssvårigheter, minnesförlust, trötthet, huvudvärk, värmekänsla i och bakom örat samt brännande och stickande hud ökar med ökande samtalstid och antal samtal per dag.
  
LED-LAMPA, LYSDIODLAMPA
De flesta LED-lampor skapar snabbt varierande elektriska och magnetiska fält och ger därför en mycket sämre elmiljö än vanliga glödlampor.
Den del i en LED-lampa som lyser kallas lysdiod och lamptypen kallas därför också diodlampor eller lysdiodlampor. LED betyder Light-emitting Diode, LED uttalas lädd.

En lysdiod drivs med 3 till 4 volt spänning. En LED-lampa som får 230 volt från vägguttaget eller lampsockeln måste därför innehålla en transformator. Till LED-lampor används så gott som alltid en elektronisk transformator som är mindre och billigare än en transformator med järnkärna, men som skapar snabbt varierande elektriska och magnetiska fält längs de elektriska ledningarna fram till transformatorn och vidare till lampan, så kallad smutsig el. Ju snabbare fälten ändras desto

SMUTSIG EL = TRANSIENTER
Transienter på elnätet är snabba och mycket kortvariga förändringar av spänningen. Slanguttrycket för sporadiskt förekommande transienter är spikar. När transienterna är mindre och ständigt förekommande talar man om smutsig el.
Transienterna följer ledningarna till andra abonnenter och sprids över elnätet. Genom transienternas snabba förlopp skapar de högre spänning i människor och driver starkare ström genom kroppen än elektricitet utan transienter1.

När man tänder en glödlampa och strömmen börjar flyta genom lampan sker en ytterst liten men snabb sänkning av spänningen i sladden och den elektriska ledningen till lampan. En transient har skapats. När glödlampan släcks och strömmen hindras att gå genom lampan ökar spänningen en aning men mycket snabbt. Även då skapas en transient. Transienter skapas vid hastiga förändringar av strömmens flöde.

En glödlampa skapar bara transienter när den tänds och släcks. Andra lampor som lågenergilampor och LED-lampor använder switchteknik som kopplar in och ur lampan många tusen gånger per sekund och vid varje in och urkoppling skapas en transient.
Switchteknik används även i elektroniska transformatorer som finns i datorer, bildskärmar, TV-apparater, spisar, batteriladdare, mm. Switchtekniken skapar mycket transienter och därmed smutsig el. Transienter skapas också av dimrar vilka bryter eller kopplar på strömmen 100 gånger per sekund.
http://www.vagbrytarenstockholm.se/kunskapsbanken/ellara/smutsig-el.htm

Jag hittade också, hos en elfirma, lättläst information om strålning och elgrejer:
Är elektromagnetisk strålning en hälsorisk?
 Du kanske tycker att det är konstigt att ett företag som jobbar i telekombranschen och även säljer trådlösa produkter, går ut offentligt med att dessa produkter är hälsovådliga?
Vi på Maxicom tror att vi är ganska ensamma om detta i Sverige (det är, lite skämtsamt, vi och systembolaget som uttalar "köp inte våra produkter"), men anser att det är varje säljares skyldighet att upplysa kunden om dessa risker.
Det är många i branschen som vet detsamma som vi, att den trådlösa tekniken utgör en stor hälsorisk, men man håller tyst om detta för att inte "störa affärerna", vilket väl är en fråga om moral.
Vi vill ge dig insyn i problemet, så du kan ta ställning till om du vill utsätta dig själv och andra för dessa skaderisker (ingen kund har hittills varit negativ till att få ta del av denna information).
Läs mera här:
http://www.maxicom.se/Stralningsrisker.php


DET DÄR VAR FÖR MYCKET!
Jo, men man kan ju ta bort det som man ändå inte använder och vara litet försiktig. 

Det är mycket möjligt att man kanske tål att utsätta sig för 30% av allt som är farligt, men kanske inte 110%. Och sååå väldigt svårt att ”minska på det är det väl inte.

Man kan fortfarande hitta vanliga, gamla glödlampor i affärerna, då blir det mindre transienter i elledningen och man riskerar inte att få i sig kvicksilver om en lampa skulle gå sönder.

Man måste inte ha en router. Man kan fästa upp sladdar. Att slippa cancer och huvudvärk är väl viktigare än att inte ha sladdar.

Man måste inte hålla mobilen tätt mot huvudet. Håll ut den en bit, någon dm från huvudet.

Och man ska inte lägga fingrarna över mobilen när man pratar. Då ökar den sin strålning för att signalerna ska nå fram.

Om man pratar i en mobil i en bil så har signalerna svårt att komma ut, de förstärks av telefonen, plus att de studsar tillbaka inne i bilen. I vissa bilar har man därför antennen på utsidan.

Man måste inte ha TVn på stand-by när man inte tittar på den. Det är inte så svårt att dra ur kontakten.

Man måste inte ha datorns trådlösa sändare/mottagare direkt på datorn, så att man tittar in i den. Eftersom jag läst att ögat är extra känsligt för strålning så antar jag att det är bra att vara försiktig.
Jag har satt min sändare på en 4 m lång sladd, med USB-kontakt, och lagt den i fönstret bakom stenar och en massa ampelliljor.

Varför inte dra ur proppen på natten om man är kopplad till samma elsystem som grannen?

Själv har jag min radio och min laptop kopplade till ett fritidsbatteri. Det ser ut som ett bilbatteri och är väl "samma sak". Om jag inte gör det så får jag huvudvärk av radion.

Man är inte tvungen att äta en massa socker och skräpmat. Man kan köpa ”riktiga grejer”, det är inte dyrare, tvärtom. Då blir man mindre sugen på allt möjligt och speciellt om skräpet inte finns hemma i skafferiet.

Det är inte så svårt att göra naturlig efterrätt. Man kan blötlägga torkad frukt och äta med vispgrädde.

Om man inte vill helt avstå från säd och bröd så varför inte ”skippa det värsta”, vetemjölet? Och bara äta små mängder av ex råg och havre?

Man måste inte äta margarin, det går lika bra med smör.

Man måste inte äta oljor. Man kan nöja sig med att använda en aning olivolja ibland, den innehåller inte lika mycket n-6-fetter.

I stället för vegetabilisk olja kan man använda skirat smör, som är detsamma som indiernas smörolja ”ghee”.

Snask
Vanligt snask är gjort av gelatin, socker, färgämnen och smakämnen.
Vi är av naturen programmerade till att vilja plocka i oss frukt och bär, som innehåller massor av antioxidanter och andra nyttiga ämnen.
För att locka oss att äta dem är de söta. De vill bli uppätna för att de sprider sina frön på det sättet.
Så man kan säga att det är en instinkt att äta små, söta, färgglada ”grejer” som vi hittar,
men vårt undermedvetna kan inte skilja på blåbärsbuskar och affärens snasklåda.
”Man tager vad man hittar!”

Frukt på ett enkelt sätt
Hallon och blåbär kan man ha i frysen.
Torkade aprikoser kan man köpa kilovis från Biofood via en hälsokostaffär. Jag känner några som har bildat en egen inköpsförening för att få handla direkt från dem och då får de varorna hemkörda också.
http://www.biofood.se/Produkter.html

Röda druvor och blåbär har rykte om sig att vara extra nyttiga. Dem kan man ju enkelt ha hemma i form av juice eller juicekoncentrat. Druvjuice med blåbär och blötlagda russin kan man ta ett glas av efter maten, som en liten efterrätt.
Det socker som finns i frukten är inte så skadligt om man först har ätit proteiner. Det orsakar då inte någon ”sockerkick”, men jag har glömt var jag läste det.
Det finns massor med nyttiga påhitt som man själv kan fundera ut.

INSULIN
(Ett klipp från Fitnessguru)
Många här håller med om att vi bör dra ner på kolhydraterna. Dock är det inte lika många som vill äta smör, grädde och annat mättat fett, därför vill jag gärna läsa på lite mer innan jag skriver något om hur det funkar i samband med träning. Så därför tänkte jag börja med kolhydratsdelen, och berätta kort om boven i dramat: Insulin

Insulin är ett hormon som styr vårt blodsocker och ser till att vi har lagom med glukos i blodet. För lite glukos i blodet kan leda till döden, eftersom det påverkar våra röda blodkroppar som transporterar syre och koldioxid. För mycket glukos i blodet kan leda till kärlskador och sockerförgifting....
När vi äter kolhydrater och höjer blodsockret stänger insulinet av alla konkurrerande energikällor för att maximera sockerförbränningen. Med andra ord, insulin stänger fettförbränningen. Insulinet gör även att överskottsenergin lagras som fett i cellerna.

Många tror att detta inte gäller långsamma kolhydrater, men dessa är inget undantag.
Långsamma kolhydrater bryts långsammare ner i kroppen, men liksom snabba kolhydrater bryts de ner till enkla sockerarter innan det går till blodet. Glukoshalten stiger, och bukspottkörteln släpper då loss insulin för att få ner nivån.
Ju mer kolhydrater du äter, ju mer insulin utsöndras. När så mycket insulin utsöndras är det lätt att blodsockret sjunker för mycket: vi blir trötta, hungriga ---> man tillför mer kolhydrater och vips så är vi tillbaka. En ond cirkel helt enkelt.
http://fitnessguru.se/cam/5574-insulin-ett-noedvaendigt-katastrofhormon

Skirat smör
Att skira smör innebär att man smälter smöret sakta. Då delar det sig i en fett- och en vattenfas och sedan använder man det smörgula fettet som lägger sig överst i kastrullen. Smör består av ca 82 procent fett. Resten är proteiner, mjölksocker och vatten. Vatten är tyngre än fett, därför hamnar det ihop med de vattenlösliga komponenterna i botten av kastrullen när man smälter smöret utan att röra i kastrullen.
http://www.arlafoodservice.se/utbildning/smor-och-bregott/smor-ger-smak-och-kvalitet-i-koket/smor-i-restaurangkoket/

1. Smält smör
Ta ett helt paket smör, d.v.s. rent, äkta smör och inte margarin, helst osaltat, men det fungerar även med det vanliga lättsaltade. Smält det långsamt i en kastrull på låg värme.
2. Sjud
När smöret smält helt och hållet, låt det sjuda på plattan i ca en timme. Håll så låg värme som möjligt så att det inte bränns på botten. Titta till det då och då, men undvik att röra om, meningen är att bottensatsen ska separeras från oljan.
3. Svalna
Efter en timme kan det se ut ungefär så här. En vit, mjölkig massa har separerats från smörfettet, och ett skum har lagt sig på ytan. Rör inte detta, utan låt det svalna ca en kvart.
4. Skumma
När det svalnat lite har den vita mjölkiga massan sjunkit till botten, och ett lager skum lagts sig på ytan. Skumma av ytan så den blir helt blank.
5. Filtrera
Nu är det dags att filtrera bort bottensatsen. Häll genom filterpapper eller filtertyg. Här använde vi en sil och ett kaffefilter, vilket fungerade ganska bra. Blir filtret så igenslammat att det tar stopp helt kan man behöva byta det någon gång, och om det tar så lång till att smöret börjar tjockna kan man värma på det lite emellanåt. När man är färdig ska oljan vara helt klar och har en vacker gyllengul färg
6. Förvara
Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet, där den säkert håller minst ett halvår. Den stelnar i kylen och blir då lite ljusare i färgen, men får tillbaka sin vackert guldgula färg vid användning.
http://www.recepthjalpen.se/articles_ghee.php


(Ett urklipp från Näringsterapeuten)
Fett och oljor
Vad ska vi äta och vad händer i kroppen?

Det viktigaste valet vi kan göra när det gäller vår kost är att välja rätt fett!
Alla våra cellers membran består till stor del av fett. Kvaliteten på fettet påverkar hur effektivt cellen ska kunna släppa in näringsämnen och släppa ut slaggprodukter.
Fett ingår i alla hormoner och är särskilt viktigt för hjärnan och nervsystemet.
Vilket fett vill då kroppen ha?

Vi utesluter alla fetter som är härdade, raffinerade och kemiskt behandlade samt alla fleromättade fetter utom fiskolja. Bort försvinner alla margariner, smörblandningar och växtoljor som solros- raps- och majsolja etc.

Margariner
Arakidonsyra (omega6) finns i kött, mjölk och skaldjur, solros- majs- soja- och jordnötsolja. AA är bra för minnet men ökar inflammation i kroppen. Inflammation bidrar till höga homocysteinnivåer. Hög nivå av homocystein är en markör för nedsatt metylering vilket bidrar till att kolesterol oxideras och fäster sig i kärlväggarna.

I vår kultur har vi ett starkt överskott av omega 6 i kosten varför vi skulle bli mycket friskare av att utesluta dessa fetter och oljor, speciellt om vi har kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, depression och andra inflammationstillstånd som diabetes och värk.

Fleromättade fettsyror, omega 6 och arakidonsyran är de viktigaste förstadierna vid uppkomsten av de skadliga eikosanoider som orsakar inflammationer och har på så sätt en betydelsefull inverkan på inflammationsförlopp i kroppen vilka i sin tur bidrar till:
Depression
Plackbildning med medföljande hjärt- och kärlsjukdom
Diabetes

Våra gener behöver en balans på max 3:1 omega 6 mot omega 3 för att fungera normalt.
En felaktig balans/brist av mineraler och fettsyror ger att fel gener kommer till uttryck och börjar producera för oss fel proteiner.
Genom att balansera omega 3 och 6 i kroppen skulle kolesterolsänkande mediciner bli mestadels onödiga. Detta berör 600 000 svenskar.

De fetter som blir kvar är; oraffinerad kokosolja, kallpressad olivolja samt naturlig sesamolja. Vi kan också äta mindre mängder rent smör.

Fleromättade fetter minskar också utsöndringen av sköldkörtelstimulerande hormon, TSH vilket kan göra oss trötta, frusna och sänka vår ämnesomsättning. När ämnesomsättningen sjunker tappar cellen laddning i cellmembranet som hos friska celler är 69,4 mV (milliVolt). Celler med låg laddning har en tendens att klumpa ihop sig. En cancercell har extremt låg laddning, mindre än 10 mV.

Många livsmedel innehåller härdat fett. Det är vanligt i halv- och helfabrikat, pulversoppor, såser, buljong och pålägg. Detta finns alltid tryckt på innehållsförteckningen. Står det "vegetabiliskt fett (varav härdat)" så lägg tillbaka produkten och köp en annan! Industrin vill gärna använda härdade fetter för att hållbarheten på produkterna blir längre, men detta på bekostnad av vår hälsa. Inom kakindustrin är det så att staten subventionerar margarin i stället för det naturliga smöret. Fasta margariner är härdade. Alla härdade fetter höjer kolesterolet, LDL.

Vid sjukdom som t.ex. leverproblem är det extra viktigt att undvika fleromättade fetter och härdade fetter då de belastar levern.

Kokosolja
Oraffinerat kokosfett innehåller viktiga ämnen som stödjer kroppen och är ett näringsmässigt mycket bra födoämne.
Kokosfettet är flytande i kroppen. Det smälter vid 25-28 grader.

Kokosolja är ett mättat fett. Till skillnad från traditionella mättade fetter (långa fettsyror) består kokosoljan av medellånga fettsyror. Meddellånga fettsyror är lite lösliga i vatten till skillnad från långa fettsyror som är olösliga i vatten.

Energiproduktion
Meddellånga fettsyror tas ej upp i kroppen genom lymfan som andra fetter. De tas upp som annan näring från tarmen direkt ut i portådern som först går till levern och sedan ut i blodet. På detta sätt tas kokosoljan upp 250 ggr snabbare och är mer lättsmält än mättat fett med långa fettsyror. I cellerna används de medellånga fettsyrorna till energi, där de påskyndar ämnesomsättningen, i stället för att lagras som kroppsfett. Energin bildas med hjälp av syre inuti cellens mitokondrier. Mitokondrier har dubbla cellmembran och transporten av långa fettsyror in i mitokondrien kräver enzymer. Meddellånga fettsyror tränger in utan hjälp av enzymer och cellen får snabbt ny energi. Detta är extra viktigt för de vars resurser går till att besegra sjukdom. (Motion ökar antalet mitokondrier i cellen. Cancerceller har inga mitokondrier utan skapar energi genom jäsning -socker.)

Nedbrytningen av medellånga fettsyror börjar omgående redan i munnen. Detta avlastar bukspottkörteln vilket är mycket viktigt för de med matsmältningsproblem och gasbildning. Vid störning i fettnedbrytning vid tarmsjukdomar/inflammationer och Chron´s är medellånga fettsyror till stor hjälp för kroppens näringsupptag. Kokosoljan har en antioxidant verkan. Den påverkar blodkärlen på ett väldigt positivt sätt.

Ämnesomsättning
Kokosfett bidrar till balans i sköldkörteln och utsöndringen av sköldkörtelstimulerande hormon, TSH, och bidrar till att balansera vår ämnesomsättning. När ämnesomsättningen inte trycks ner har vi lättare att hålla vikten. TSH bidrar till att sänka det "onda" kolesterolet genom omvandling till bl.a. antistresshormonet DHEA. DHEA spelar en väsentlig roll i förebyggandet av hjärtsjukdomar, diabetes, senilitet och andra s.k. ålderssjukdomarna. Det finns flera fina exempel på stora viktnedgångar hos överviktiga personer som bytt fett i kosten. Det blir som ett "oljebyte" i kroppen med ny olja som inte härsknar. Vi vet att bilen mår bra av ett oljebyte. Våra celler mår mycket bättre utan härdade och processade fetter.

Immunförsvar
Kokosfett är mycket rik på laurinsyra som också återfinns i bröstmjölk. Laurinsyran omvandlas till monolaurin som är giftigt för microber; virus, bakterier och svamp som Herpes Simplex, cytomegalovirus, influensa, mässling, listerna, stafylokocker och streptokocker. Monolaurins betydelse för AIDS undersöks på flera håll i världen.

Laurinsyran är en så viktig komponent att den är tillsatt i bröstmjölksersättning där den skyddar barnet mot bakterier och parasiter. Den är ett essentiellt näringsämne. Laurinsyra (12:0) är den viktigaste fettsyran i kroppen. Den finns även något i smör (en bråkdel).

Kokosoljan innehåller också kaprylsyra (8:0) som har samma effekt på mikrober. Kaprylsyra gynnar goda tarmbakterier, motverkar svamp och dödar parasiter i mag-tarmkanalen.

Användning
Kokosoljan används till matlagning som stekning, wok, fritering och i soppor och grytor. Det oxiderar först över 198 grader.
Smör kan användas vid försiktig stekning, vid höga temperaturer oxiderar kolesterolet.
Kokosolja går bra att ha på bröd. Det saknar smak. Man kan ta en matsked för att dämpa hunger eller blodsockersvängning.
Terapeutiskt kan man ta 3-6 matskedar om dagen . Den mängden laurinsyra räcker för att bygga upp immunförsvaret. Energin i kroppen ökar och lusten till socker- och stärkelserik kost minskar. Börja med en matsked och trappa upp så att matsmältningen hinner anpassa sig.

Huden
Allt vi smörjer in i huden kommer in i kroppen. Välj produkter utan kemikalier och mineraloljor (paraffin, vaselin) som inte ger en belastning på kroppens avgiftning samt stör hudens naturliga rytm. Använd inte heller oljor som härsknar snabbt (fleromättade). Glimpse är en exklusiv, ren hudvårdsserie mot åldrande och åldersfläckar. Kontakta Tumba Hälsocenter för mer information. Bruna ålderfläckar består av oxiderade omättade fetter (lipofucinpigment) och förebyggs av kokosolja och antioxidanter. Xangojuice är mycket rik på antioxidanter.

Till massage passar sesamolja, olivolja och kokosolja.
Kokosoljan är utomordentlig att använda till massage då den är doftfri och dess små molekyler lätt sjunker in i huden. Blanda själv med sesam eller eteriska naturliga doftessenser. Oljan gör också strukturen i bindväven stark och smidig.

Kokosoljan har väldigt lång hållbarhet då den ej är känslig för oxidering. Den förvaras i rumstemperatur.
Kokossmaken kan tas bort med kemiska lösningsmedel eller ånga. Förväxla ej ångat naturligt kokosfett med det härdade fettet som säljes i livsmedelsbutikerna.

Kokosfett finns att köpa hos välsorterade terapeuter och hälsofackhandeln samt Naturmedicinska Föreningen.

Inköpsställen
Tumba: Näringsterapeut Anna Jensson Hjelm, Tumba Hälsocenter 08 530 303 06, 0762 07 43 41
www.tumbahalsocenter.se

Stockholm: Magnet & Hälsa, Birgitta Holmner 651 77 55
Nynäshamn/Ösmo, Eko-butik: Yvonnes Gröna Skafferi, Ösmo Centrum.
Text: Anna Jensson Hjelm
Källa:
Naturmedicin och Hälsa nr 8, 2004
Biologisk regeneration, Kurt Winberg Nielsen, Svenska Biopati Sällskapet
Föreläsning Stephen Acuff, Dr Matti Tolonen
Allt detta om kokosolja har jag kopierat härifrån:
http://www.naringsterapeuten.se/Kokosolja.asp

Och nu tycker jag nog att jag har fått med det viktigaste!
Viveca Lammers
Farmor

4 kommentarer:

  1. Imponerande sammanställning, verkligen...

    Det gäller ju att äta ”riktig mat” för att må bra - som jag ser det.

    SvaraRadera
  2. I din kommentar fanns en bra artikel om kalk och magnesium.http://www.vitaminer.nu/pub_docs/documents/VN10.htm
    Jag har också förstått att det är bra att äta magnesium och jag har hört att experten Mats Hansson säger att det är väldigt viktigt.

    SvaraRadera
  3. Jo... - Viveca - därför att: "..magnesium är helt enkelt ”spårvagnen” för avfall ut ur cellerna – och nyttigheter in i dem. Finns det ej tillräckligt med magnesium”spårvagnar” i kroppen – så fungerar helt enkelt ej wåra ca 13 miljarder kroppsceller på ett bra sätt – och ej heller wåra ca 100 miljarder hjärnceller – oavsett hur mycket nyttigheter Wi stoppar i oss..." - slut citat från en bit ned i texten HÄR.

    Så Mats Hansson har nog rätt för sig - som jag ser det.

    SvaraRadera
  4. Hej alla läser den här artikeln
    Jag är här för att låta dig veta hur DR LEETU hjälpte mig att bli av med min HIV-sjukdom och hur jag slutligen botade med sina örter och nu är jag väldigt glad för att DR LEETU räddade mitt liv och gav mig en andra chans.
    DR LEETU är en sådan välsignelse för mig och min familj och det är därför jag tog min tid att skriva den här artikeln och dela den med dig alla.
    kontakta DR LEETU på (DRLEETU99@GMAIL.COM) eller Whatsapp honom också på +2348139747402.
    Jag ber för er alla och Gud välsignar dig.

    SvaraRadera