torsdag 6 april 2017

Natural Fast Food / Nyttig snabbmat

Klart att man vill ha nyttig mat, men tänk om man nu inte har lust att stå vid spisen och krångla i timtal varje dag.....gå runt i affären med inköpslista.... släpa hem tunga kassar.....kasta sopor.....diska kastruller där något har fastnat.... sortera förpackningar... läsa recept..... variera kosten....osv....

Nä, man kanske vill ägna sin tid åt helt andra intressen! 
Så varför inte fixa en enkel metod som fungerar hela tiden utan att man behöver tänka på det?
Man kan lära sig några recept på nyttiga proteindrinkar som man kör med hela tiden, kanske en eller två gånger per dag, och som innehåller det mesta man behöver. Då behöver man bara fundera den dagen som man uppfinner drinken och sedan vet man hur man ska göra så att det går automatiskt! Så kan man dessutom ha en enkel grundidé för snabb "riktig mat" som går att fixa på några minuter, men som är ganska så "likadan" hela tiden.

Det kan vara bra att börja med några grundprinciper. Man kan säga att mat består av proteiner, kolhydrater och fett och sedan vitaminer och mineraler. Men om man tänker på det sätter så kan man hamna i långa, långa listor och sedan sitter man där med 50 burkar med vitaminer och räknar kalorier, mineraler, kolhydrater och proteiner i allt man ser tills det snurrar i skallen. Och det hela blir bara mer och mer krångligt eftersom informationen aldrig tar slut. Den blir bara mer och mer komplicerad.

Det är mycket enklare om man överlåter det där krånglet till kroppen själv och i stället tänker att man delar in maten i

Proteiner
Grönsaker
Frukt
Fett
Frön
Kryddor
Superämnen


Den där indelningen är bara för att det ska bli enklare att tänka eftersom man vet precis vad det där betyder. Och man ser direkt var det ligger i affären och man behöver inga listor.
När man startar och ska uppfinna sin diet så  får man tänka en stund, men sedan är det gjort och man kan tänka på annat. Efter ett tag så vet man precis var "de egna" grejerna ligger i affären och det går snabbt att handla för att man slipper tänka på vad man ska välja.

För att förenkla det hela så har jag tagit bort allt som jag tycker är onödigt och bara valt ut några få "smarta grejer" i varje grupp. Sådant som håller sig bra och passar till snabbmat.


PROTEINER
Mjölk
Turkisk yoghurt
Ägg
Nötfärs (som man kan frysa i småbitar)
Ost
GRÖNSAKER
Lök

Vitlök
Vitkål, rödkål
Passerade tomater

Rödbetor
Frysta gröna ärter
Fryst spenat
Nässelpulver
Spirulina

FRUKT
Frysta blåbär

Torkad frukt (dadlar, aprikos, katrinplommon, fikon, russin)
Äpplejuicekonc.
Apelsinjuicekonc.
(Bananer)

FETT
Smör
Vispgrädde
Kokosfett
Möllers tran
Omega-3 från fisk

FRÖN
Hasselnötter
Mandel
Jordnötssmör

KRYDDOR
Himalayasalt el. dyl.
Curry
Svartpeppar
Gurkmeja
Tamari
SUPERÄMNEN (bioflavonoider)

Allt som har starka färger och smaker
Ex. blåbär, röda druvor, tranbär, kakao....

http://www.mabra.com/darfor-ska-du-frossa-i-lila-mat/
TILLSKOTT

Magnesium (Magnesiumbrist är vanligt)

Tänk på att en sådan här lista kan vara väldigt personlig eftersom man själv väljer ut det som man tycker verkar bäst.. det handlar om att köpa några få grejer i varje grupp och då gärna sådant som håller länge eller som går att frysa. Huvudsaken att man äter något från varje grupp varje dag.

Man sätter ihop en egen superlista! Och när listan är färdig så är allt tankearbete redan gjort så att man kan ägna sig åt annat!


Exempel: 

Ägg,mjölk, vasslepulver
Vitkål, nässla, fryst spenat
Blåbär, äppeljuicekonc.
Kokosfett

Salt, Tamari, gurkmeja, svartpeppar
Det där var väldigt litet från varje grupp, men jag tror att man skulle kunna klara sig fint på det ganska länge så det kunde vara helt OK att bara ha detta i skåpet som en slags grundkost. Frukost? Det gör att man inte är så beroende av vad som sedan händer på dagen för man har redan fått i sig det viktigaste.
Det blir i alla fall bättre än industrins näringspulver.

Man kan ägna en stund åt att riva rödbetor och frysa dem. För att de inte ska klibba ihop så kan man sprida ut dem på ett smörpapper, som man lägger i frysen. När det har stelnat tar man ut det och bryter det i småbitar, som man lägger tillbaka i en påse. Likadant kan man göra med köttfärs. Det kan vara en halvtimmes jobb, men sedan är det bara att ta fram litet varje gång man ska laga mat och man kan göra ett lager som räcker i två månader. 

Laga mat?
Ja, det är bara att lägga litet fett i en stekpanna och lägga dit bitar av de grönsaker som man har hemma. Alla frysta grejer kan ligga i samma låda i frysen så tar man bara ut  hela lådan och plockar ur den.  Och så litet kryddor över och på med locket och värmen. Det tar inte många minuter att slänga ihop det där och så efter ett tag är det färdigt. Strax innan det är färdigt kan man knäcka ett ägg över det. Det stelnar snabbt och man har nu "lagat riktig mat" på bara några minuter. Stekpannan behöver man bara borsta ur med hett vatten under kranen och ställa tillbaka på plattan så vattnet ångar bort. Kokosfett smälter vid 28 grader så allt blir lätt att diska snabbt.

Om man nu har valt bra grejer (ekologiska!!!) så kan man äta samma mat varje dag och det är det, som gör att det blir så enkelt.


Om man enbart har ekologiska, riktiga råvaror hemma (från alla grupperna) så kan man sedan göra som man vill för man kan egentligen inte göra fel så länge som man håller sig till ett någorlunda normalt beteende. Det räcker att man tänker på att varje dag äta något ur varje grupp.

Man behöver inte alls äta varierat på det sättet att man äter nya maträtter varje dag. Inte om det man äter i sig självt är naturligt, välkomponerat och mångsidigt. Det kan till och med vara bra för kroppen att den vet vad den ska få så att den kan tillverka rätt enzymer. Man kan likna det vid en ko, som betar på samma område varje dag, vilket kan kallas ensidig kost utan variation, men detta bete kanske innehåller 1000 olika örter, frön, larver och flugor så att det i sig är mångsidigt. Detsamma gäller de flesta djur, att de äter både ensidigt och mångsidigt på samma gång.

Det är när man äter konstgjorda sötningsmedel, mat med kemikalier, gifter och syntetiska vitaminer som kroppen kommer i obalans.

I mitt system har jag inte tagit med någon säd, alltså varken gröt, mysli eller bröd eftersom jag inte tror att det är bra att äta säd. Det ska heller inte vara några vegetabiliska fetter (förutom kokosolja) eftersom de är inflammatoriska och försurar kroppen (för att de innehåller för mycket linolsyra).
Bröd gör att man lätt blir lurad till att "ta en ostmacka" i stället för något bättre och dessutom är säd inte något man kan glufsa i sig i stor mängd i naturen. Det är gräsfrön! Vete innehåller ett protein, som är beroendeframkallande på samma sätt som morfin (binder till endorfinreceptorer).
Att jag inte har tagit med potatis, morötter och honung beror på att jag inte tror att det är bra att äta annat socker än det som finns i frukt. 

Nu kommer vi till det allra snabbaste. 
A PROTEIN SHAKE!

När folk gör proteindrinkar så mixar de ofta ihop turkisk yoghurt, mjölk, banan, vassleprotein och jordnötssmör. Och litet diverse annat för smakens skull (jordgubbar, kakao).


Egentligen är det ju en jättebra idé: man behöver bara dricka ett stort glas med smaskens och så har man fixat kroppens behov. Bra idé, men det är nog rätt så dumt att bara köpa ett färdigt pulver till detta eftersom det då kan innehålla vad som helst (som man inte tänker på) i stil med artificiella sötningsmedel och soja från gmo-odlingar. För att inte tala om besprutningsgifter. Plus att det inte innehåller något naturligt alls.

Man behöver inte vara superintelligent för att uppfinna sin egen proteindryck!!!


Och man kan fortfarande använda basbegreppet här ovan: indelningen i proteiner, grönsaker osv. Fördelen är att man kan göra den på egna ekologiska produkter utan giftiga tillsatser och man kan ändra den efter hur man vill ha den. Och man vet vad man gör!!!

So here we go again:
Proteiner 
Yoghurt, fil, mjölk

Frukt
Banan
Äpple 
Russin
Blåbär
Konc. av apelsin / äpple (eko finns på Konsum)
Pulver av nypon


Fett finns redan
Frön finns redan
Kryddor behövs inte
Superämnen finns redan
Man kan ta i litet kakao.
Kakao innehåller ett nyttigt superämne, men det brukar man ta bort vid chokladtillverkning eftersom det smakar beskt.

Om man utgår från det här grundbegreppet så kan man sedan blanda som man vill. Man kanske vill ha en proteindrink, som mest är baserad på grönsaker (och tillsätter nässla och spirulina) eller kanske en som mest smakar frukt (och tillsätter äpple, blåbär, juice, nypon). Det är bara att se till att man har ex. två råa äggulor i mjölken, en sked med vasslepulver och kanske litet jordnötssmör som grund, för proteinernas skull. Man kan säga att råa ägg i sig redan är naturens egen superproteinsoppa. 
Konc. äppeljuice kan man söta med och det kan man också med dadlar och russin. Banan gör att drinken blir tjockare och godare. Banan gör också att man sover bättre (innehåller tryptophan som omvandlas till serotonin) så den kan passa bra på kvällen. Även turkisk yoghurt gör att drinken blir tjockare.
Man kan ta en ostbit till efterrätt om man vill ha något att snaska på. Keso innehåller också mycket protein, som redan är portionsförpackat och ätfärdigt. Men om man är hungrig och hungerkänslorna inte vill gå över så kan det hjälpa med ägg och kött, så det är bra att ha det hemma. 
Om man har lust så kan man göra egna köttbullar, som man förvarar i en påse i frysen. Allra enklast är att bara krama ihop bollar av köttfärs och koka dem i vatten, men se upp för i början kan det lätt koka över . Man kan lägga kryddorna i vattnet. Kokta köttbullar heter frikadeller.
Några upptinade frikadeller kan man alltid ha i en burk i kylskåpet och om man känner sig hungrig är det bara att äta några, kanske med en bit ost och ett glas juice. Man kan småäta riktig mat också, på samma sätt som vi, dumt nog, har lärt oss att man ska göra med snask, glass och bullar.
Rör ut två råa äggulor i en stor kopp med turkisk yoghurt och smaksätt med konc. av apelsinjuice. Och så ev. en klick med vispad grädde ovanpå det! Snabbt och enkelt!!! Och gott!
Mycket bättre än en färdigköpt proteindrink, som innehåller kemikalier och konstgjort sötningsmedel.


Mer om proteiner! I den artikeln kan man se varför de lägger jordnötssmör i sina drinkar. Kung Markattas ekologiska jordnötssmör finns på Konsum. Köp inte preparat med onaturligt höga doser av BCAA-proteiner för de kan orsaka obalanser med B-vitaminer och serotonin.
Man behöver inte köpa alla dessa proteinpulver, som jag har räknat upp. Det skulle nog räcka bra med bara ägg. Men det kan ju vara roligare att ha fler sorter. Man kan ju sedan blanda ihop sitt eget favoritpulver och hälla upp det i en stor burk.

Om man har det här bassortimentet hemma så är det också lätt att göra egen buljong av vatten som man kokar upp med kokosfett, nässelpulver, några bitar fryst spenat, en skvätt tomatpure samt salt och Tamari. Det går på någon minut och blir gott med mjölk i. Om man vill att det ska gå extra fort så kan man kyla ner buljongen snabbt genom att lägga i en bit kall, fryst spenat. När den har smält efter en minut så har buljongen fått lagom temperatur.

Vill man förvandla detta till grönsakssoppa så är det bara att hacka ner litet lök och vitkål i vattnet och låta det koka några minuter extra. Litet rödbeta och blåbär kan man också slänga i för att få färg på det hela. Det kommer att se jättenyttigt ut och det är det nog också. Men jag tror att man ska ha litet proteiner till varje måltid för att bli mätt. Det behövs inte mycket. Man kan lägga ner en köttbulle i sopptallriken. 

Den här metoden består alltså inte av en massa recept. Den består av några grundprinciper och att man har ett väl uttänkt förråd hemma av naturliga basvaror som håller sig bra och räcker länge. Om man hela tiden har samma förråd hemma så blir det väldigt enkelt att handla för man behöver aldrig fundera över vad man ska köpa för det kan man utantill och vet precis var man ska hitta allt. 

När industrin och de stora bolagen hittar på smart food och fast food och protein shakes så säljer de detta som diet- eller sportdrycker och om då firman inte är inriktad på hälsokost och ekologiska naturprodukter så kan deras soppa innehålla kemiska påhitt som är främmande för kroppen, som ex. billiga sötningsmedel, som kan ha en massa negativa effekter på kroppen, som till exempel att bakterierna i magen dör så att man får fel på ämnesomsättningen. Man kan få yrsel, depression och en försämrad förmåga att tänka klart. De kan orsaka allergi och blodbrist och skada njurarna. Man kan bli tjock också, enligt artiklar och föredrag, som jag har gått igenom. 

Här är mer information om proteindrinkar och sötningsmedel:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/02/10/new-study-of-splenda-reveals-shocking-information-about-potential-harmful-effects.aspx
https://www.youtube.com/watch?v=un6OzNwvWYk

Accumulating evidence suggests that frequent consumers of these sugar substitutes may also be at increased risk of excessive weight gain, metabolic syndrome, type 2 diabetes, and cardiovascular disease.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772345/


Denna fungerar som 
naturligt sötningsmedel.

Men om man inte har någon tendens att bli sockerberoende eller få "sockerkickar" så kan man ju ta honung eller sirap i stället. En sockerkick är något som kroppen egentligen skapar själv (genom att frisätta glukos från levern) för att vi ska kunna agera kraftigt i en krissituation. Glukos är högervridet socker vilket också dextros (vanligt socker) är. Fruktos (sockret i frukt) är vänstervridet. Jag har en misstanke om att sockerkickar främst skapas av högervridet socker och att även honung, sirap och sockret i blommor och rotfrukter kan falla under den kategorin. Därför sötar jag med äpple. Frukt innehåller mycket kalium och kaliumbrist kan ge besvär med hjärtat så det kanske inte är så bra att skippa all frukt bara för att den "innehåller socker".

Kemiskt tillverkade vitaminer brukar också vara högervridna medan naturliga är vänstervridna. Det har att göra med åt vilket håll molekylerna är vända. Samma kemiska ämne kan ha helt olika effekter på kroppen beroende på om molekylen är vänd åt höger eller vänster. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar