tisdag 7 maj 2013

Spänningsomvandlare med sladd som börjar brinna

Vad jag gör i dag?
Jo, det kan jag tala om!
Jag har just fått ihop mina sladdar och kontakter igen efter dagens äventyr. Ibland så ska alla elektriska grejer krångla samtidigt och det började i går kväll.

Hade just börjat prata i telefon med Mona när det sade ploiingplingplong! och telefonens batteri var slut. När jag skulle lägga den på laddning snavade jag på en sladd och drog sönder en koppling till en grej.
Då tänkte jag skicka ett mejl till henne i stället, men datorn hade slocknat och Internet hade kopplat bort sig. Jaja, sånt händer...
Men det var lika bra det, för det var ändå läggdags!

Jag har kopplat datorn till ett 12V-batteri via en spänningsomvandlare och löst cig.tändarurtag.


Det brukar slockna ibland för att det verkar vara glapp nånstans, men om jag då vrider hanen en millimeter så brukar lampan börja lysa igen.
Men.... om jag inte lägger märke till det så blir datorn urladdad och slocknar och det var det som hade hänt i går kväll.
I morse var datorn på laddning i ett riktigt 220V-uttag.

Sedan tänkte jag att jag skulle kolla om glappet satt i hanen eller honan så jag satte ihop dem (utan dator).
Och vad hände då?
 Jo, jag höll i honan och brände mig på kontakten (sladdutgången) och släppte den samtidigt som det började ryka och sladdens plast bubblade och kokade.

Jag tog adaptern med mig till affären för att köpa en ny av en annan sort. Men de hade bara den här sorten, så...OK då... jag köpte en ny.

Det kom in en "bilkille" också i affären, men ingen av dem hade nån bra idé om varför min sladd hade börjat brinna.
Bilkillen menade att "Det är kortslutning nånstans!"

Jaha? Men var? Och hur kan en sladd smälta av en kortslutning på ett annat ställe????
För det kan omöjligen bli kortis mitt på en sladd, på ett ställe där den inte nuddar något annat.
Och för övrigt - om det blir kortis med 12V så brukar det ju smälla och blixtra.

-Nä, jag tror att det är i dina grejer som felet sitter! Det där skulle aldrig bli godkänt! (Han menade den vita grejen på bilden).

-Jamen, om det hade varit kortis i mitt cig.urtag så hade ju sladden brunnit även när jag tog loss adaptern. Men det gjorde den inte. Den "brann" bara när jag satte i den runda svarta kontakten. Alltså borde väl felet sitta i den!

Det kanske ser litet spretigt och hemmagjort ut med all tape som flaggar i olika färger, men under all tape har jag ju stift, som jag har köpt på OK!
Om de säljer sådana så måste man väl kunna använda dem.
Att sätta tape utanpå är väl inte farligt - det gör jag bara för att det inte ska råka bli några fria kontaktytor! Det måste väl vara farligare att inte isolera!!!

Så.... att det inte "skulle bli godkänt" beror väl inte på kontakterna - det beror väl snarare på att jag inte har någon "behörighet att göra elektriska installationer".
Men... vadå? Måste varenda liten kontakt vara godkänd?
Hur kan de då sälja lösa kontakter på OK och ICA och Konsum???

Min teori var att det var fel i adapterns hankontakt. Jag viftade med den!
-Hör! Det skramlar!

-Äsch! Det är bara den som skramlar!
Det var det där stiftet i mitten som skramlade. Det satt löst. Det är där som + är.

- Jaså? Var det bara den?

-Det kanske är säkringen som har gått, föreslog nån av dem.

- Nämen, det kunde väl inte heller stämma, då skulle ju strömmen brytas och om strömmen är bruten så kan väl inte sladden börja koka.

Killen i affären fick behålla omvandlaren för att testa den. Han tänkte sätta in den i sin bil, i ett "riktigt" cig.tändarurtag!!! Då skulle det nog gå bra!

-Jamen, mitt cig.urtag är ju riktigt. Jag har ju köpt det i en bilaffär!
Det måste väl inte sitta i en bil för att fungera!!! Herregud!
Jag kan väl inte ha en hel bil i köket bara för att cig.urtaget "ska sitta i en bil".

Jag åkte hem med min nya spänningsomvandlare och packade upp den.
Den skramlade inte!!!
Stiftet satt inte löst! Det satt med en fjäder inuti, en som tryckte ut det så att det blev kontakt.

Aha! Här var nog felet!
Vad hade då kunnat hända?
Jo, jag tänkte att det kanske var så här:

Om fjädern har lossnat inuti så kanske den har halkat snett så att den ligger på ett sådant sätt att den blir strömförande.
Ja, vad ska man gissa på? Borde inte säkringen ha gått?

Teori: om strömmen leds tillbaka igen så blir det för mycket Watt i ledningen (och ampère) och det kanske inte sladden klarar.
Men kan den verkligen ledas tillbaka genom en lös fjäder inuti???
Det var den röda +ledningen som rök och smälte, om nu det har betydelse.

Oj, nu kom jag på att om killen i affären sätter in den här grejen i sitt cig.urtag i sin bil så kanske hans bil börjar brinna! Oj!

Jag for tillbaka i full fart för att varna honom.

När jag var "i sta´n" kom jag på att jag bara hade slängt ifrån mig alla mina 12V-sladdar hemma....Oj! Tänk om det blev kortis och började brinna!
Full fart i 70 knyck mellan villorna....
Puh! Nu upptäckte jag att jag hade ju satt honor på alla sladdar, som går till batteriet just för att det inte skulle bli kortis när man slänger ifrån sig sladdar med nakna stift.

Men jag undrar fortfarande hur det fungerade med sladden som smälte.

Den nya spänningsomvandlaren fungerar fint, även med den sladden som har brunnit litet.

Jag tänkte att jag kanske har missuppfattat ordet "kortslutning" så jag googlade på det, men... jag vet inte riktigt om jag förstår det där elektriska fikonspråket.
Och jag tycker ändå att det är konstigt att det skulle bli kortslutning mitt på en plusledning.
Det kanske har att göra med det sista ordet här nere: "strömrusning"?

Kortslutning uppstår då en del av en elektrisk krets förbigås när man kopplar ihop en spänningsförande ledning med en med lägre potential. Vid kortslutning uppstår, på grund av lågresistans, en hastig och extrem strömökning. Vid högre spänningar bildas ofta ljusbågar som kan ses på bilden men även ett bilbatteri är farligt vid kortslutning. Säkringar används för att förhindra överhettning och eldsvådor vid kortslutning. De apparater man använder för hushållsbruk är oftast utrustade med strömbegränsning för att förhindra strömrusning.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kortslutning


Så här kan en hel dag gå!
Det är högsommarvärme med 25 grader i skuggan, men inte ett enda blad på något träd!
Farmor

1 kommentar:

 1. Hej Viveka. Får jag kommentera haveriet litet?

  Det sitter säkert en säkring i den svarta kontakten som leder till omvandlaren. Säkringen sitter ju i pluggen och om något kommer löst i (fjädern) så kan i den kontakten bli kortslutning innan säkringen mot de metallkontakter som har plus och minus.

  Säkringen i pluggen skyddar alltså ditt uttag (honkontakten) och batteriet om något fel skulle uppstå i omvandlaren. Här inträdde felet före säkringen. Lossnar fjädern i pluggen som sitter bakom mittenstiftet, så blir det som du konstaterat, usel och glapp kontakt. Om jag har något liknade så sitter säkringen (5A)? mot fjädern och andra änden av fjädern mot stiftet.

  De befintliga kablarna ser tunna ut. Blir inte de också lite varma? De blå klämskarvarna är inte det bästa alternativet för flera ampere.

  Om allt fungerar som det ska i övrigt så finns det kanske en passande automatsäkringar på Biltema med skruvanslutning. Då ska du kunna koppla direkt på batteriet istället och skippa plugg och hona. Med lite rejälare kablar och absolut inte utan en säkring emellan har du mindre värme och kontaktförluster.

  Nästa laptop borde bli en som går på 12 volt. Nu utgör omvandlaren en förlustfaktor som kanske känns på att den blir varm..


  Mvh / Sven

  SvaraRadera